Prvosveštenica je u tarotu povezana sa brojem 2. Dvojka simbolizuje balans, harmoniju, diplomatiju i partnerstva. Prvosveštenica usmerava Magovu kreativnost i individualnost. Ona predstavlja žensku moć, kontrolišuće životne sile i misteriju koja ih obavija. Za razliku od usmerene energije Maga, Prvosveštenica je daleko pasivnija. Njeno „oružje“ je njeno znanje o tajanstvenom svetu intuicije i duhovnog prosveteljenja.

Prvosveštenica sedi između dva stuba; jedan predstavlja pozitivnu, a drugi negativnu moć. Ova kombinacija pozitivne i negativne energije, koja spaja oprečne sile, je ono od čega je zapravo univerzum sačinjen. Iz psihološke perspektive stubovi predstavljaju svesno i podsvesno. Pošto Prvosveštenica sedi tačno između njih, to znači da je sposobna da dosegne u dubine podsvesnog i taj sadržaj „prevede“ u svesno. Njen svet je svet snova, vizija i otelovljenje svih misterija univerzuma. Njena mudrost nam pomaže da zadremo u kolektivno nesvesno.

U otvaranju, negativna značenja ove karte odnose se na upozorenje na emotivnu nestabilnost. Ona može predstavljati nepovezanost podsvesnog i svesnog dela našeg uma. Previše „podsvesnog materijala“ može „preplaviti“ i loše uticati na racionalno razmišljanje. Posledično, osoba se može naći u situaciji gde se vodi isključivo osećanjima i nije sposobna da ispravno rezonuje.

Uspravno

Kad se ova karta pojavi u otvaranju, uvek nam poručuje da se nešto dešava „ispod žita“. Potrebno je ispitati šta je to. Ova karta se pojavljuje onda kad je potrebno da poslušate svoju intuiciju i smireno se suočite sa svojim strahovima i stvarima koje Vas užasavaju. Sad nije momenat da brzate. Postoji još nešto što morate znati o trenutnoj situaciji. Verovatno da i sami osećate da se nešto čudno odigrava u Vašoj podsvesti. Moguće je čak i da Vam u ovom periodu libido naglo opadne. Intuicija Vam je trenutno najbolji vodič. Ova karta ponekad može značiti da je neophodno da doslovno „produbite“ svoje razumevanje i viđenje neke situacije kroz aktivno učenje ili vežbanje neke veštine kako biste uspostavili harmoniju.

  • intuicija
  • verovanje instinktu
  • skriveni problemi
  • nesvesno
  • snovi
  • potreba za meditacijom i razmišljanjem

Obrnuto

Ako se Prvosveštenica u otvaranju pojavi u obrnutom položaju, to je obično znak da ne slušate ono što Vam govori intuicija. Ako pokušavate da se što više oslonite na racio, to može loše uticati na Vaše sposobnosti odlučivanja i rešavanja problema. Možda Vaša podsvet pokušava da Vam kaže nešto što ne želite da čujete. Ovo se obično dešava kad nešto bolno što ste potiskivali pokušava da „izađe na površinu“. U tom slučaju dozvolite tim osećanjima da se „oslobode“ i ne pokušavajte da ih potisnete ili negirate. Nešto što ne znate ili pogrešna informacija može loše uticati na Vaše odluke, pa se zato uverite da znate sve što je potrebno pre nego što nastavite ono što ste započeli. I što je najvažnije, nemojte reći da u situaciji ili osobi kada u sebi zaista mislite ne.

  • zanemarivanje intuicije
  • govorite „da“ kada mislite „ne“
  • ignorisanje osećanja
  • razotkrivanje nečega

Originalan tekst: http://tarotreadingpsychic.com/tarot-card-meanings-high-priestess-meaning/