Na ovoj karti vidimo ženu koja je vezana, sa povezom na očima i okružena mačevima; ovo je slika svojevrsnog zatočeništva i ograničenja. Izgleda kao da nema izlaza. Žena deluje kao da je potpuno izolovana i sama; stoji u sred neke divljine u bari, a grad se tek nazire iz nje. Izgleda kao da joj stopala ne dodiruju vodu, što simboliše to da je osećaj zarobljenosti baziran strogo na racionalnoj, a ne na emotivnoj percepciji situacije. Ispred nje je slobodan put, što naravno znači da izlaz postoji, ali ga ona ne vidi jer su joj oči vezane.

 Uspravno: izolacija, samonametnuta ograničenja, zatočeništvo

Ova karta govori o tome da se osećate zarobljenim u svojim mislima i vizijama. Žena naslikana na karti je vezana i ne vidi ništa; zarobljena je u svojoj zabludi da nema izlaza. Ipak, kad bi samo sklonila povez sa očiju i promenila način razmišljanja, videla bi da itekako ima mogućnosti izbora. Zato nam osmica mačeva poručuje da je potrebno sagledati čitavu situaciju kroz drugačiju prizmu. Poslušajte i razum i srce, a zatim odredite koji put je bolji – u ovom slučaju, to je svakako onaj koji ne podrazumeva žrtvovanje ili ograničenja.

Osmica mačeva je često znak da sada nije momenat da donosite bilo kakve odluke, jer su vam misli zamagljene samonametnutim ograničenjima. Pokušavate da sagledate situaciju onakvom kakva jeste, ali vam se lako može desiti da u obzir uzmete i nešto što nije sasvim istinito. Dostupno vam je dosta izbora, ali prvo morate da ispitate svaki pre neko što izaberete pravi. To podrazumeva da se morate osloboditi „konopaca“ i „poveza na očima“ i sagledati situaciju iz drugog, objektivnijeg ugla. Ova karta takođe može označavati da imate mnogo različitih ideja i da je najbolje da sačekate da se neka od njih učvrsti i da se stvari razjasne pre nego što donesete neku bitnu odluku ili krenete u akciju.

Ženu na ovoj karti obično doživljavamo kao bespomoćnu. Ona se potpuno predala nečemu nepoznatom i ostala sasvim bespomoćna. Postala je žrtva i sada čeka da je neko spase. Ako prepoznajete sebe u ovom opisu, morate povratiti svoju moć i kontrolu i otvoriti oči kako biste videli sve opcije koje su vam dostupne. Činjenica je da imate mogućnost izbora, iako vam se opcije možda ne dopadaju. Najbitnije je da budete svesni toga da kakve-takve opcije postoje i da ne morate da budete ničija žrtva.

Osmica Mačeva oslikava dilemu odnosno suočavanje sa teškom odlukom, kao da se nalazite u slepoj ulici i ne znate kuda biste krenuli. Ono što verovatno ne shvatate jeste da je to što vam se dešava posledica vaših prethodnih postupaka.

Uprkos činjenici da ste saterani u ćošak, izlazi ipak postoji. Rešenje je da se suočite sa situacijom na najdirektniji način, ali da ipak ostanete taktični, i da branite svoje izbore. Sada je momenat da budete iskreni prema sebi i drugima kako biste se oslobodili svih strahova i krivice o kojima govori ova karta.

Osmica mačeva može ukazivati na to da se vaši interesi kose sa interesima drugih ljudi i to može predstavljati ograničenja onome što želite da ostvarite. Povratite svoju snagu i razmotrite kakve su vam mogućnosti, bez obzira na to da li vam neko bukvalno kontrira ili ne. Ne dozvolite da vas sputava tuđe mišljenje ili pravila koja neko pokušava da vam nametne.

Obrnuto: Otvorenost za nove perspektive, oslobađanje

 Obrnuta Osmica mačeva govori o tome da ste prošli kroz težak period i sada postajete otvoreniji za promenu i spremniji da prihvatite sebe. Sada možete da razmislite o tome šta vam je išlo u korist, a šta na štetu i da promenite pristup. Sagledali ste sve opcije koje imate i odbijate da igrate ulogu žrtve; umesto toga preuzimate odgovornost za svoje postupke i njihove posledice.

Obrnuta Osmica mačeva ukazuje na to da vam je potrebno da se oslobodite nekih ograničenja iz prošlosti. Još uvek vučete neke repove koje definitivno morate odbaciti. Napustite stare obrasce ponašanja i sisteme vrednosti koji vas samo sputavaju.

Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/minor-arcana/suit-of-swords/eight-of-swords/

Prevod: Medeja