Tarot može da da sve odgovore, zar ne? Samo se skoncentrišete na pitanje, promešate karte i voila, evo odgovora, je l’ tako? E, pa nije.
Iako Tarot i postoji kako bi vam pružio bolji uvid u određenu situaciju i dao savet, postoje izvesna pitanja koja mu nikako ne treba postavljati. Ovde ćemo navesti 11 pitanja koja ne treba postavljati tarotu.
1. Da li će moj ljubavnik ostaviti svoju ženu? Ili bilo koje drugo pitanje koje uključuje osobu koja nije direktno povezana sa vama. Ovo nas dovodi do pitanja tuđe privatnosti, kao i tačnosti otvaranja. Pitanje privatnosti se poteže jer kopate po tuđem životu bez njegove dozvole o čemu je bilo reči u prethodnom postu. Pitanje tačnosti se poteže jer ćete i dalje situaciju sagledavati iz svoje lične perspektive koja uopšte ne mora biti objektivna.
2. Da li ću dobiti na lutriji? Lutrija je igra vezana za verovatnoću i vi po tom pitanju ne možete da uradite gotovo ništa (osim da, naravno, kupite srećku). Zato sve prepustite slučaju i lopticama u bubnju, umesto da tarotu postavljate ovakvo pitanje.
3. Da li me moj bivši mrzi? Ili bilo koje drugo pitanje koje uključuje ovako negativne emocije. „Mržnja“ je prejaka reč i obično implicira to da krivite nekog što se „istresao“ na vama. Čak i kad biste hipotetički dobili odgovor da vas bivši mrzi, šta onda? Šta vi tu možete? Umesto toga, formulišite pitanje drugačije; na primer „Šta mogu da uradim kako bih unapredio/la odnos sa tom-i-tom osobom?“ ili „Šta treba da promenim kod sebe kako bih imao/la bolje odnose sa drugima?“.
4. Kada ću umreti? Ili „Koliko dugo ću živeti“. I kad ostavimo po strani to što je ovakvo pitanje krajnje morbidno, ovo definitivno ne treba da pitate tarot, jer je tarot samo savetodavac, a po ovom pitanju ne možete dobiti nikakav koristan savet. I kad biste znali odgovor, to vam nikako ne bi pomoglo.
5. Kako se zove moja srodna duša? Tarot ne može da vam ispiše nečije ime i prezime (ili ja bar ne znam za tu mogućnost). Tarot može pokazati kakav tip osobe vam najviše odgovara, ali ne može ukazati na jednu određenu osobu u svetu na kom živi 7 milijardi ljudi. Pored toga, ja lično verujem da mnogo ljudi ima potencijal da bude vaša srodne duša; zašto biste se fokusirali samo na jednog?
6. Jesam li trudna? Otkriću vam jednu tajnu. Najbolji način da dobijete odgovor na ovo pitanje jeste da uradite test za trudnoću. Ne treba da pitate tarot da li da idete kod ginekologa. Svakako da karte mogu dati uvid u potencijalan problem, ali je ipak mnogo bolje da lepo odete na pregled. Za svaku dijagnozu, prognozu i potencijalan tretman obratite se lekaru.
7. Hoće li moja žena ozdraviti? …Kao i svako pitanje vezano za zdravlje (vaše ili tuđe). Na ishod takvog pitanja ne možete da utičete, pa umesto da pitate tarot šta će se desiti, pitajte šta možete da uradite kako biste pomogli voljenoj osobi da prebrodi težak period i poveća šanse za oporavak. Ako vam je potreban medicinski savet, obratite se stručnjaku.
8. Da li da prihvatim ovaj posao? I svako drugo pitanje koje počinje sa „Da li da…“. Morate preuzeti odgovornost za svoj život i svoje odluke. Najbolje je formulisati pitanje kao „Šta će se desiti ako uradim to-i-to?“. Na taj način odluku donosite vi, a ne tarot karte.
9. Šta god da izađe. Iako se po ovom pitanju neki ne slažu sa mnom, ja lično smatram da je ovako nejasna pitanja jako teško tumačiti, pogotovo kada otvaranje šaljem u pismenoj formi. Zašto? Jer mi je potrebno mnogo vremena da shvatim na šta treba da se skoncentrišem pre nego što pređem na konkretno tumačenje i dam neki koristan savet o datoj situaciji. Ako je pitanje uopšteno, takav će biti i odgovor. Isto važi i za obrnuto – na precizna pitanja dobićete precizne odgovore. Kod ovakvih „pitanja“ uvek sugerišem klijentu da se fokusira na životni domen koji ga najviše interesuje ili da postavi neko konkretno pitanje. Kada radim tumačenje klijentu koji je prisutan, to je već drugačije. U takvim situacijama izvučem tri karte i iz njih vidim „goruće teme“ u pitačevom životu.
10. Kada ću se udati? Doduše, ovo pitanje nije toliko „strašno“, posebno ako već imate razrađen sistem posmatranja vremenskih odrednica u tarotu. Međutim, problem je što se ovde polazi od pretpostavke da će se pitač nekad udati/oženiti. A šta ako neće? Tada savetujem da se pitanje preformuliše i konkretizuje, posebno ako pitač već ima vezu za koju misli da će se završiti brakom.
11. Kakav će biti ishod suđenja? U većini slučajeva, ovo najviše zavisi od samog pitača kao i od sudije i celokupnog pravosudnog sistema. Bolje bi bilo da pitate tarot šta možete da uradite kako biste poboljšali svoje šanse za uspeh ili šta biste trebali da znate vezano za taj slučaj. Štaviše, većina tarot tumača nisu pravnici i samim tim vam ne mogu dati pravni savet. Umesto da dajete novac tarotologu, dajte ga nekom dobrom advokatu.

Kako postaviti „dobro“ pitanje

Od formulacije pitanja zavisi kakav odgovor ćete dobiti. Dakle, koja pitanja su dobra? Najbolje je od tarota tražiti da vam predoči informacije koje će vam pomoći da donesete dobru odluku vezanu za konkretnu situaciju. Fokusirajte se na ono na šta imate uticaja odnosno ono što možete da promenite na pozitivan i konstruktivan način.
Dobra pitanja su ona koja ostavljaju prostor da sami razmotrite različite opcije i mogućnosti, ali su opet takođe dovoljno precizna da ukazuju na određen pravac.
Dobra pitanja su ona u kojima se fokusirate više na sebe nego na druge. To implicira da ste sami odgovorni za svoje odluke, kao i to da imate slobodnu volju i da možete da utičete na svoju sudbinu.

Kako (pre)formulisati pitanje

U najvećem broju slučajeva, neadekvatno pitanje se vrlo lako može preformulisati u traženje saveta/uvida. Navešćemo najčešće primere kako možete preformulisati pitanje:
-Šta treba da znam o…?
-Šta mi je potrebno kako bih postigao/la svoj cilj?
-Šta predstavlja najveću prepreku ka ostvarenju cilja i kako da je prevaziđem?
-Kako da povećam šansu za…?
-Koja je moja uloga u životu te-i-te osobe?
-Šta treba da promenim kod sebe kako bih…?
Dakle, kada dobijemo pitanje „Hoću li se udati ove godine?“, možete ga preformulisati kao „Kako da povećam šanse da se udam ove godine?“.
U pitanje možete ubaciti i vremensku odrednicu kako biste dobili precizniji odgovor, na primer „Hoću li u naredna tri meseca upoznati nekog novog?“. Međutim, bilo bi dobro da te vremenske odrednice ne budu duže od godinu dana, jer je to vremenski period tokom kojeg se štošta može promeniti.
Povrh svega, pitanje ne mora biti savršeno formulisano. Razmislite šta zaista želite da znate o konkretnoj situaciji i zatim postavite pitanje koje se odnosi strogo na taj aspekt. Najvažnije je da razjasnite šta zaista želite da pitate tarot i da pitanje formulišete na takav način da odgovor dobijete u formi saveta kako da utičete na pozitivan ishod cele situacije.
Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/what-not-to-ask-the-tarot/

Prevod: Medeja