Na ovoj karti vidimo ženu kako sedi u krevetu glave zarivene u ruke. Deluje kao da se upravo probudila iz noćne more i očigledno je uznemirena i prestrašena zbog lošeg sna. Devet mačeva visi na zidu iza nje, a krevet na kom sedi ukrašen je duborezom na kom vidimo kako jedna osoba pobeđuje drugu. Prekrivač je ukrašen ružama i astrološkim simbolima.

 Uspravno: Depresija, noćne more, anksioznost, očaj

 Devetka mačeva je karta straha i noćnih mora i uvek sa sobom nosi negativnost. Ipak, sve poteškoće na koje se ova karta odnosi su prvenstveno psihološke prirode i ne moraju uvek označavati patnju čiji je uzrok u nekim spoljnim okolnostima ili događajima. Vaš um je taj koji proizvodi strah i anksioznost, a ne ono što vam se zaista dešava u životu. Vaša trenutna iskustva su obojena isključivo vašim očekivanjima, željama i strahovima, pa shodno tome, sami umnogome utičete na svoj doživljaj stvarnosti.

Devetka mačeva takođe odražava strah od budućnosti, odnosno događaja koji bi se mogli zbiti. Ako dozvolite sebi da se prepustite tom strahu, rizikujete da sami stvorite potpuno negativnu podlogu za te događaje. Vaše noćne more će se obistiniti iskuljučivo zato što sami verujete u njih, a to svakako ne želite.

Uopšteno gledano, ova karta govori o tome da ste veoma zabrinuti povodom pitanja koje ste postavili. Doslovno ste u noćnoj mori jer ste potpuno zaokupljeni trenutnom brigom. Veoma je moguće da vam je sva briga bespotrebna i ako sagledate situaciju potpuno objektivno, možda ćete shvatiti da stvari uopšte nisu toliko loše koliko vi mislite. Zapravo, lošim ih čine samo vaša zabrinutost i očaj, pa zato umesto da sedite i kukate uradite nešto kako biste popravili ono što možete.

Iako svaki čovek u nekom momentu svog života mora da oseti strah, frustraciju i nesigurnost, ne biste smeli da dozvolite ovim negativnim emocijama da vas savladaju i spreče da nastavite ka svojim ciljevima sa entuzijazmom i verom u pozitivan ishod. Normalno je očekivati da će nešto poći loše, ali baš zato treba da iskoristite svu svoju snagu da sprečite ono što možete i da se prilagodite onome što ne možete promeniti.

Devetka mačeva takođe može ukazivati na to da ste postali teški sami sebi, da bukvalno ne volite sebe i neprestano se samooptužujete za nešto. Za sve loše što vam se desilo krivite sebe i neprestano se podsećate da ne smete ponovo da pogrešite. Kada vam u otvaranju izađe Devetka mačeva, zapitajte se čemu toliko samooptuživanje i šta je pravi uzrok vaše depresije. Šta bi vam pomoglo da se osećate bolje? Možda vam je potrebno više napora kako biste prestali da mučite sebe i negativno razmišljanje zamenite pozitivnim, a to će vas svakako dovesti u mnogo bolje stanje.

 Obrnuto: Beznađe, teška depresija, agonija

 Devetka mačeva odnosi se na zabrinutost, aksioznost i nesanicu jer vam mozak radi sto na sat. Kada je obrnuta, Devetka mačeva govori o tome da ste se potpuno preopteretili i postali neverovatno uznemireni i anksiozni iako za to nemate nikakav realan razlog. Imate tendenciju da se prestravite i na samu pomisao da bi nešto moglo poći po zlu, plašite se da će stvari izmaći vašoj kontroli i zato često nemate jasnu predstavu šta se zaista dešava oko vas i koje mogućnosti su vam dostupne. Sada je neophodno da prestanete sa takvim razmišljanjem i da objektivno razmotrite konkretnu situaciju. Spustite se na zemlju tako što ćete se suočiti sa svojim strahovima i poraditi na tome da smanjite njihov uticaj na vaš život. Znajte da će sve biti u redu, bez obzira na to šta se dešava.

Obrnuta Devetka mačeva takođe ukazuje na to da vam najviše štete donose upravo vaša briga i očaj. Što se više plašite zbog nečega, to je verovatnije da će se vaši košmari obistiniti. Ne dozvolite svojim noćnim morama da postanu stvarnost! Udahnite duboko i recite sebi da život nije toliko težak koliko vi mislite da jeste i da što više brinete, to vam je sve gore.

Moguće je da ste već prošli kroz sve ovo i da ste počeli da se oporavljate. Možda ste nedavno shvatili da ste sami stvorili famu oko nečega; počeli ste da se opuštate i skoro da se smejete svojoj brizi zbog neke minorne stvari.

Ova karta može ukazivati na period veoma zanimljivih snova. Zapisujte ih u dnevnik i analizirajte – to će vam pomoći da shvatite šta se sve dešava u vašoj podsvesti i šta ona pokušava da vam poruči.

Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/minor-arcana/suit-of-swords/nine-of-swords/

Prevod: Medeja