Kada predstavljaju ljude, Vitezovi su usmereni isključivo na akciju – daleko više nego Paževi. Vitez je već započeo svoje putovanje i sada je skoncetrisan samo na to kako da ga nastavi.

Takođe, Vitezovi su nešto zreliji od Paževa. Imaju već dovoljno iskustva da znaju ka čemu idu, ali nemaju baš toliko iskustva (kao Kraljica i Kralj), pa su zato skloni ekstremima. Takva ekstremna osećanja i ponašanja, u zavisnosti od okolnosti, mogu biti i pozitivna i negativna.

Na primer, Vitez Mačeva je ekstreman u svojim ambicijama. Jednom kada sebi postavi cilj, uradiće sve da ga ostvari. Problem je u tome što on bukvalno uleće u takve poduhvate i ponekad gazi preko drugih kako bi dobio ono što želi. On nema zrelost kakvu poseduje Kralj mačeva kako bi mogao da odabere umereniji pristup, pa zato često može da završi na pogrešnom putu ako ne pazi šta radi.

Uvek razmotrite oba ekstrema kod ovih karata – da li Vitez u otvaranju predstavlja pozitivan ili negativan pristup stvarima? U koji ekstrem se ide i šta je potrebno da se takav uticaj ublaži?

Na fizičkom nivou, Vitezovi predstavljaju osobe koje imaju između 20 i 35 godina (par godina manje-više).

Kao događaji, Vitezovi odražavaju promene, napredak i akcije. Oni su stalno u pokretu, tražeći sledeću priliku da deluju.

Vitez pehara je šarmantan i dopadljiv drugima, i ženama i muškarcima, jer izražava romantičan i poetski pristup životu na jedinstven način. On je zaljubljen u samu ljubav. Ovaj vitez dopušta svojim emocijama da mu odrede pravac u životu. On je neko ko će se uvek voditi srcem pre nego razumom. Kada treba da donese odluku, uvek će postupiti onako kako mu nalaže srce, bez obzira na to što to ponekad nema nikakve logike. On te odluke donosi bez previše razmišljanja, sledeći samo svoj unutrašnji osećaj.

Vitez pehara ponekad predstavlja poruku, pozivnicu ili dolazak nekoga/nečega što pozitivno utiče na naše emocije. Šta god da je u pitanju, rezultat će biti divno emotivno iskustvo koje će vas ispuniti pozitivnom energijom i praktično dovesti u stanje ushićenosti, jer će se ta situacija dogoditi potpuno neočekivano. Vitez pehara takođe može predstavljati neku značajnu poruku koja vam dolazi kroz snove (zato pokušavajte da ih zapamtite i analizirate) koja vam može pomoći da bolje sagledate i rešite neki aktuelan problem.

Vitez Pentakla je veoma metodičan i strog. Iako njegove ideje nisu inventivne, a njegovi metodi rada nisu kreativni, Vitez pentakla jednostavno zna da će sve što uzme da radi rezultirati uspehom. Ima strpljenja da uradi sve do detalja onako kako treba i zato ga drugi smatraju odgovornim i pouzdanim. Kao dvorska karta, u otvaranju Vitez pentakla može predstavljati deo vaše ličnosti, nekoga ko vam je trenutno značajan u životu ili događaj.

Kao deo vaše ličnosti Vitez pentakla ukazuje na to da je potrebno da se sada pokažete kao pouzdani i da drugima budete oslonac i vodič. Morate raditi po pravilima kako biste bili sigurni da je projekat na kom radite urađen kako treba do zadnjeg detalja. Verovatno ste trenutno u sred nekog posla kome ste veoma posvećeni, iako znate da vas čeka mnogo napornog rada. Ipak, i dalje predano radite jer znate da ćete biti dobro nagrađeni za taj rad.

Vitez mačeva je moćna figura, puna života i energije kojoj je potreban balans u pogledu odgovornosti i saosećanja. Jednom kada sebi nešto zacrta, ništa ga ne može zaustaviti. On ne vidi, niti ga zanimaju potencijalni izazovi, rizici i opastosti; on uprkos svemu tome ide napred samo sa jednom namerom – da uspe i pobedi.

U pozitivnom smislu ova karta predstavlja ogromnu ambiciju, odlučnost i snagu da se uspe bez obzira na sve. U negativnom smislu, osoba može biti potpuno slepa kako za moguće prepreke, tako i za posledice svojih akcija i može „uleteti“ na opasno područje bez pripreme i svesti o tome da se tamo uopšte nalazi. Takođe, može zanemarivati potrebe i osećanja drugih i gledati jedino svoje interese.

Vitez mačeva obično predstavlja period kada započinjete neki nov projekat i toliko ste „zagrejani” za njega da vas ništa ne može zaustaviti. Energija naprosto pršti iz vas  I bukvalno jurcate ka svojim ciljevima. Spremni ste da prevaziđete svaki problem, izazov ili prepreku koja bi vam se mogla isprečiti na putu.

Životni moto Viteza štapova je „prvo radi, posle misli“. On je nestrljiv, impulsivan i zaljubljen u akciju. Loša strana te ogromne energije i entuzijazma jeste tendencija da se uleće u razne situacije bez razmišljanja o onome šta bi iz njih moglo kasnije proisteći. Vitez štapova sve radi na juriš i retko kada ima „plan rada“, što obično ne valja ako želimo da postignemo neki dugoročan i trajan uspeh. On je toliko opsednut time da bude najbolji u svemu da skoro zaboravlja da isplanira kako da to zaista i postane, pa i da se spusti na zemlju kada je to potrebno. Vitez štapova takođe ponekad može biti čak i agresivan ili preambiciozan. On će terati po svome po svaku cenu, čak i ako mu drugi stoje na putu, odvraćaju ga ili ga kritikuju.

Kao događaj, Vitez štapova može označavati nešto što u vaš život ulazi brzo i sasvim neočekivano. Očekujte mnogo promena i akcije u koju ćete biti uvučeni, svidelo vam se to ili ne. Verovatno će vam se u životu desiti nešto što će zahtevati vašu pažnju i posvećenost. Umesto da se opirete takvoj situaciji, usmerite svu energiju na njeno rešavanje. Često Vitez štapova može predskazivati i neočekivano preseljenje, promenu posla ili neki sličan događaj. Morate biti spremni da brzo reagujete i da se prilagodite situaciji koliko god možete, jer je u ovom slučaju bilo kakav otpor samo uzaludno traćenje energije.

Originalan teksthttp://www.biddytarot.com/court-cards-knights/

Prevod: Medeja