Da budem zadovoljan malim stvarima; da tražim eleganciju umesto luksuza i sofisticiranost umesto pomodarstva; da me cene, a ne poštuju; da imam dovoljno i ne budem prebogat; da marljivo učim, mudro razmišljam, polako govorim, budem pošten, da slušam zvezde i ptice i bebe i cveće otvorenim srcem; da svemu pristupam veselo, da sve radim hrabro, nikada ne žurim, jednom rečju – da dozvolim duhovnom, spontanom i podsvesnom da postanu uobičajena stvar – to će biti moja simfonija. Viljem Henfi Čening

Kralj pentakla je obično u tarotu predstavljen kao vrlo bogat čovek. Odeća mu je raskošna i kvalitetna i obično sedi vrlo opušteno. On je oličenje komfora i lakoće. On je dobročinitelj, finansijski savetnik kog znate koji uvek zna o čemu priča jer nikada nijedan njegov posao nije se završio loše. Pentakli su boja novca, ali i svega zemljanog odnosno materijalnog – novca, hrane, senzualnosti, svega što možete da čujete, vidite, omirišete i dodirnete. Ovo je čovek koji zna kako da zadovolji svoja čula, bilo hranom, dobrom muzikom ili umetnošću. Ovakva životna zadovoljstva čine život vrednim življenja – bar za njegovo poimanje – i pružaju mu zadovoljstvo svakoga dana.

Ovo je čovek koji pije svoju jutarnju kafu ne zbog kofeina da ga razbudi, već zbog njenog ukusa. Voli kvalitetnu odeću, vatru u kaminu i njušku svoga psa u svom dlanu. Neki kažu da je lenj jer ga na slikama obično vidimo u sasvim opuštenom položaju. Ne, on nije lenj, već čuva svoje resurse. Njegov oštar um i rečitost mu daju ono što imaju i ostali kraljevi, talenat i znanje koji mu dozvoljavaju da uloži najmanje napora u nešto, a opet dobije impresivne rezultate. Zna da će, ako uradi obračun poreza za komšiju, imati ko da mu kosi travnjak cele godine. Zato će provesti veče pred kompjuterom i propustiti letnju zabavu. Velikodušan je, a retke su situacije kada mu se ta velikodušnost nije isplatila. Čak i njegove donacije dobrotvornim društvima su oslobođene poreza. Usluge koje čini drugima znače da će mu ti ljudi ostati dužnici. Ako vam je potrebna pozajmica, verovatno će vam je dati, čak i bez kamate. Ali morate znati da ćete mu jednog dana platiti tako što će vam tražiti neku uslugu. To je način na koji ekonomija funkcioniše, a svi dobijaju.

Kralj pentakla je jedan od najsenzualnijih i najromantičnijih dvorskih karata. Uvek će zastati da se uveri da je njegova ljubavnica zadovoljna u svakom smislu. Najbolje vino, prijatna muzika, skupa čokolada. „Da li ti je prijatno?“ – to je njegova najveća briga. „Vazduh zemlje“ po elementarnoj kombinaciji znači da je on pažljiv, prijatan čovek koji velikodušno daje sve što ima – a obično ima mnogo. Ipak, kada je loše položen ili obrnut, ovaj Kralj može biti siromašan i okrutan, sebičan i neverovatno tvrdogao. Možda je radoholičar skoncentrisan samo na rokove i novac koji može da zaradi. Ovo može biti i neko ko toliko uživa u svojim zadovoljstvima da iskorišćava tuđe slabosti, plaća prostitutke ili se udvara starim damama kako bi se domogao njihove ušteđevine dok glumi neodoljivog ljubavnika. Ovo može biti i otac ko svoju „ljubav“ može pokazati samo tako što će deci kupovati gomilu stvari, ali se nikad neće zaista povezati sa njima.

Kao savet, kada se Kralj pentakla pojavi u otvaranju, obično poručuje da pazite na svoje financije, da razmislite da li trošite mnogo novca i da li ga trošite nerazumno. Možda je to savet da popričate sa svojim finansijskim savetnikom pre nego što potpišete neki ugovor ili investirate novac u nešto. Kralj pentakla vas podseća i da više pažnje obratite na senzualnu stranu života i učinite život lepšim na taj način. Kvalitet iznad kvantiteta čini veliku razliku. Luksuz zaista vredi jer on pruža udobnost i zadovoljstvo za sva čula. Pametno je investirati u umetnost ne samo zato što se preprodajom možete obogatiti, već zato što umetnost može obogatiti vaš svakodnevni život. Razmislite kako živite svoj život i da li sve što žrtvujete ima smisla, kako kratkoročno tako i dugoročno. Ako stavljate novac u slamaricu i jednog dana umrete, a niste stigli da odete na odmor u Brazil kao što ste oduvek maštali – šta ste postigli? Iako on ne govori: „Jedi, pij, budi srećan jer ćeš sutra umreti“, on svakako traži da razmotrite zadovoljstva u svom životu i da zaista uživate u ovom senzualnom svetu u kom živimo, bez obzira na svoj finansijski status. Ćak  i sa izuzetno niskim primanjima uvek možete odvojiti koji dinar za šolju odlične kafe ili buket cveća. I njegov generalni savet jeste da pronađete načine kako sa drugima možete razmenjivati usluge tako da obe strane budu na dobitku, a najviše vi. Radite sa drugima i smišljajte nove načine kako da što bolje uočite priliku za zaradu – ne samo u novčanom smislu.

 

Izvor: https://78notes.blogspot.rs/2006/10/tarot-court-king-of-pentacles.html