Dakle, želite da budete intuitivni tarot tumač, ali svaki put kada otvorite karte iz glave počnu da vam izlaze tumačenja koja ste naučili i razna pitanja:

„Da li sam dobro promešala karte?“

„Bože, ne znam šta ova karta tačno predstavlja!“

„Mislim da ova karta predstavlja novi posao u mojoj struci, ali u knjizi piše nešto sasvim drugo. Šta je zapravo tačno?

„Šta ako sam potpuno omašila tumačenje?“

Kako mislite da se „prebacite“ na intuitivno tumačenje i slušate šta vam govori intuicija ako slušate ono što vam govori um – znate već, onaj „deo“ uma koji je večito budan, nemiran i vođen strahom?

Za momenat, razmislite o definiciji intuicije:

Intuicija je „sposobnost da nešto razumemo instinktivno, bez potrebe za zdravorazumskim rasuđivanjem“.

Ovo je tačno – bez potrebe za razumom i rasuđivanjem. „Hvala ti, mozgu, što radiš svoj posao, ali sada želim da se povežem  sa svojom intuicijom i zato te molim da se skloniš na neko vreme“.

Učenje da ostavimo kriticizam po strani je od suštinske važnosti za svakog tarot tumača. Ako bismo slušali samo ono što nam govori to kritičko rasuđivanje, potpuno bismo se „zatvorili“ za poruke koje nam šalje intuicija, a koje su nam neophodne tokom tumačenja. Međutim, kada ostavimo „razum“ po strani, potpuno se otvaramo intuitivnim porukama i tako doživljavamo ispunjenje potpunog potencijala za čitanje poruka koje nam šalje tarot.

U ovom postu želim da podelim sa vama četiri ključne vežbe koje će vam pomoći da verujete svojoj intuiciji kad je u pitanju tumačenje tarota.

  1. Napravite mesto na kome ćete raditi tumačenja

Odabir pravog mesta na kom ćete otvarati karte je glavni i prvi korak za intuitivno povezivanje sa špilom i porukama koje vam on šalje.

Pre nego što počnete sa tumačenjem, napravite svoj prostor i kreirajte ga po svojoj želji – dodavanjem kristala, svećica, biljaka i sklanjanjem svega što vam smeta na bilo koji način. Na spiritualnom nivou, bar nekoliko minuta zatvorite oči, dišite i tako pokušajte da se „povežete“ sa Univerzumom. Poželjno je da upalite neko osvetljenje koje vam prija i zamolite svog „duhovnog vodiča“ u sebi da vas bolje poveže sa vašom intuicijom.

Kada osetite da ste potpuno smireni i otvoreni za poruke koje vam šalje intuicija, izbećićete mnogo „razgovora sa sobom“ koji dolazi iz straha da ćete nešto pogrešno protumačiti i umesto toga bićete prijemčiviji za intuiciju i mudrosti koje ona šalje tokom tumačenja.

  1. Verujte kartama

Kada otvorite karte za neko pitanje, verovatno ste u iskušenju da posegnete za nekim priručnikom koji imate ili počnete da se prisećate šta koja karta znači kako biste bolje protumačili svaku kartu. Knjige o tarotu su izvrsne za učenje značenja karata i ostalog, ali ukoliko želite da intuitivno „čitate“ tarot, morate odložiti sve te knjige dok tumačite karte i umesto toga slušate taj „unutrašnji glas“.

Kako to zaista uraditi? Jednostavno „slušajte“ šta vam karte govore. Gledajte u karte minut ili dva, bez razmišljanja o tome šta koja karta znači. Šta vam najviše upada u oči? Kakve poruke vam intuicija šalje?

Možda ćete poželeti da stavite ruke iznad karata i osetite njihovu energiju kako vam protiče kroz telo. Možda vidite nešto, osećate nešto, čujete nešto ili prosto instinktivno znate nešto dok radite ovo.

Kada na ovaj način pristupite kartama, možda „vidite“ nešto potpuno novo ili drugačije kad je u pitanju neka konkretna karta, kao da uopšte nikad niste čitali ništa o njoj. I to je potpuno OK. Zapravo, ovo je fantastično jer to znači da ste se ipak povezali sa intuicijom! Zato jednostavno zaboravite na potrebu da razmišljate o „knjiškom“ značenju tarot karte i umesto toga jednostavno slušajte i govorite ono što vam u tom momentu intuicija poručuje.

  1. Vežbajte „svesnost“

Čak i najiskusniji tarot tumači imaju momente kada se taj kritički deo uma „ušunja“ i počne da potiskuje intuiciju. Sumnja u sebe, kriticizam i ponovno razmišljanje su ljuti neprijatelji intuicije, zato da biste intuitivno „pročitali“ otvaranje, potrebno je razviti strategije kako da se izborite sa ovim problemima kada se pojave.

Ovde na scenu stupa pomenuta svesnost. To je „stanje uma koje postižemo tako što se fokusiramo na sadašnji momenat, dok spontano spoznajemo i prihvatamo osećanja, misli i spoljne nadražaje“.

Kad su u pitanju tarot otvaranja, možete vežbati svesnost na sledeće načine:

  • Primetićete kada vaš se kritički um „aktivira“. Nemojte se uzrujavati zbog toga, već samo kažite sebi: „aha, to je samo moje kritičko rasuđivanje“ – i ubrzo će nestati
  • Okrenite se onome što osećate u telu i lagano vratite pažnju na ono što se događa sada. Pokušajte da obratite pažnju i na fizičke doživljaje – osećate li nešto na koži, da li vam je telo napeto dok pokušavate da protumačite otvaranje i sl.
  • Obratite pažnju na disanje. Ovo je posebno od pomoći ako u špilu imate i „praznu“ kartu i potrebno je da se fokusirate na to. Samo se skoncentrišite na vazduh, kako ga udišete i izdišete i ubrzo ćete se vratiti u prvobitno stanje smirenosti.

Svesnost vas vraća „ovde i sada“, a „sada“ je momenat kada intuicija najbolje i najviše radi.

  1. Razmislite i tražite povratne informacije

Jedan od najboljih načina da naučite da verujete svojoj intuiciji je da razmišljate i tražite povratne informacije o tome koliko su se ostvarila otvaranja koja ste radili „intuitivno“, odnosno, da li se ishod pitanja „poklopio“ sa vašim prognozama.

Možete proceniti da li je tumačenje bilo tačno odmah nakon što završite sa tumačenjem. Međutim, ako ovo uradite, vi zapravo procenjujete tačnost tumačenja u tom momentu, a ne ishod (jer ne znamo šta će biti u budućnosti, zar ne?).

Stoga je najbolje da dobro razmislite i zatražite povratne informacije par meseci nakon što ste uradili otvaranje. Kako vreme prolazi, poruke iz otvaranja postaju jasnije i moćićete da vidite koliko ste zaista bili precizni u tumačenju. Tada možete proceniti da li vas je intuicija dobro poslužila i da li i u kojoj meri da se oslonite na nju ubuduće.

Intuicija je poput mišića

Zvuči čudno, ali intuicija je poput mišića – što je više koristite, to postaje jača. Zato čvrsto rešite da „otvorite“ intuitivne kanale, posebno kad su u pitanju tarot otvaranja. Svaki put kad otvorite karte, sedite na svoje određeno mesto, pogledate u karte i pogledajte šta vam poručuju, setite se „svesnosti“ i razmislite dobro i tražite povratnu informaciju.

Uradite sve ovo i uskoro ćete bez problema intuitivno raditi tarot otvaranja.

 

Prevod: Medeja

Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/how-to-trust-your-intuition/