Točak sreće govori o tome da je počela druga faza putovanja naše duše. Nakon što smo ispitali carstvo svojih snova i umutrašnjih vizija, Pustinjak je izvukao ono podsvesno na površinu. Njegovim naporima završena je prva polovina duhovnog putovanja, individualizacija i utvrđivanje našeg položaja u društvu. To je izbor koji mu omogućuje da krene dalje u skladu sa društvenim pravilima koja su mu postavljena.

Točak sreće predstavlja jedinstveni aspekt naše psihe; nesvesno i svesno su se ujedinili. Točak sreće je mandala koja predstavlja duhovno jedinstvo i unutrašnju stabilnost. Pojava ove karte u otvaranju govori da je pređen velik deo puta. Osoba se oslobodila pritiska društva i dobro poznaje samu sebe. Proučila je svoju tamnu stranu i sada može da se ponaša u skladu sa svojom sudbinom.

Broj vezan za ovu kartu je 10. Desetka je prvi dvocifren broj. Simboliše nov početak i završetak prethodne životne faze. Desetka se smatra savršenim brojem, pa samim tim predstavlja savršenstvo, harmoniju i nov početak. Povezanost sa Točkom sreće govori o tome da je sada vreme promena. Novi put je pred nama. Ova karta poziva pitača da ili krene tim putem ili ostane pasivan. Na centru Točka sreće vidimo sliku koja predstavlja Univerzum. Zupčanici predstavljaju „kanale“ kojima možemo još dublje dopreti do svoje suštine.

Točak sreće govori o spokoju, odbacivanju osećaja krivice i strukturi univerzalnog poretka. U otvaranju Točak sreće govori o promenama. Značenja ove karte govore o tome da ništa na svetu nije nepromenljivo. Uvek postoji taj element nesigurnosti i ništa ne možemo potpuno kontrolisati. Jedina stvar koja je sigurna je promena. Točak sreće nas podseća da moramo naučiti da to prihvatimo i razumemo da stvari moraju da se menjaju i napreduju ako želimo da dostignemo prosvetljenje.

Negativan aspekt ove karte predstavlja osobu koja ne vidi „šumu od drveća“ na svom putovanju. Ostaje zatvorena u svojoj sopstvenoj zamisli sudbine. Ne može da uči iz svojih grešaka, niti vidi „znakove“ koji je upućuju na drugi put. Zauvek ostaje dosledna svojim uverenjima o svojoj sudbini i na taj način propušta velike šanse koje je mogu odvesti u drugom, boljem pravcu.

Uspravno

Počinjete nov životni ciklus koji obećava srećne okolnosti. Stvari su krenule u pravcu nad kojim nemate kontrolu, ali ako prihvatite taj proces desiće se neka promena nabolje. Ovo su sudbinski događaji i ako pustite da se sve odvija samo od sebe može se desiti nešto vrlo značajno. U trenutnoj situaciji gotovo da nemate kontrolu niti uticaja na ishod. Dozvolite Univerzumu da radi za Vas. Ovo može biti period mnogih promena. Očekujte nove šanse i budite spremni da ih prihvatite. Kad se Točak sreće pojavi uspravno u otvaranju, može predstavljati neku novu situaciju koja će zahtevati neku životnu odluku, što može značiti veliku promenu u Vašoj sudbini. Iako se stvari brzo odvijaju, dajte sve od sebe da sagledate sve detalje. Vaši napori će doneti velike nagrade.

  • sudbina
  • sreća
  • brze promene
  • životni ciklusi
  • napredak

Obrnuto

U obrnutom položaju ova karta govori o tome da niste dobro „proradili“ prethodnih devet faza razvoja. Vaše razumevanje Vas samih nije dovoljno jasno. Još uvek niste stigli do tačke kada možete krenuti sa svojim duhovnim putovanjem, što može biti loše. Sreća je prevrtljiva i morate sačekati da se „točak“ ponovo okrene. Put na kome ste neće doneti željene rezultate. Možda ćete se prvo suočiti sa pogoršanjem stvari pre nego što sve krene na bolje. Možda se nađete u situacijama gde se dešavaju „Marfijevi zakoni“. Osećate se obeshrabreno i razočarano i pitate se zašto Vam se dešavaju takve stvari. Ova karta u otvaranju govori o tome da zanemarujete ili ne pokušavate da pronađete uzrok tih stvari. Možda je potrebno da preispitate svoje postupke.

  • neočekivane situacije
  • loša sreća ili period
  • razočaranost
  • stagnacija
  • prepreke

Originalan tekst: http://tarotreadingpsychic.com/tarot-card-meanings-wheel-of-fortune-meaning/