Na ovoj karti vidimo pehar iz koga ističe pet izvora vode. Pehar predstavlja posudu našeg podsvesnog uma; pet izvora predstavljaju pet čula i bujicu emocija i intuicije koje izvire iz vas. Ruka koja drži pehar izlazi iz oblaka, simbol svesti o duhovnoj energiji i uticaju. Ispod ruke je široko more pokriveno lotosima, što predstavlja buđenje ljudskog duha. Golubica se izdiže prema peharu, što je simbol Božanske ljubavi koja teče kroz podsvest u svest.

Uspravno: : ljubav, nove ljubavne veze, saosećanje, kreativnost

Sa Asom pehara, Božanska ljubav i empatija prosto teku kroz vas. Vi ste posuda u kojoj postoji duboka, duhovna ljubav iz Univerzuma i ne možete ništa osim da pustite da ta ljubav protiče kroz vas i izlazi u svest. Vi dobijate ljubav, vi dajete ljubav, vi ste ljubav. Ljubav iz vašeg srca se preliva.

Sada je savršeno vreme da otvorite svoje srce i iskusite bujicu emocija koja vam je sada dostupna. Trenutno ste mnogo receptivniji na kreativne prilike, ljubavne veze i duboko saosećate sa svim bićima oko vas. Kao kada je reč o svim Asevima u tarotu, ova karta je pre pozivnica nego obećanje. Da li ćete je prihvatiti? Da li ćete reći da! Božanskoj ljubavi i saosećanju i samo im se prepustiti? As pehara nosi sa sobom potencijal za duhovno i emotivno ispunjenje – ali samo ako ovu priliku prihvatite sasvim otvorenog srca.

Ova karta se najčešće pojavljuje u otvaranjima kada ste otvoreni za kreativno izražavanje, pogotovo kada dozvolite svojim emocijama da zasijaju kroz vaše napore. Možda ste inspirisani da započnete neki novi projekat, da započnete sa časovima slikanja ili krenete na ples. U ovom periodu vašeg života se osećate veoma prijatno u svojoj koži i bez problema pokazujete taj deo sebe drugima. Vidite novi potencijal u tome što dozvoljavate svojoj kreativnosti da „divlja“. Pustite svoju maštu i talente da vam pokažu za šta ste sve zaista sposobni.

As pehara obično predstavlja novu vezu – to može biti prijateljstvo, novi član u porodici ili rodbini, ili predivna romansa. To je veoma uzbudljivo i verovatno ćete biti oduševljeni time što ste sreli nekog sa kim ćete deliti poseban odnos. Dozvolite sebi da se otvorite davanju i primanju bezuslovne ljubavi, i primetićete kako pozitivne emocije prosto teku kroz vas. Voda na karti simboliše bujicu emocija i stoga As pehara ukazuje da će entuzijazam koji ćete vas dvoje stvoriti zapaliti vatru u vama i da ćete početi da živite punim plućima.

As pehara ima i svoju velikodušnu, empatičnu stranu. Posmatrajte ovaj period kao vreme davanja, a ne uzimanja, i iskoristite svaku priliku da pomognete drugima. Imate moć da podelite sa drugima svoju pozitivnu energiju, da unesete ogromnu radost u živote ljudi oko vas. I spoznaćete da, što više dajete, to više i dobijate i to na nekoliko nivoa.

I na kraju, As pehara može predstavljati i začeće, trudnoću ili porođaj. Pogledajte ostale karte u otvaranju kako biste potvrdili ovo značenje (Carica, Paž pehara ili Četvorka štapova). U metaforičkom smislu, to može biti rađanje nove ideje ili iskra inspiracije – nešto u šta možete uložiti mnogo ljubavi i kreativne energije.

Obrnuto: samoljublje, intuicija, potiskivanje emocija

Da, ova karta govori o samoljublju! U uspravnom položaju, As pehara govori o ljubavi prema svim bićima i stvarima. Kada je obrnut, govori o ljubavi prema sebi. Zato, pre nego što pošaljete svu svoju ljubav u svet, prvo počnite da volite sebe, ispunite svaku ćeliju svog tela Božanskom ljubavlju i srećom. Što više to radite, to ćete više biti u skladu sa samim sobom.

Obrnut As pehara je znak da ste u dobroj „vezi“ sa svojom podsvešću i da slušate svoju intuiciju. Verovatno ovaj deo sebe trenutno ispitujete i nikome ne govorite o tome, i otkrivate kako da ojačate svoju intuiciju.

Sa negativnije strane, obrnut As pehara može biti znak da potiskujete svoje emocije, da ne želite da se potpuno izrazite i otvorite drugim ljudima. Sigurno imate svoje razloge zbog kojih zadržavate svoja osećanja za sebe i ne želite da drugi znaju kakva se drama odvija u vama. Možda ćete se postideti ili se plašite šta bi se moglo desiti ako javno iskažete svoje emocije. Moguće je i da ste zabrinuti da, ako dozvolite svojim emocijama da pokuljaju iz vas, to može da se pretvori u pravu poplavu koju kasnije nećete moći da zaustavite. Ipak, pazite da ne stvorite unutrašnju blokadu tako što ćete potiskivati sve svoje emocije. Ako još uvek niste spremni da ih podelite sa nekim – to je u redu! Uvek možete naći neki drugi način da ih oslobodite, a da za to niko ne zna – posvetite se nekom kreativnom projektu ili pokretu, pišite dnevnik ili jednostavno pevajte i urlajte na sav glas dok ste sami u kolima.

U otvaranjima koja se odnose na ljubav i ljubavne veze, obrnuti As pehara može ukazivati na to da ne izražavate svoje emocije jer se plašite da ćete biti povređeni. Znate da morate imati poverenja u svog partnera kako bi vaša veza napredovala, ali još neko vreme nećete biti spremni da kažete šta imate.

Originalni tekst: https://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/minor-arcana/suit-of-cups/ace-of-cups/

Prevod: Medeja