Slika na karti sve govori. Srce probodeno sa tri mača. Srce je simbol emocija i lepote, dok mačevi u njemu odražavaju sposobnost i moć logike i racionalnog da ozlede ne samo emocije, već i fizikus. Nebo u pozadini je mračno i pada jaka kiša, što jasno simboliše teška vremena.

Uspravno: bol, rastanak, odbijanje, tuga, žalost, slomljeno srce

 Trojka mačeva predstavlja odbijanje, tugu, usamljenost, slomljeno srce, rastanke i žalost. Događaji koji izazivaju ovakve emocije su toliko bolni upravo zato što su neočekivani. Ipak, Trojka mačeva najčešće služi kao upozorenje da je vrlo verovatno da će nam se takav događaj uskoro desiti. Ako se pripremite za ono što dolazi, lakše ćete preboleti ili čak potpuno sprečiti te loše događaje.

Kao što je već naglašeno, bol i tuga su sastavni deo svačijeg života. Da nije bola, ne bi bilo ni životnih izazova i lekcija koje treba da savladamo. Bol može biti velik pokretač jer nas ohrabruje da prevaziđemo prepreke i učimo iz grešaka. Svaki izazov u početku nam zadaje muke, ali se lako može pretvoriti u priliku da postanemo jači i/ili promenimo pravac kojim trenutno idemo, naravno, na bolje. Bol može zamagliti vaš razum i logiku na neko vreme, ali ćete vrlo brzo moći jasno da vidite šta vam se zapravo desilo i da ostavite prošlost za sobom. Iako vam se život trenutno čini mučnim i teškim, uskoro će vas proći takvo raspoloženje. Za to je potrebno samo da verujete, volite sebe, oprostite i da pustite da prođe neko vreme.

Zbog toga Trojka mačeva ponekad služi i kao podsetnik da ako počnete da bol posmatrate kao priliku da izvučete neku pouku, život će iznenada postati daleko manje bolan. Potrebno vam je samo da se zaista suočite sa tugom koju osećate. Izazov će ostati, ali kada prestanete da ga percipirate kao nešto negativno ili loše, i njegov negativan uticaj će prestati. Zato vam ova karta poručuje da imate mogućnost da pobedite svaku prepreku na koju naiđete. Ako vas je neko izdao i deluje vam kao da više nikog nećete moći tako da volite, razmislite još jednom. Nemojte se iznenaditi kada se pojavi neko drugi koga ćete zavoleti mnogo više.

Slično tome, Trojka mačeva govori o gubicima i poteškoćama, o žrtvovanju i prekinutim odnosima. Ovo proizilazi iz teških odluka pred koje nas stavlja Dvojka mačeva, gde osoba izbegava da napravi težak izbor. Kod Trojke izbor je napravljen i sada ste suočeni sa posledicama tog izbora. Često te odluke uključuju biranje između dva dobra, ili biranje manjeg od dva zla, a kada konačno napravite izbor tog tipa makar na kratko se morate kajati zašto niste izabrali ono drugo. Ipak, često je neophodno da izgubite nešto što ste ranije cenili (na primer, „stabilnu“ vezu koja vas odavno više ne ispunjava) kako biste se pripremili za neko bolje buduće iskustvo.

Trojka mačeva se takođe odnosi i na oslobađanje. Kada ste suočeni sa velikim neuspehom ili gubutkom, najbolje je neko vreme samo sedeti i plakati, jer suze peru dušu. Kada izbacite iz sebe svu tugu koju osećate, moćićete da krenete dalje. Ipak je važno da imate na umu da morate gledati u budućnost. Postoji rizik da postanete preplavljeni tugom i samosažaljenjem i da prosto zaboravite da treba da u jednom momentu ustanete i krenete dalje. Fokusirate se na sam gubitak umesto na oporavak. Vreme je da se pomirite sa gubitkom i nastavite tamo gde ste stali.

Obrnuto: bol prolazi, optimizam, oproštaj

 U obrnutom položaju Trojka mačeva govori o tome da ste nedavno prošli kroz težak period u kome ste možda okončali neki odnos ili se suočili sa različitim problemima – neko vama drag je umro, ili vas je neka situacija duboko povredila i to ne možete tek tako da zaboravite. Na svu sreću, ovo je sada iza vas i sad ste na putu oporavka, shvatajući da posle kiše uvek dolazi sunce i da u vašem životu ipak ima stvari koje vas mogu učiniti srećnim. Došli ste do tačke na kojoj možete da prihvatite bol i povređenost i spremni ste da krenete dalje.

Sa druge strane, obrnuta Trojka mačeva može ponekad ukazivati da vam je veoma teško da nastavite sa svojim životom nakon nekog gubitka ili sloma. Ova karta govori o tome da duboko u sebi još uvek mnogo patite i da vam je potrebno emocionalno pročišćenje kako biste mogli da se potpuno oslobodite prošlosti. Dajete sve od sebe da to i uradite, ali pred sobom još uvek imate dug put. Pazite da se „ne zaglavite“ negde na tom putu i da nastavite sa tugovanjem umesto da idete ka svetlu koje vas čeka na kraju tunela. Uvek je teško podneti bol zbog razdvajanja od nekoga ili razumeti zašto vas je nešto toliko pogodilo. Za početak naučite kako da prihvatite situaciju u kojoj ste, to će vam mnogo pomoći. Dozvolite sebi da izrazite taj bol, da se isplačete i tako ga se oslobodite. Jednostavno ostavite prošlost iza sebe i jednom kada uznemirenost, tuga i plač prođu otvorite vrata novim iskustvima.

Ako trenutno imate problema u odnosima sa drugima, obrnuta Trojka mačeva je podsetnik da ne treba da se plašite da se izvinite. Razmislite pre nego što nešto kažete, jer se možete pokajati zbog svojih reči.

Kada vidite ovu kartu u otvaranju, zapitajte se: „Na koji način ja patim? Zbog čega najviše patim? Šta mogu da uradim kako bi ova patnja prestala i šta odatle mogu da naučim?“

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/minor-arcana/suit-of-swords/three-of-swords/

Prevod: Medeja