Ovde imamo sliku viteza koji kao da leži u grobnici. Ruke su mu sklopljene kao da se moli, a izgleda da se sama grobnica nalazi u crkvi. Na vitražu iza njega vidimo ženu i dete. Jedan mač se nalazi ispod njega, što simboliše jedan glavni problem koji trenutno postoji. Ostali mačevi vise iznad njega, upereni ka zemlij.

 Uspravno: razmišljenje, oporavak, pasivnost, odmor

 Četvorka mačeva se odnosi na period odmora i oporavka nakon perioda izazova i govori o tome da kada se dovoljno odmorimo možemo da se vratimo suočavanju sa izazovima. U međuvremenu, izazov koji pred nas postavlja Četvorka mačeva je sasvim drugačiji – ona traži od nas da ostanemo mirni i pasivni. Sada treba da poradite na svojoj mentalnoj snazi. Meditirajte i pokušajte da ostanete smireni. Potrebno vam je da povratite svoju snagu i provodite vreme u razmišljanju. Morate se odmoriti i opustiti.

Četvorka mačeva je podsetnik da posle svake krize i pre svake sledeće krize mora postojati jedno vreme odmora i razmišljanja. Konstantan stres i pritisak će slomiti čak i najtvrđe i najjače ljude, ali ovakvi periodi relaksacije će revitalizovati vašu energiju i koncentraciju, kako biste bili spremni da krenete dalje. Zato takve periode iskoristite što je više moguće kako biste iscelili svoje telo i um.

Četvorka mačeva je takođe znak da možete da prestanete da se brinete, da spustite gard i povučete se iz gužve koja vas okružuje. Ovo je period primirja kada možete da napravite pauzu ne razmišljajući o tome da li će vas nešto sačekati iza ugla. Ali imajute na umu da primirje nije isto što i mir. Četvorka mačeva znači da ćete uskoro morati da nastavite sa borbom, i to čim budete dovoljno ojačali, zato se opustite koliko god možete, ali ne zaboravite da bitka još uvek nije gotova i da je pred vama dugačak put do pobede.

Ova karta može govoriti da je vreme da se osamite kako biste „sažvakali“ neki težak događaj, kao što je recimo raskid, nečija smrt, porodični, finansijski ili zdravstveni problem. Napravite pauzu. Ovo je takođe znak da sada nije dobar momenat da pravite značajne odluke jer ste sada veoma ranjivi.

Četvorka mačeva je poruka da vam je potrebno da se osamite. Jedino tako možete dobro da sagledate celu situaciju – kada se odvojite od drugih i ostanete sami sa svojim mislima i osećanjima. Pošto dolazi nakon bolnog iskustva koje donosi Trojka mačeva, četvorka mačeva govori o tome da je potrebno da se povučete u samoću kako biste mogli da napravite ponovnu procenu svega što vam se desilo. Iako vam se ideja o samoći čini skoro nepodnošljivom, sada vam je preko potrebna kako biste ponovo napunili baterije. Takvo iskustvo će vas duhovno ojačati i povratićete samopouzdanje. Potpuno ćete se osloboditi bola, stresa i strahova. Svakodnevno meditirajte i priliku za promenu potražite u samom sebi.

U praktičnijem smislu, Četvorka mačeva poručuje da vam je potrebno da na neko vreme jednostavno odete iz trenutnog okruženja kako biste mogli dobro da razmislite o svemu. Sada je momenat kad treba da procenite i preispitate svoje prioritete. Ovo izgleda kao faza kontrole u menadžment procesu, kada se nakon jednog završenog projekta revidira ono što je do sada urađeno. Pronađite vremena da sednete i razmislite šta ide kako treba, a šta ne i šta je potrebno promeniti kako bi stvari krenule na bolje. Ovakve aktivnosti nakon velikih promena u životu će vam pomoći da se lakše sa njima nosite u budućnosti.

 Obrnuto: Neumornost, „sagorevanje“, stagnacija

Obrnuta Četvorka mačeva govori o tome da se osećate kao da pucate od energije i želite da uradite sve odjednom. Čak i ako vam vaš organizam govori da vam je potreban odmor i relaksacija, možda vam je mozak premoren time što pokušavate da radite mnogo stvari u isto vreme. Kao rezultat toga možete čak i oboleti, zato je sada najvažnije da napravite pauzu i dobro se odmorite, jer biste u suprotnom mogli završiti potpuno iscrpljeni.

Moguće je i da pokušavate da izbegnete razmišljanje o nečemu šta vas zapravo mnogo brine; umesto toga pokušavate da gurnete problem pod tepih. Potrebno vam je da se „vratite“ na lekciju Trojke mačeva i direktno suočite sa bolom i tugom koji vas muče. Da biste preboleli nešto, morate se prvo prepustiti bolu – tek tada ćete moći da nastavite dalje. Jednom kada osetite bol, moćićete i da poradite na tome da ga otklonite.

Četvorka mačeva takođe može predstavljati stagnaciju u pasivnost koja vodi u frustraciju. Na primer, vaš brak već dugo ne ide nikuda i uopšte vas ne ispunjava emotivno. Potrebno je da se na neko vreme potpuno povučete kako biste razmislili šta možete da popravite.

Slično tome, obrnuta Četvorka mačeva ukazuje na to da ste frustrirani time što vam se u životu ništa ne dešava. Mnoge stvari bukvalno stoje u mestu i promene nema na vidiku, bar ne onakve kakvoj se nadate. Jedan deo krivice za takvu situaciju leži upravo u vašem pasivnom pristupu. Svakako da imate problema koji vas mnogo muče i nerviraju, ali vi ipak birate da ništa ne radite i samo se nadate da će se nešto promeniti, umesto da uzmete stvari u svoje ruke i uradite nešto po tom pitanju.

Originalni teksthttp://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/minor-arcana/suit-of-swords/four-of-swords/

Prevod: Medeja