Na ovoj karti vidimo ženu i dete kako u čamcu plove ka kopnu koje je relativno blizu. Žena ima maramu na glavi, što označava tugu ili gubitak zbog kog je rešila da prošlost ostavi iza sebe. Voda sa desne strane čamca je uzburkana, ali voda sa leve strane (bliže kopnu ka kom plove) je mirna. Iako ova karta ima i konotaciju promene ili gubitka, ono što je važnije jeste ostavljanje nečega za sobom i kretanje ka nečemu obećavajućem. Mirna voda u daljini znači da žena i dete iz nedaća i sukoba idu na mirnijee i lepše mesto, iako su oboje tužni što prošlost ostavljaju za sobom. U čamcu su šest uspravnih mačeva, što simboliše moć racionalnog nad srcem i intuicijom.

Uspravno: Teška, ali neophodna promena

Šestica mačeva govori o tome da se suočavate sa bolnom promenom koja je nastala kao rezultat odluka koje ste napravili. Znate da, ako želite da krenete dalje, morate se nečega i odreći i, iako ćete verovatno žaliti za tim, dugoročno gledano to je najbolja opcija za vas. Svako u životu dođe u situaciju da mora da napusti ili izgubi nešto za šta je bio vezan, a proces „odvajanja“ od takve stvari je prilično izazovan. Međutim, tugu zbog takvog gubitka će ubrzo zameniti sreća jer smo dobili nešto novo. Nemojte se plašiti da odbacite sve što vas zadržava u prošlosti. Umesto toga gledajte u budućnost i izaberite ono što će vam na kraju doneti najveću korist. To podrazumeva teške odluke i kompromise koje ćete morati da napravite, ali to je neophodno ako želite da započnete novo poglavlje u životu.

Bitno je da verujete u to da vam se približava mnogo lepši period života. Prošli ste, ili trenutno prolazite, kroz prilično težak period, ali kao rezultat toga javlja se korisno iskustvo i ubuduće ćete se lakše izboriti sa takvim problemima ako se ponovo suočite sa njima. Nemojte žaliti za prošlošću koju ostavljate za sobom. Umesto toga, shvatite to kao priliku da promenite svoja uverenja, prvenstveno o sebi, i da od onoga što ste trenutno postanete ono što zaista želite da budete.

Ponekad je jedini način da rešite životne probleme to što ćete ih ostaviti za sobom i početi sve ispočetka. Iako vam na momenat to može izgledati kao da se predajete ili čak i kukavički, klasičan beg je obično jedini način da se izborite sa problemom ako ste sigurni da ste probali sve ostalo. Najbitnija stvar je da jasno sebi zacrtate dalji put kako vam se takve greške ne bi ponovile. Šestica mačeva ukazuje i na potrebu da razbistrite misli kako biste se preispitali gde ste sada i kuda idete. To će vam mnogo pomoći da prevaziđete negativnosti i krenete u boljem pravcu. Slušajte svoju intuiciju kada su u pitanju lakše i jednostavnije odluke, ali se za kompleksnije stvari ipak oslonite na svoju nepristrasnost i čistu logiku.

Šestica mačeva takođe označava i stanje depresije ili melanholije. Samo otaljavate dan za danom, uopšte ne razmišljajući o tome šta vam svaki novi dan nudi, ali se ni ne predajete depresiji u potpunosti. Moguće je da ste potpuno ravnodušni, umorni, nemotivisani, čak i depresivni.

U malo prizemnijem smislu, Šestica mačeva može govoriti o putovanju vodom (bilo brodom, bilo avionom). Svakako vam je žao jer nešto ostavljate za sobom, ali ipak znate da će vam takvo putovanje biti veoma korisno. Primer bi mogao biti neko ko mora da ide na putovanje i ostavi partnera koji će mu veoma nedostajati. Nije isključeno ni preseljenje, što podrazumeva da ostavljate za sobom mnogo bliskih ljudi. Ali ipak, iako će vam oni nedostajati, sigurno ćete steći nova, veoma vredna iskustva i naučiti mnogo o sebi na takvom putovanju.

Obrnuto: Nemogućnost da se napreduje, teret

 Obrnuta Šestica mačeva ukazuje na to da svim silama pokušavate da se pokrenete i napravite pomak za koji znate da ga morate napraviti. Pokušavate da fizički i mentalno napustite prošlost i iskustva za koja znate da vam nisu od koristi. Međutim, kada ova karta izađe u obrnutom položaju jasno je da se suočavate sa poteškoćama na tom putu i koliko god se trudili da prošlost ostavite za sobom, ona vas neprestano sustiže. Kao da vas nešto vuče na mesto koje pokušavate da napustite i ne dozvoljava vam da krenete dalje. Najveći problem su neke nerešene stvari iz prošlosti za koje ste se nadali da ih jednostavno možete gurnuti pod tepih i zaboraviti, ali one nastavljaju da pomaljaju svoju ružnu glavu i ne daju vam da nastavite dalje. Sigurno se na momente pitate da li ste napravili pravu odluku kada ste rešili da takvu prošlost ostavite za sobom, ali vas ova karta ipak ohrabruje da krenete dalje i podseća da vas ipak čeka lepša budućnost.

Slično tome, ova karta može ukazivati na to da se opirete neminovnoj promeni. Možda se osećate kao da ste prisiljeno na nešto, ili da niste dobrovoljno doneli neku odluku. Na primer, možda je vaš partner pronašao posao u drugom gradu i vi prosto morate da se preselite zajedno sa njim. Sada je najvažnije da sagledate dobre stvari koje vam takva promena donosi umesto da se fokusirate na ono loše, tako da čak i ako je promena van vaše kontrole, u najmanju ruku možete da kažete sebi „ko zna zašto je to dobro“.

Ako ste postavili pitanje o ljubavnoj vezi koja je nedavno otpočela, obrnuta Šestica mačeva može govoriti o tome da ipak niste preboleli prethodnu vezu i da „vučete repove“ za sobom. Morate prevazići i ostaviti za sobom to što vas tišti; u suprotnom će to veoma loše uticati i na trenutnu i na sve vaše buduće veze.

Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/minor-arcana/suit-of-swords/six-of-swords/

Prevod: Medeja