Kakva je greška pretpostaviti da je strast najjača u mladosti! Strasti nisu jače, već je kontrola nad njima slabija! One nas čine uzbuđenijim, one nas čine nasilnijim i otvorenijim. Ali one imaju manje snage, kraće traju i manje su intenzivne i pretvaraju se u moć kada sazrimo s godinama. – Edvard Balver Liton, engleski dramaturg, pisac i političar (1803-1873)

Sećate li se onog prgavog Viteza štapova? Ovo je njegova „pikantnija“ verzija. Kralj štapova je zapravo mlad čovek, ne po godinama, već duhom i energijom. On je postao sposoban da razmisli pre nego što reaguje i usmeri svoje reakcije na najefikasniji način kako bi došao do cilja. On neće tek tako „sagoreti“. Neee, ovaj čovek će biti strpljiviji, trpeljiviji i uvek ima jasan cilj. Iako je podjednako vatren, on mudro čuva svoj „plamen“ i pažljivo bira reči i ono što će uradite. Dok Vitez jedva i zna šta mu je zapravo maločas bilo na umu, Kralj je vrlo sposoban da ubedi sve ostale da su njegove ideje fantastične i sposoban je da dobije podršku kada mu je to potrebno, za svoje kreativne i jedinstvene ideje.

Kada govorimo o elementima, Kralj štapova je „vazduh vatre“ – vazduh daje vatri kiseonik kako bi gorela, tako da je malo verovatno da će ova vatra brzo sagoreti. Ona brzo sagori kad je u pitanju Vitez, jer tu imamo „vatru vatre“, što može biti ponekad slučaj i sa Kraljem, ali ipak ne sagori tako brzo. Ili, ponekad može izmađi kontroli ako uzme previše kiseonika i uništi vazduh gustim dimom. Da, ovaj kralj ipak može da bude vatreniji čak i od Viteza i za razliku od Viteza čiji jarosni bes ipak brzo splasne, bes ovog Kralja traje dosta duže i može načiniti mnogo više štete. Sa druge strane, njegov vrlo aktivni um može ugasiti i „oduvati“ njegovu vatrenu strast i u tom slučaju imamo zamišljenog, nezadovoljnog čoveka čija vizija je zamagljena i koji se greje na jučerašnjoj vatrici, ali ne može da napravi dovoljno iskrica kako bi ponovo potpalio plamen i danas postigao još nešto kako bi postigao svoj cilj. Kada je loše postavljen u otvaranju, predstavlja gnevnog čoveka koji ima ozbiljnih problema sa kontrolom besa ili čoveka kome je potrebna Vijagra ili oboje.

Kada se Kralj štapova pojavi u otvaranju obično je odličan znak ohrabrenja da svoje dugoročne planove počnete da sprovodite u dela. Uradili ste svoj domaći, proverili da li će vaša zamisao biti izvodljiva, sada se bacite na posao. Pokrenite stvari, tražite podršku, razgovarajte sa ljudima i „lobirajte“. Ipak, on vam takođe poručuje da šta god treba da bude urađeno, to ćete VI morati da uradite. Ako zastanete, zastaće i sve ostalo, zato preuzmite odgovornost i znajte da ste glavni i da ćete na kraju biti okićeni ili lovorovim ili vencem od trnja u zavisnosti od toga kako se stvari završe. On vam poručuje da su vaše ideje dobre, ali da ne reagujete impulsivno ili nepromišljeno, jer u suprotnom takođe možete prebrzo „sagoreti“. Neka vam na umu bude samo to što radite i videćete koliko će se na kraju isplatiti. Sada nije vreme da odustajete samo zato što je nešto malo zapelo ili ste na momenat izgubili interesovanje. Nikako ne odustajte. Započeli ste sve to jer vam je to nešto značilo, zato uključite moždane ćelije i vidite na koje sve druge načine možete rešiti problem. Ili možta možete navesti nekog drugog da obavi neki teži posao umesto vas. Sada koristite mozak u stilu Kralja štapova.

 

Originalan tekst: http://78notes.blogspot.rs/2006/10/tarot-court-king-of-wands.html

Prevod: Medeja