Na ovoj slici vidimo čoveka kako se iskrada iz vojnog logora sa pet mačeva u rukama. Preostala dva mača su zabodena u zemlju tik iza njega. Na njegovom licu vidimo izraz zadovoljstva i samouverenosti, deluje nam kao da je sasvim siguran u to da će se izvući nekažnjeno. Međutim, u pozadini vidimo i malu grupu vojnika sa leve strane našeg lopova; jedan od njih drži u ruci mač uperen ka nebu. Lopov je ipak otkriven!

Uspravno: Izdaja, obmana, izvući se neokrznut, tajnost

Sedmica mačeva je karta obmane i izdaje. Označava poteškoće kada pokušavate da se „izvučete“ iz neke situacije neopaženo. Obično kad nešto krijete, nadajući se da je vaša tajna bezbedna, dogodi se takav splet okolnosti koji vašu tajnu iznese na videlo na najneprijatniji moguć način. Zato ova karta služi kao upozorenje kada pokušavate da obmanete nekog ili da na prevaru dobijete nešto. Naravno, svakom se desilo da mora nešto da radi potajno ili da nešto krije. Možda morate nešto da zadržite za sebe i da radite „ispod žita“; možda morate nešto da uradite nekome „iza leđa“ kako biste postigli svoj cilj; možda je obmana najlakši način da postignete svoj cilj. Ako je ovakav način delovanja baš neizbežan, onda imajte na umu potencijalne posledice svojih dela. Najkraći put nije uvek i najbolji i ponekad jednostavno morate da uložite više napora nego što biste želeli kako biste došli do svog cilja.

Sedmica mačeva ukazuje i na to da pokušavate da se „iskradete“ iz neke situacije koja vam ne donosi nikakvu korist, umesto da je direktno okončate. Jednostavno niste raspoloženi da rešavate probleme i deluje vam da je najbolje da se jednostavno sklonite i zaboravite na čitavu stvar. Da li pokušavate da pobegnete od neke obaveze, odgovornosti, posla ili veze? Moguće je da odugovlačite sa rešavanjem problema ili ga jednostavno gurate pod tepih nadajući se da će proći, ali time samo pravite još veće probleme. Ponekad jednostavno morate da se suočite sa problemom. Zato se zapitajte „Da li je moje ponašanje adekvatno?“. Da li će vam bežanje doneti rešenje kakvo priželjkujete i kakvo vam je potrebno? Da li će zaista rešiti problem? Najverovatnije je da je odgovor „ne“, iako vam je ta opcija najprimamljivija.

Možda mislite da ste se „izvukli“, ali jeste li zaista? Kako su vaša dela zapravo uticala na druge ljude? Da li bi neko ipak mogao da posumnja na vas? Šta mislite, da li će vam se ipak ovo nekada vratiti? Čak i ako ste sve uradili da ostanete neotkriveni, znajte da na duge staze prevara nije način koji donosi željene rezultate i može doneti upravo suprotno, odnosno naneti veliku štetu vašim odnosima sa drugima i vašoj reputaciji. Razmotrite neki moralniji pristup celoj situaciji.

Sa druge strane, Sedmica mačeva može da vas upozori na to da možete postati žrtva tuđe prevare, izdaje ili nečasnih namera. Možda verujete nekome ko zapravo gleda isključivo svoje interese, naravno, na vašu štetu. Razmislite kome sve poklanjate poverenje i ko bi vas mogao iskoristiti. Pažljivo ispitajte svaku situaciju koja vam se čini sumnjivom i poslušajte svoju intuiciju kada vam govori da nešto ne valja, ili da je previše dobro da bi bilo istinito.

Ponekad Sedmica mačeva ukazuje na želju da sve uradite sami. Želite da otkrivate, istražujete i rešavate probleme koristeći samo svoje znanje i iskustvo. Možda verujete da imate veću šansu da uspete ako radite onako kako vi mislite da treba i potpuno ignorišete tuđe savete i smernice. Ovakav pristup je koristan kada ste deo grupe koja vas na neki načn sputava ili kada se u bilo kom smislu borite za svoju nezavisnost; ali on ipak ima svoje nedostatke. Na kraju se možete osećati usamljenim i odbačenim, može vam nedostajati onaj divan osećaj saradnje i sinergije koji imate kada radite sa drugima. Ako rešite da sve uradite sami, dobro se preispitajte da li će vam to na kraju doneti više koristi nego štete.

Obrnuto: mentalni izazovi, oslobađanje

Sedmica mačeva je karta mentalnih izazova. Kada se pojavi obrnuta, ukazuje na to da vam je teško da načinite prvi korak u drugom pravcu. Ponekad vam deluje nezamislivo da možete promeniti stvari u svoju korist nakon nekoliko uzastupnih neuspeha. Ipak, duboko u sebi znate da možete slediti svoje snove kada vam se ukaže prilika.

Obrnuta Sedmica mačeva ukazuje na to da je potrebno da se oslobodite starih navika i načina razmišljanja ako želite da prevaziđete sve blokade koje vam trenutno stoje na putu. Morate da prihvatite ono što vam se dešava i smislite strategiju kako da se sa tim izborite umesto da bežite od problema. Morate pronaći neki nov način da se nosite sa takvim stvarima i da ostavite po strani sve stare načine razmišljanja i ponašanja ako želite da krenete dalje. Nemojte misliti da možete izaći na kraj samo sa problemima sa kojima ste se već suočavali. Proširite svoje vidike i iskustvo.

Ako ste umešani u neku tajnu ili čak vanbračnu vezu, obrnuta Sedmica Mačeva ukazuje na to da vam postaje muka od takve veze. Vi ili vaš partner postajete veoma nezadovoljni takvom vezom i najradije biste obznanili čitavom svetu šta se zapravo dešava.

 Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/minor-arcana/suit-of-swords/seven-of-swords/

Prevod: Medeja