Kada predstavljaju ljude, Paževi najčešće predstavljaju mlade, energične ljude koji su na samom početku neke vrste duhovnog putovanja. Još uvek nemaju potpuno razvijen osećaj sopstva, ali prihvataju nove izazove sa velikim oduševljenjem i entuzijazmom. Paževi traže mogućnosti da nauče i praktikuju nešto novo.

Na fizičkom nivou Paževi predstavljaju decu i adolescente. Ali Paževi mogu predstavljati i sve ljude koji su mladi duhom ili koji upravo otkrivaju nove aspekte sebe samih.

Kada je reč o događajima, Paževi označavju poruke koje vam dolaze zajedno sa novim mogućnostima. Paževi vas ohrabruju da krenete napred i daju vam zeleno svetlo za svaki nov početak. Paževi se pojavljuju u otvaranju kada ste nadomak nove ideje (Štapovi), osećanja (Pehari), novog načina razmišljanja ili sagledavanja situacije (Mačevi) ili novog poslovnog projekta (Pentakli). Oni simbolišu novu životnu fazu.

Paž pehara označava početak novog kreativnog projekta ili poduhvata. Govori o tome da kreativna energija prosto pršti iz vas. Obično ovaj Paž donosi lepe poruke ili vesti od voljenih osoba. Možda ćete čuti novosti o rođenju deteta, o veridbi ili venčanju, o nekoj novoj ideji koja će vam se dopasti, trudnoći, ljubavnoj vezi, putovanju itd. Ova poruka će biti neočekivana, ali ćete joj se svakako obradovati i na nju reagovati prilično emotivno.

Paž pentakla je karta snova i želje da se oni manifestuju u materijalnoj formi. Možda ste posvećeni nekom projektu, hobiju, poslovnom poduhvatu ili počinjete da učite nešto novo. U svakom slučaju, ovaj Paž je znak entuzijazma i želja i skoncentrisan je na svoj cilj ili „san“.

Paž pentakla je ohrabrenje da započnete sa realizacijom svojih planova, jer ako su jasni i precizni sigurno će vas dovesti do ostvarenja vaših želja i ciljeva. Sada je vreme kada treba da svoje planerske sposobnosti upotrebite kako biste uradili nešto konstruktivno. Potrebno je samo da ostanete fokusirani na praktične i opipljive stvari i da ostanete „čvrsto na zemlji“, da se ne zanosite sa previše ideja i planova, već da umesto toga ostanete skoncentrisani samo na ono što je realno i ostvarivo. Sada je najbolje da slušate svoj zdrav razum i pragmatično pristupate stvarima, jer će vas to svakako dovesti do uspeha i nalaženja najboljeg mogućeg pristupa situaciji.

Paž mačeva  predstavlja nalet energije, strasti i entuzijazma. Ne možete da dočekate da počnete sa novim projektom ili realizacijom ideje i da to podelite sa drugima. Sve započinjete sa ogromnom energijom i ushićenjem. Izazov je ostati na tom putu. Sa svim Paževima je isti slučaj – početak je uvek obećavajuć, ali je potrebno još nešto kako bi se stiglo do cilja.

Paž mačeva je kao zeleno svetlo koje govori „samo napred“. Koju god opciju da odaberete suočićete se sa izazovima i neće baš svako biti usrećen vašim izborom, ali ako ste zagrejani za nešto svakako biste trebali da sledite svoje instinkte i da idete tamo gde mislite da treba. Ovaj Paž vas ohrabruje da samo jurite napred uprkos svim izazovima i neuspesima koji bi vam se mogli isprečiti na putu.

Paž štapova je veoma sličan Ludi u smislu da je „slobodnjak“ koji predstavlja promene i nove početke. On ima istinsku strast za životom, iako ne razume ovaj svet u potpunosti. Još uvek se nije susreo sa svim ograničenjima materijalnog sveta i zato samo tera po svome, a u otvaranju obično ohrabruje svaku vrstu promene. Ona je kao katalizator koji uzrokuje promene koje bi vam se činile nemogućim u svakoj drugoj situaciji.

Pojava Paža štapova govori o tome da ste neumorni i puni kreativnosti i da samo čekate priliku da se izrazite ili da ste možda na putu ka potpuno novoj fazi u svom životu. Paž štapova predstavlja iznenadnu kreativnu iskru, „paljenje lampice“ koje se dešava iznenadno i neočekivano i vodi vas putem nove vizije. Zato vas on ohrabruje da izrazite sebe i svoju individualnost koliko god je to moguće. Slušajte svoj unutrašnji glas i sledite svoje instinkte čak i kada vam se čini da to zvuči kao da pričate sami sa sobom u divljini gde nikoga nema kilometrima oko vas. Dovoljno upornosti i brižljivog planiranja može i nezrele želje ovog Paža pretvoriti u predivne stvari koje mogu promeniti svet.

Originalan teksthttp://www.biddytarot.com/court-cards-pages/

Prevod: Medeja