Kraljevi se smatraju najzrelijim od svih dvorskih karata. Oni su uspešno „proputovali” život i zato su puni iskustva i razumevanja svih situacija. Zato Kraljevi predstavljaju potpunu zrelost svake boje.

Ako bismo ih zamislili kao ljude, Kraljevi bi imali potpunu kontrolu nad svojim osećanjima, emocijama, mislima i delima kao sastavnim delovima svoje ličnosti. Kao takvi, oni su stabilni i potpuno sposobni da usmere svoju energiju kako bi postigli svoje ciljeve i vizije. Oni vole da upravljaju, usmeravaju i stabilizuju energiju povezanu sa svojom bojom.

Kraljevi su zaštitnici koji preuzimaju odgovornost za druge. Kraljevi žele da učine nešto pozitivno i ostave svoj trag na ovoj planeti. Naravno, svaki kralj će se ponašati u skladu sa bojom kojoj pripada.

U fizičkom smislu, Kraljevi obično predstavljaju starije muškarce, od 40 godina pa naviše. Iako Kralj neće uvek predstavljati ovakvog muškarca, ove karte predstavljaju dominaciju muške energije – nekoga ko kontroliše, usmerava i želi da bude glavni.

Paževi su „seme“ ideje, Vitezovi deluju u skladu sa tim idejama, Kraljice neguju i hrane te ideje dok Kraljevi razvijaju ove ideje i sprovode ih u delo. Shodno tome, Kraljevi označavaju rast i sazrevanje ideje ili koncepta, odnosno njihovu realizaciju.

Kralj pehara, kao i ostale dvorske karte iz boje pehara, predstavlja emocije, kreativnost i nesvesno. On je gospodar svojih emocija i drži ih pod kontrolom. Nije da on ta osećanja potiskuje. Naprotiv, on predstavlja ravnotežu između emocija i intelekta. On je veoma saosećajan i ljubazan i ova karta obično označava zdravu vezu zasnovanu na saosećanju i razumevanju.

Kada predstavlja događaj, Kralj pehara će označiti situaciju gde ćete imati kontrolu nad svojim osećanjima. Potpuno razumete svoje emocije i lako vam je da se sa njima povežete i da ih kontrolišete kada je to potrebno. Ako vas je život bacio u neku tešku situaciju, kako to obično biva, iskoristite svoju emotivnu zrelost kako biste lakše izašli na kraj sa izazovom. Takođe, imate mogućnost da tom svojom zrelošću pomognete drugima tako što ćete im pružiti emotivnu podršku.

Kralj pentakla predstavlja obilje, sigurnost, ambiciju, moć, stabilnost, disciplinu, pouzdanost i kontrolu. On je očinska figura koja voli da brine o drugima tako što im daje savet, njihov je vodič i pruža i podršku, ali brine o njima i u materijalnom smislu tako što im pomaže i finansijski kada je to potrebno. On je prototip zaštitnika; sebe vrednuje prema tome koliko je stvorio i koliko toga može da podeli sa drugima.

Kada predstavlja događaj, Kralj pentakla obično označava ultimativni uspeh u nekom kreativnom zadatku, poslu, projektu ili investiciji. Zahvaljujući marljivosti, odgovornosti i poklanjanju pažnje svakom detalju sada ste postigli nešto zaista veliko i konačno možete reći da ste završili zadatak ili postigli cilj. Sada možete da uživate u svemu što ste stekli i u svom uspehu. Stvorili ste bogat život, ne samo u materijalnom, već i u duhovnom smislu, što će vam svakako biti korisno u budućnosti.

Kralj mačeva je simbol intelektualne moći i autoriteta; ima dovoljno hrabrosti ali i inteligencije da postigne sve što je naumio. On predstavlja prosuđivanje, komandovanje, vladarstvo. Njegove osobine se lako mogu povezati sa strogošću jednog sudije, advokata ili oficira u vojsci, koji svoje emocije moraju ostaviti kod kuće kada kreću na posao ili u bitku.

Kada predstavlja događaj, Kralj mačeva zahteva od vas da ostanete potpuno objektivni u datoj situaciji, u cilju otkrivanja gole istine i suvih činjenica. Morate iskoristiti svoj intelekt kako biste dokazali da je ono što mislite ispravno. Vaše obrazovanje i iskustvo vam u tome mogu pomoći, ali i vaša svakodnevna zapažanja i razmišljanja. Ova karta ponekad poručuje da rešenje problema možete naći u istorijskim dokumentima, zakonima, pravilima ili da primenite čisto diplomatski pristup.

Kralj štapova predstavlja čistu energiju vatre. Za razliku od ostalih dvorskih karata iz boje Štapova, on nije toliko zainteresovan za samu kreaciju, niti sklon sanjarenjima i pokušajima da te svoje snove sprovede u delo. On je sklon tome da sledi svoju ideju i promeni čitav svet i prilagodi ga svojoj viziji. Pošto je rođeni lider, samim tim je i rođeni vizionar. Jednom kada postavi cilj sebi, drži ga se i uveren je da ga može ostvariti, a drugi mu često pružaju podršku. Ljudi su generalno privučeni ovim Kraljem jer znaju da će on uraditi sve što je obećao i da će to biti dobro urađeno. Majstor je i u tome da navede druge da rade u njegovu korist, pa čak i da odrađuju njegov posao.

Pojava Kralja štapova u otvaranju ukazuje na priliku koja vam bukvalno pada sa neba, i sada tu priliku možete veoma lako iskoristiti, pa zato prihvatite izazov. U ovoj situaciji sve zavisi od vas, a okolnosti će ići u onom pravcu u kojem ih vi usmeravate. Zaboravite na neodlučnost i sumnje, sada su vam potrebni jasnoća i samopouzdanje. U svakom slučaju, kako budete napredovali u svojoj novoj ulozi, to ćete se osećati mnogo samouverenije.

Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/court-cards-kings/

Prevod: Medeja