Na ovoj karti vidimo ruku koja se pojavljuje iz oblaka, kao i na Asevima drugih boja. U dlanu se nalazi veliki novčić, dostupan svakome ko želi da ga uzme i ima potrebu da ga uzme. Kao nova prilika, ova karta je vezana za bogatstvo, biznis i ostvarenja koja se pojavljuju niotkuda i sada se pružaju pred vama u punom sjaju. Pokretačka sila ste sada vi i na vama je da prihvatite ovu ponudu i pretvorite je u nešto značajno i održivo.

Pejzaž na ovoj karti je bujno zelenilo: bašta sa zelenom travom i belim ljiljanima. Putić vodi do luka od prelepog lišća i cveća, a iza luka se vide planinski vrhovi na horizontu. Ovo zelenilo na slici ukazuje na to da je došlo vreme da krenete napred sa svojim ambicijama vezanim za karijeru i novac. Mada će vam biti potrebno dosta truda, napora i odlučnosti (penjanje na planinu nije lak zadatak), As pentakla vas ohrabruje da izvučete najviše što možete iz ove prilike dok vam se još pruža gotovo na dlanu.

Uspravno: nova finansijska ili poslovna mogućnost, ostvarenje, obilje

As pentakla, poput drugih Aseva u tarotu, predstavlja nove početke, prilike i potencijal – i kao karta iz boje pentakla, ovi novi počeci imaju veze sa materijalnim svetom: finansijama, bogatstvom, karijerom, fizičkim zdravljem i ostvarenjem vaših ciljeva. Možda ćete dobiti novu poslovnu ponudu, neku neočekivanu sumu novca ili novu poslovnu priliku, ili ćete konačno dobiti šansu da neku ideju sprovedete u delo. O čemu god da je reč, As pentakla je naznaka prosperiteta i obilja u materijalnom i finansijskom smislu. To je svakako dobrodošla promena – ali ipak, ništa nije besplatno. Kao što je slučaj i sa ostalim Asevima u tarotu, ova karta samo ilustruje priliku za neke nove napore i poduhvate, ali nije garancija uspeha. To je ipak na vama.

Asa Pentakla treba posmatrati kao „zeleno svetlo“. On označava inicijalne faze ostvarenja vaših ciljeva i potvrđuje vam da zaista možete postići sve što naumite. Svet je vaša školjka i, uz pažljivo planiranje i odlučnost u naporima, možete ostvariti sve svoje želje. Vaše ideje se sada mogu pretvoriti u nešto opipljivo i realno. Ova karta je ohrabrenje da napravite dobar plan kako ćete ostvariti svoje ambicije, podeliti to u manje zadatke i krenuti u akciju. Dobro otvorite oči kako ne biste propustili priliku da ostvarite svoje ciljeve i iskažete sav svoj potencijal.

As pentakla takođe simbolički predstavlja i bogatstvo, ne samo na vašem bankovnom računu, već i u holističkom smislu. Možda ćete otkriti neki nov način da dođete do prihoda ili dobiti neki vredan poklon ili neočekivani bonus na poslu. Ili ćete imati mogućnost da stvorite bogatstvo u širem smislu – sreća, ispunjenje potencijala i ljubav. Ovaj As predstavlja obilje u svim domenima vašeg života – uživajte u tome! Uživajte u blagoslovu koji ste dobili i tome što ste zaslužili sve što ćete dobiti.

Obrnuto: propuštena prilika, loše planiranje, nesposobnost predviđanja posledica

Kada se u otvaranju pojavi obrnuti As pentakla, verovatno ćete oklevati da prihvatite neku ponudu, poziv ili priliku, pogotovo ako se to odnosi na vašu karijeru, finansije ili posao. Možda ćete uhvatiti sebe kako govorite sebi da sada nije pravo vreme ili ćete sumnjati da vi lično možete da ispunite ono što se od vas traži. Nemojte preduzimati ništa dok se ne osetite spremnim na to. Procenite izvodljivost svoje ideje i sve moguće ishode. Uradite domaći zadatak i dobro razmotrite da li je ovo šansa koju treba da prihvatite ili ne.

Obrnut As pentakla može biti upozorenje i da će neka finansijska prilika – povišica, novi posao, kredit ili poslovna ponuda – možda jednostavno neočekivano propasti ili će se druga strana povući bez objašnjenja. Kao što kaže narodna poslovica, ne raspaljuj ražanj dok je zec još u šumi. Ako dobijete neku ponudu, sačekajte da vam novac legne na račun u banci pre nego što počnete da ga trošite.

Dalje, obrnuti As pentakla je savet da budete veoma oprezni sa troškovima. Kada ova karta izađe obrnuto, novčić deluje kao da će ispasti iz ove magične ruke. Sada nije vreme da se uvaljujete u dugove niti da preuzimate na sebe obaveze koje bi zahtevale velike troškove. Ne oslanjajte se na obećanja o budućim dobicima (npr. o povišici ili bonusu). Budite pragmatični i ostavite nešto novca po strani za slučaj da ostanete bez posla ili da se nađete u velikim troškovima.

Ponekad obrnuti As pentakla ukazuje na to da pokušavate da ostvarite svoje ciljeve, ali neprekidno nailazite na odlaganja i prepreke. Ako vam je put ka uspehu veoma trnovit u figurativnom smislu,  verovatno je najbolje da revidirate svoj pristup stvarima. Da li je potrebno da malo izmenite ciljeve tako da budu realističniji? Savet stručnjaka će vam možda biti neophodan da se vratite na pravi put.

Ako ste rešili da započnete novi biznis ili da prihvatite novu poslovnu ponudu, As pentakla vas upozorava zna značajne rizike zbog nemarnog planiranja i nerazmišljanja o mogućim posledicama. Nemojte se unapred uvaljivati u dugove pre nego što sve potvrdite i proverite da li su tržištu potrebne vaše usluge. Provedite još malo vremena planirajući čitav proces i dodatno proverite sve finansijske aspekte svog novog poduhvata.

Originalni tekst: https://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/minor-arcana/suit-of-pentacles/ace-of-pentacles/

Prevod: Medeja