Iako se smatra jednom od najstrašnijih karata u špilu, prava značenja Đavola uopšte nisu doslovna u pravom smislu te reči. On ne predstavlja palog anđela niti znači da neka loša sila utiče na Vaš život. Ova karta predstavlja sledeći korak životnog puta. U ovoj fazi razvoja moramo uroniti u tamniju stranu kolektivnog nesvesnog kako bismo shvatili koncept čovečanstva u celini.

U ovoj fazi razvitka osoba više ne veruje realnosti svog ega. Osoba sada može da zadre mnogo dublje i spozna kreativnu snagu svoje podsvesti. Spremna je da ispita primitivnost ljudske psihe. U suštini, osoba se mora suočiti sa novim izazovom. Đavo u otvaranju je ohrabrenje da se odupremo snažnoj primitivnosti svoje primarne prirode. To je proces kad moramo doći i do one negativne strane koju ima svaki čovek. To su osobine poput nasilja, okrutnosti i žudnjom za moći. Kad osoba postane svesna ovoga, može da produbi svoje iskustvo i nastavi sa putovanjem. Ima mogućnost da razvije još dublje saosećanje i sposobnost praštanja kad su u pitanju loše i bedne stvari koje smo u stanju da učinimo drugima. Istovremeno, ovo se može odnositi i na samu osobu. Ona može oprostiti sebi greške i ponašanje koje je nekog povredilo ili oštetilo na neki način. Đavo može inicirati prihvatanje sebe i drugih onakvih kakvi jesu.

U otvaranju, cilj ove karte je da nas ohrabri da iskoristimo priliku da preispitamo sebe i svoju sposobnost da prevaziđemo loše osobine i budemo bolji. Zadatak koji treba da odradimo u ovoj etapi putovanja je da prihvatimo tamniju stranu svoje ličnosti, ali ne i da joj se pokorimo. Ta tamna strana može u krajnjjoj liniji biti kanalisana kroz energiju koja je usmerena na poboljšanje samog sebe i svog okruženja. Đavo nas uči da moramo prihvatiti i pomiriti se sa postojanjem svih elementa kolektivnog nesvesnog. Svi mi imamo svoje porive koje nam se čine niskim i neželjenim. Bitno je da ne postanemo njihovi robovi. Naši instinkti su moćni i oni su deo naših života, ali niko ne želi da oni upravljaju našim ponašanjem. Na kraju, moramo se osloboditi njihovih stega tako što ćemo na neki pozitivan način pridoneti razvoju čovečanstva.

Negativna strana ove karte dolazi do izražaja kad je osoba previše vezana za te primitivne instinkte i sile koje postoje u njenoj podsvesti. Obično iz tamnije strane naše podsvesti dolazi veoma snažna moć. Nažalost, ta moč može dovesti do ekstremne egocentričnosti gde osoba zanemaruje sve osim sebe same.

Uspravno

Kada se Đavo pojavi u uspravnom položaju u otvaranju, obično govori o tome da je potrebno da prestanete da razmišljate samo o sebi i počnete da mislite šta možete uraditi za druge. Možda se osećate kao da ste zarobljeni u svojim motivima i ambicijama. Doduše, ta osećanja svakako morate imati kako biste napredovali i dalje, ali u manjoj meri.

Obično Đavo otkriva da smo previše vezani za materijalne stvari, veze koje odavno funkcionišu, zavisni od droge/alkohola ili naše finansijske pozicije. Možda su Vaši strahovi ono što Vas vezuje za situacije koje Vas zapravo čine nesrećnim. U ljubavnim pitanjiva ova karta govori da je potrebno da dobro preispitate svoje veze. Vaše veze su na neki način loše ili Vam čak i direktno štete. Da li ostajete u vezi zbog straha da ne ostanete sami? Da li Vas partner kontroliše? Da li imate potrebu da prekinete ljubavnu vezu, ali zbog nečeg ne možete?

Ova karta takođe može govoriti o tome da koristite svoju moć u negativne svrhe. Morate razmisliti na koji način se odnosite prema drugima. Da li možda manipulišete ili pretite? Na drugom nivou, ova karta govori o tome da sami sebe stavljamo u neku vrstu zarobljeništva. Možda ste rob svojih strahova. Obično, kad se nečeg jako plašimo, jednostavno ne možemo dalje. Možda smo vezani za prošlost. Ovo se sve može lako primeniti i na „stare rane“. Đavo Vam poručuje da se suočite sa tamnom stranom svoje ličnosti. Sad je pravi momenat da ispitate svoje strahove, ograničenja i loše stvari za koje ste vezani. Takođe predstavlja i potrebu da osoba definitivno prevaziđe neku traumu koja joj iznova i iznova uzrokuje bol.

 • iskušenje
 • zavisnost
 • ograničenja ili vezanost
 • zavisnost od drugih
 • suočavanje sa svojim demonima
 • osećaj zarobljenosti

Obrnuto

Postoje dva različita aspekta obrnutog Đavola – pozitivan i negativan. Pozitivna strana govori o tome da ste već (ili ćete u bliskoj budućnosti) svesni i voljni da se oslobodite svih stega koje ste nametnuli sebi. Više Vas ne kontrolišu Vaši mračni impulsi. Možda ste spremni da se osamostalite i izvučete iz neke teške situacije. Novac Vas više ne kontroliše i možete uživati i u drugim aspektima svog života. U ljubavnim pitanjima, ovo znači da ste spremni da prekinete veze koje su na bilo koji način štetne i bolne. Obrnut Đavo predstavlja oslobađanje od starih ideja i pogleda na stvari.

Negativna strana ove karte je da ste možda previše vezani za materijalno. Jedno od glavnih značenja ove karte je prevelika gramzivost. Možda ste opsednuti materijalnom sigurnošću. Egocentričnost Vam daje lažni osećaj moći. Nije isključeno ni da neko pokušava da Vas izmanipuliše, preti ili Vas kontroliše. Možda ste anksiozni i/ili depresivni. Morate se suočiti sa tim problemima. Možda se osećate beskorisno  i zarobljeno u nekoj situaciji i deluje Vam kao da budućnost ne postoji. U ljubavnim pitanjima, obrnut Đavo govori o nenormalnoj požudi. Vi ili Vaš partner se možda upuštate u seksualne odnose koji su na neki način nezdravi. Prevelika seksualna žudnja Vas može uvaliti u nevolju. Takođe, ova karta često govori o neverstvu.

 • suočavanje sa strahovima
 • oslobađanje od stega
 • rigidnost
 • zloupotreba položaja
 • prevelike ambicije

 Originalan tekst: http://tarotreadingpsychic.com/tarot-card-meanings-devil-card-meaning/