Na slici vidimo mladu ženu sa povezom na očima koja drži dva mača. Iza nje je more iz kog vire stene i kamenje, što predstavlja prepreke brodovima da pristanu na obalu. Povez na očima ukazuje na to da je ova žena zbunjena i da ne može jasno da vidi ni problem ni rešenje. Mačevi koje drži su izbalansirani i ukazuju na stabilnost uma, kao i na to da se njeni izbori čine podjednako primamljivim. Prekršteni mačevi su simbol primirja, a boja mačeva nam govori o tome da trenutni problem mora biti rešen korišćenjem razuma i logike. Polumesec u pozadini ukazuje na nove početke koji proizilaze iz odluka i rešenja vezanih za ovaj problem.

Uspravno: Neodlučnost, izbori, primirje, pat pozicija, blokirane emocije

 Uspravna 2 mača su karta izbora i poteškoća da se donese odluka. Ova žena ima povez na očima, možda ga je čak i namerno stavila što može označavati to da ona zapravo pokušava da izbegne donošenje neke teške odluke. Smirena je i opuštena, što znači da pokušava da ne vidi problem pred sobom i tako zadrži svoju smirenost. Ali ipak, ta odluka mora biti doneta. Zato kada se ova karta pojavi u otvaranju ona govori o tome da ste trenutno suočeni sa nekom teškom odlukom, ali uporno gurate glavu u pesak misleći da će, ako dovoljno dugo ignorišete problem, on nestati sam od sebe. Međutim, problemi neće tek tako nestati kad vi pucnete prstima. Morate se suočiti sa problematičnom situacijom.

Dvojke mačeva nam zato služi i kao podsetnik da su životne odluke obično teške i da često imaju bolne posledice. Ipak, morate „uhvatiti bika za rogove“ i doneti odluke najbolje što umete i pritom biti svesni svih mogućih posledica. Guranje problema pod tepih će stvari samo učiniti gorim.

Žena sa povezom na očima može biti simbol manjka informacija koje su vam potrebne kako biste doneli pravu odluku. Možda vam nedostaje podatak o nečemu, recimo o potencijalnim pretnjama, nekim alternativnim rešenjama ili samoj suštini problema. Jednom kada skinete povez i sagledate situaciju onakvom kakva je zaista, moćićete da se odlučite kojim putem da krenete. Preispitajte dostupne opcije, tražite mišljenje od drugih i zapitajte se da li vam neka informacija nedostaje. Zašto je odluka toliko teška? Šta vam je još potrebno da biste je doneli?

Kako su dva mača na ovoj karti u savršenoj ravnoteži i žena ih drži prekrštene, ova karta predstavlja i potrebu za harmonijom u intelektualnom smislu. Možda vam je potrebno da ostavite po strani dosadašnje modele razmišljanja i počnete da razmatrate neke druge ideje i sagledavate stvari iz drugog ugla. Takođe je potrebno da budete diplomata, da izvagate sve „za i protiv“ svih opcija koje imate i razmislite postoji li ipak još neki način da rešite problem. Potrebno je da napravite kompromis; u suprotnom će stvari ostati takve kakve su.

Dvojka mačeva obično predstavlja pat poziciju, gde ne postoji ni pobednik ni poraženi. Možda ste trenutno u sukobu sa nekim, i oboje previđate perspektivu onog drugog. Sada je potrebno primirje, možete se „složiti da se ne slažete“ ili se možete staviti „u kožu“ onog drugog pre nego što donesete konačnu odluku. Ova karta ne predstavlja samo takvu pat poziciju, već i primirje i kompromis.

Slično tome, 2 mača može predstavljati neodlučnost, ili ste možda dospeli u ćorsokak vezano za neko bitno pitanje. Ponovo, bitno je samo da skinete povez sa očiju. U nekom momentu ćete morati da napravite odluku ili promenite način razmišljanja kako bi stvari nastavile da se odvijaju normalnim tokom.

Kad se pojavi ova karta, možete izvući još dve pojašnjavajuće karte, svaku za po jedan mač na karti. Ovo će vam pomoći da vidite šta to pokušavate da izbalansirate, ili oko čega se odlučujete. Ovo takođe može predstavljati i dve alternative od kojih morate odabrati samo jednu.

 Obrnuto: Neodlučnost, zbunjenost, previše informacija

Obrnuta Dvojka mačeva ukazuje na to da ste se našli „između dve vatre“ i da morate napraviti neverovatno tešku odluku. Činite sve kako biste videli koji izbor je pravi, ali vam deluje kao da će, šta god da izaberete, to imati negativne posledice. Stavite na vagu „za i protiv“ svake odluke, i onda vidite šta je najbolje za vas.

Obrnuta Dvojka mačeva može ukazivati i na zbunjenost kao rezultat previše informacija. Preplavljeni ste savetima i mišljenjima drugih o tome šta je najbolje za vas. U momentu kad rešite da dobro razmislite o svemu, prvo što biste trebali jeste da razmislite čiji saveti su vam korisni, a čiji vam samo smetaju.

Obrnuta Dvojka mačeva može značiti i da ste se našli u situaciji da budete medijator između dve zavađene strane. Iako pokušavate da pomognete pri nalaženju kompromisa, sve vas samo zbunjuje i nepotrebno vam diže pritisak. Na primer, možda pokušavate da pomirite dva člana porodice koja su u svađi kako biste stvorili mirno porodično okruženje, ali umesto toga glumite poštara na kojeg se obe strane brecaju. Razmislite da li vam je uopšte potrebno tako nešto u životu; ako nije, jednostavno se potpuno isključite iz takve situacije.

Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/minor-arcana/suit-of-swords/two-of-swords/

Prevod: Medeja