Koliko ćete biti srećni u životu zavisi od kvaliteta vaših misli, zato oprezno zamišljajte i pobrinite se da ne mislite na stvari koje ne podstiču vrline i zdravorazumsko razmišiljanjeMarko Aurelije, rimski car (121-180 g. pne)

Bilo mi je zaista teško i potrebno mnogo vremena da naučim da cenim Kralja mačeva. Jako dugo, kad god bi se pojavio u otvaranju, obično bih samo okrenula očima i uputila bih mu neku psovku, više sebi u bradu. Skoro goruća mržnja koju sam osećala prema ovom liku je bila toliko jaka da sam dosta dugo radila na sebi pokušavajući da shvatim zašto me toliko nervira, pa sam naučila dosta i o sebi i o ovoj karti, i kroz to razmišljanje sam počela da cenim sve aspekte njegove ličnosti ili da ih bar prihvatim. Tarot nam pomaže da preispitamo svoje sopsvene probleme na ovaj način, stvari koje smo potisnuli: stavove, predrasude, „stare rane“, tamnu stranu naše ličnosti. Na neki način se ova karta ponekad poistovećuje sa Đavolom ili nekom drugom arhetipskom kartom iz Velike arkane, ali ovakva reakcija na dvorsku kartu me je iznenatila. Kažem vam, potpuno sam prezirala ovu kartu i često želela da je pocepam i pobacam iz svih špilova. Zaista, pogledajte, zar vas Kralj mačeva iz špila Druid Kraft ne podseća pomalo na g. Spuka, polu-vulkana, polu-čoveka koji je uvek govorio u logici u seriji „Zvezdane staze“ i često bi razjario emotivnog dr. MekKoja?

Kralj mačeva je čovek koji se potpuno i do kraja vodi razumom i logikom. Ne daje pet para za emocije osim ako one na neki način podstiču istu logiku i razum. Njegov um je superioran i njegove su odluke pravedne, ali tu nema mesta za strast, emocije ili instinkt. Sve mora biti podređeno ispitivanju šta je istina i kako ne bi trebalo da bude. On odbija da razmišlja o nadama, željama, a ponajmanje o veri. On nije dobar čovek koji dela spontano ili se oslanja na intuiciju. Ako nešto nije moguće dokazati logički i potkrepiti činjenicama, za njega ne postoje. To ne znači da on ne postavlja teorije. O, da, teorije su ono što njegov um čini neprestano aktivnim. Međutim, teorije moraju biti čvrsto zasnovane na onome što je poznato i nesumnjivo dokazano. I nemojte ni pomišljati na to da se upustite u raspravu ili svađu sa ovim čovekom. Praktično će vas raskomadati i „baciti na tanjir“, a zatim učtivo pitati: „Da li te zanima još nešto?“

Ko bi se pokorio ovakvom čoveku? Ja ne. Možda bi ljude koje poznajem i koji razmišljaju na ovakav način i čija srca izgledaju „zaleđeno“ i nedodirljivo, i za koje smatram da su vrlo opasni, naravno. Bez te topline, i, naravno, ponekad nelogičnosti, emocija ibez oslanjanja na veru, u Kralju mačeva ne vidim ništa osim bezdušnog robota od krvi i mesa. Smatram da je, pre svega, okrutan i zadrt. U priručnicima piše da je ovo karta koja predstavlja izvrsnog advokata ili poslovnog saveta, ali naravno, tu su i vicevi o advokatima. Navodim jedan, nadam se da mi moji prijatelji advokati neće zameriti:

Đavo je ušao u kancelariju kod advokata i ponudio mu sledeće: „Mogu da ti pomognem oko nekih stvari. Povećaću ti prihode za pet puta. Svi partneri će te voleti i svi klijenti poštovati. Svake godine ćeš imati po četiri meseca godišnjeg odmora i živećeš 100 godina. Sve što tražim za uzvrat je duša tvoje žene, duše tvoje dece i tvojih unuka, treba da zauvek trunu u paklu.“. Advokat je razmislio na sekund, a onda pitao: „U čemu je caka?“

Kralj mačeva pripada elementu vazduha, carstvu misli, komunikacije, akcije i konflikta. Njegova boja, mačevi, je takođe element vazduha, tako da je on „vazduh vazduha“ (pobogu!) što nam daje kvalitete osobe sa takvim logičkim i bistrim intelektom da, dok god je živ čovek i zapravo ima emocije i strast, jako retko ih koristi i gotovo mu je neugodno i kada mu se to slučajno desi. Poput njegove Kraljice, on odlično poznaje ljudsku prirodu i iskoristiće to što zna u svoju korist. Njegovo najmoćnije oružje je jezik i ukoliko služi svojoj svrsi da govori o emocijama, koristiće te reči da utiče na tuđe emocije koliko god može. Nemojte napraviti grešku i pomisliti da mu možete uzvratiti istom merom. Neće ni trepnuti.

Dakle, šta me je u vezi njega sprečilo da uništim sve svoje špilove tako što ću iz njih izbaciti ovog užasnog tipa? Njegova etika. On nikad ne laže. On uvek govori istinu i drži se najčvršćih moralnih principa. Svaki moralni kodeks koji vredi ispoštovati on će ispoštovati jer voli pravdu i može videti nelogičnosti jer se uvek vodi isključivo razumom i logikom kada negde u celini ipak fali delić – on će ga naći i sve ispraviti da bude kako treba. Ovaj Kralj razume da samo zato što nešto „radi“ ne znači da je nešto što je za nekoga dobro uvek dobro i za sve druge. Ovde u igri nije nikakva saosećajnost kad je on u pitanju, već njegova mogućnost da sagleda dalju perspektivu i krajnji ishod takvih situacija. Iako neke stvari mogu imati savršenog smisla, ako ne donesu ništa korisno nakon toga, onda nisu korisne. Ova njegova vrlina je dosta promenila moje mišljenje o njemu (na bolje) i to me je sprečilo da skupim karte i ponovim otvaranje svaki put kad se pojavi u otvaranju. Više ga ne vidim kao okrutnog, bezdušnog tiranina. Umesto toga, mnogo više cenim njegov način sagledavanja stvari jer on lako može „posložiti stvari“ kada vlada konfuzija stvorena pomešanim emocijama i ludom strašnju. Srce svakako može svaku osobu ponekad povesti pogrešnim putem i važno je samo da to što se nekad prepustite svom srcu ipak izbalansirate sa razumom ukoliko želite da uspešno stignete do svog cilja. Kada se ova karta pojavi u otvaranju, poručuje vam da se smirite i hladne glave i racionalno razmislite o celoj situaciji, kažete potpunu istinu, govorite i ponašate se elokventno, budete razumni, i naravno, na pre nego što bilo šta počnete shvatite šta je zapravo najbolje za vas pre nego što počnete. Tako možete sebe spasti sramote na kraju.

 

Originalni tekst: http://78notes.blogspot.rs/2006/10/tarot-court-king-of-swords.html

Prevod: Medeja