Kralj pehara je misteriozne prirode. Može biti distanciran, intenzivan i tajanstven. Emotivno, veoma je receptivan, ali ponekad može biti i eksplozivan. Poseduje harizmu koja neodoljivo privlači ljude. Kao kralj, Kralj pehara često odražava našu inicijativu i želju da uradimo nešto. On je kreativna duša i uvek sagledava stvari iz novih perspektiva. Sklon je razmišljanju van ustaljenih obrazaca.

Uspravno

Kralj Pehara je vrlo kreativna, umetnička i saosećajna duša. Kad se pojavi u otvaranju, to je podsetnik da slušate svoje srce. Ako tako učinite, očekujte emotivno zadovoljstvo i harmoniju. Ako svoju kreativnu energiju usmerite na konkretne stvari, lako možete postići visoke ciljeve. Kada Kralj pehara pokuša da deluje raciom, a ne emocijama, lako može postati ranjiv, a u gorem slušaju ćudljiv i nervozan.

Kao i sve karte iz boje Pehara, Kralj je povezan sa emocijama i intuicijom pitača. Ali za razliku od ostalih karata iz ove boje, Kralj uspeva da kontroliše svoje emocije i da ih umereno izražava. U uspravnom položaju, ova karta se može odnositi na harmoniju i stabilnost pitačevih emocija.

U otvaranju Kralj pehara može predstavljati saosećajnog prijatelja ili nekog ko vam daje pametan savet. On je odličan slušalac i rame za plakanje. Možda ćete se naći u situaciji gde će neko tražiti od vas da budete medijator ili da pregovarate sa nekim. Kralj pehara je takođe povezan sa poslovnim, pravnim i religijskim institucijama. Poslovna pitanja idu dobro i možete očekivati poboljšanje društvenog statusa. Takođe, neko može tražiti od vas da preuzmete ulogu vođe. Ovo se posebno odnosi na društvene zajednice poput crkve, ili na poslu.

U odnosima sa drugima važno je da ostanete fleksibilni i imate razumevanja. Takođe, okrenite se svojim emocijama. Sad nemojte racionalizovati stvari. Emocije će vas uputiti na istinu i dati vam uvid u tuđe emocije i motive.

U ljubavnim pitanjima Kralj pehara predstavlja mudrog i saosećajnog partnera. On je emotivno zreo i obično je odličan slušalac i pun razumevanja.

 • saosećajan prijatelj ili savetodavac
 • dobar  dlušalac
 • pregovarač ili medijator
 • umerenost i kontrolisane emocije
 • usmerena kreativnost donosi veliki uspeh
 • partner pun podrške
 • brižna očinska figura

Obrnuto

U obrnutom položaju, Kralj pehara može predstavljati manipulativnu osobu sklonu kontrolisanju drugih. U tom slučaju, možete očekivati neiskretnost i borbu za prevlast. Takođe je bitno da preispitate svaki savet koji dobijete; moguće da vas neko namerno obmanjuje i „podmeće vam nogu“.

Sada je vreme da preispitate svoje emocije. Možda ste se našli u situaciji koja vam je izazvala burne reakcije. Bilo bi dobro da sednete i preispitate svoja osećanja. Mogli biste se pokajati zbog svoje impulsivnosti, pogotovo ako reagujete na prvu loptu.

U ljubavnim pitanjima obrnut Kralj pehara može predstavljati partnera koji gleda samo svoje potrebe. U nekim slučajevima, ova karta predstavlja i partnera koji je generalno neiskren ili nešto krije od vas.

Na kraju, ova karta predstavlja i uobraženost i narcisoidnost. Obrnut Kralj pehara ponekad govori o bolestima zavisnosti.

 • obmana i manipulacija
 • neiskrenost i borba za moć
 • narcisoidnost i uobraženost
 • bolesti zavisnosti
 • sklonost ka kontrolisanju drugih

Originalan tekst: http://tarotreadingpsychic.com/tarot-card-meanings-king-of-cups-meaning/

Prevod: Medeja