Broj koji se vezuje za Mesec je 18, koji se svodi na devetku. Pošto je to poslednji jednocifren broj, devetka predstavlja poslednju etapu putovanja. Poput Pustinjaka, slika Meseca je slika izolacije i potčinjavanja. Onaj koji traga mora nastaviti svoje putovanje na prilično mračnom putu. Ovde mu čula nisu od koristi. Mora se osloniti na svoju unutrašnju svetlost, svetlost intuicije. Mesec zahteva mnogo hrabrosti i njegov put je često obeshrabruju. Ipak, ako ga sledimo, odvešće nas do praga više svesti.

Ovo je prekretnica na kojoj tragač mora doneti odluku. Ako postane opčinjen mesečevom misterioznom lepotom, ostaće zarobljen. Ako ipak krene napred, ućiće u carstvo svetlosti. Njegov konačni zadatak uključuje i to da lako razluči šta je iluzija, a šta istina. U otvaranju, Mesec je uvek ohrabrenje da preispitamo one delove sebe koji nas sprečavaju da vidimo pravu istinu. Poput tragača, moramo imati hrabrosti da verujemo svojoj intuiciji.

Drugi element ove karte je princip refleksije. Mesec reflektuje sunčevu svetlost (viša svest) i ljudsku inteligenciju (kreativna svest). Mesec obično predstavlja koncept uzroka i posledice. On predstavlja naša ponašanja i instinkte koji su nas vodili, a sad snosimo posledice toga. Sada imamo mogućnost da razmotrimo da li su ti postupci u skladu sa našim vrednosnim sistemom. Prisiljeni smo da ili krenemo napred ili stagniramo još neko vreme. Obično Mesec govori o tome da je potrebno promeniti nešto u ponašanju. U otvaranju, Mesec je savet da donesemo odluku. Želite li da dosegnete višu svest ili ostanete vezani za svoje obmane i iluzije?

Negativan aspekt ove karte je upozorenje da pitač može potpuno utonuti u svoju maštu. Fantaziju koristi kao beg od realnosti. U ovom slučaju, osoba je potpuno potčinjena svojim nesvesnim instinktima.

Uspravno

U uspravnom položaju, Mesec govori o obmani, konfuziji i fantaziji. Mesec je znak da se možete suočiti sa čestim promenama raspoloženja ili čak i anksioznošću. Put kojim idete je mračan, zloslutan i nesiguran. Morate biti spremni da se suočite sa svojim nesvesnim instinktima i ponašanjima. Obično ova karta predstavlja nešto što mora da „ispliva“ na površinu. Sada je pravi momenat da preispitate svoje dosasašnje ponašanje i odluke. Da li su one u skladu sa onim što želite da budete? Ova karta ponekad govori o tome da neka naša prethodna dela mogu imati negativne posledice u sadašnjosti odnodno bliskoj budućnosti.

U otvaranju, Mesec je takođe upozorenje da obratite više pažnje na svoje snove, osećanja i intuiciju jer je sada pravi momenat da slušate svoju intuiciju. Takođe, bilo bi dobro da se zapitate koji su pravi motivi nekih Vaših dela i načina ponašanja. Obično je ova karta znak da postoji neki unutrašnji konflikt koji morate razrešiti.

Ako ste postavili pitanje koje uključuje bilo kakvu vrstu obmane, Mesec je tipično upozorenje da Vas neko namerno obmanjuje i daje Vam pogrešne informacije. Moguće je da je neko uradio nešto loše, ali će se to ipak otkriti. Mesec takođe govori i o nekim zakulisnim radnjama. U svakom slučaju, i to ćete kad-tad otkriti.

 • Potrebno je biti receptivan i pasivan
 • Intuicija
 • Svet snova
 • Iluzije
 • Konfuzija
 • Misterije
 • Nesvesno

Obrnuto

Kad se Mesec pojavi u obrnutom položaju, predstavlja poziv da se vratimo „na svetlo“. Možda se suočavate sa nekim poteškoćama u trenutnoj situaciji, vezi ili sa svojim emocijama. Sad je vreme da se pouzdate u svoju duhovnost i pojaviće se nove perspektive i stvari će se raščistiti. Sad nije dobar momenat da donosite bitne odluke. Bilo bi najbolje da sačekate da se uverite da ste upoznati sa pravim stanjem stvari. U otvaranju, obrnut Mesec je i ohrabreje da se suočite sa svojim mračnim porivima. Možda uvidite da su neki nerešeni unutrašnji konflikti pravi uzrok stagnacije. Moguće je i da oklevate da zaronite u svoju podsvest, jer zapravo niste spremni da krenete dalje ili ste previše vezani za prošlost. Ova karta je znak da možda postanete svesni prepreka ili negativnih ljudi u okruženju koji Vas sabotiraju. U otvaranju, obrnut Mesec ponekad upozorava na laži. U narednom periodu budite posebno oprezni.

 • Nesporazumi
 • Ne slušati intuiciju
 • Tajne
 • Duboki strahovi
 • Obmana

Originalan tekst: http://tarotreadingpsychic.com/tarot-card-meanings-moon-card-meaning/