Na karti vidimo ruku koja drži uspravan mač, simbol uma i intelekta. Na vrhu mača je venac koji označava uspeh i pobedu; i kruna koja označava mentalnu jasnoću. Hladne boje i planinski pejzaž u pozadini označavaju hladnoću razuma.

Uspravno: Sirova moć, pobeda, prodor, mentalna jasnoća

 As mačeva označava početak situacije koja ima potencijal da bude „mač sa dve oštrice“, baš kao i mač na ovoj karti. As označava upotrebu velike, ponekad čak i preterane moći, kako bi se postigao određeni cilj, ali ponekad nije sasvim jasno kako se ova moć koristi i šta zapravo pokušavate da postignete. Bez obzira na krajnji cilj, iza pokušaja da se on dosegne stoji velika moć i na putu energije Asa mačeva retko šta ostaje neuništeno.

Moć Asa mačeva može biti u svakome čije su srce, um i volja jaki. Na onome ko taj mač nosi je da iskoristi taj potencijal na najbolji moguć način.

As mačeva predstavlja period značajnih uvida i mentalne jasnoće. Označava momenat „paljenja lampice“, kada odjednom shvatite koje rešenje je najbolje, kao i period kada savršeno sagledavate situaciju i kad postizanje ciljeva postaje mnogo lakše. Neki problem sagledavate iz nove perspektive, ili, u širem smislu, imate potpuno nov pogled na svet. Ovo je savršen momenat da raščistite „maglu“ koja vam nije dozvoljavala da vidite pravu istinu i sada možete prodreti u srž pitanja. Ovo je takođe odlično vreme da delujete i ako čvrsto rešite da postignete neki cilj, lako možete ostvariti sve što ste zacrtali.

As mačeva označava novu ideju, inspiraciju, originalnost i kreativnost. Predstavlja tačku  sa koje imate drugačiji pogled na stvari i energiju da rešite probleme. Uzbuđeni ste mnoštvom novih mogućnosti koje vam daju priliku da izrazite svoju kreativnost i mentalne veštine.

As mačeva je takođe ohrabrenje da isterate pravdu i prodrete do srži nekog problema. Možda se borite za svoja ili tuđa prava. Zato ponekad As mačeva poručuje da biste trebali biti spremni za borbu. Sada jasno sagledavate situaciju,  možete argumentovano braniti svoj stav i izađi iz bitke kao pobednil. Moguće je da imate neku novu ideju za koju se borite, ili ste „zapaljeni“ za neko pitanje ili temu, npr. ljudska prava, očuvanje životne sredine ili nešto slično. Ova karta vas poziva da upotrebite svoje mentalne sposobnosti, intelekt i kritičko razmišljanje. Ako ste suočeni sa nekom problematičnom situacijom, morate biti spremni za sukob i smoći snage da prevaziđete tu sitaciju.

 Obrnuto: Konfuzija, haos, nejasna slika situacije

 Obrnut As mačeva ukazuje da nemate jasnu sliku o svojim ciljevima i težnjama. Donekle razumete sebe, ali možete li precizno definisati svoje ciljeve? Ova karta se obično pojavljuje kada niste jasni sami sebi ili ne razumete potpuno trenutnu situaciju, i traži od vas da sednete i jasno, preciznim pojmovima, definišete šta želite od svog života. Postavite sebi konkretne ciljeve (specifične, merljive, realne, one koji se mogu ostvariti u doglednom periodu) tako da možete da budete sigurni na čemu zapravo radite. Fokusirajte se na bitne stvari i isplanirajte kako ćete postići cilj.

Obrnut As mačeva takođe odražava ideju ili koncept čiju realizaciju još uvek niste započeli, možda i zbog toga što niste sigurni da li ćete postići ono što želite. Imate poteškoća da jasno formulišete tu ideju, plan ili cilj. Možda imate i previše ideja na umu i ne možete da se odlučite koju biste zapravo pokušali da sprovedete u delo.

Obrnut As mačeva je slika i prilika „zamagljenog uma“ i nejasne situacije u kojoj se nalazite. Nedostaju vam značajne informacije koji bi vam pomogli u razumevanju problema, i zato poradite na tome da ih pronađete umesto da uzimate stvari zdravo za gotovo.

Obrnut As mačeva takođe predstavlja situaciju koja se pretvara u potpuni haos i konfuziju. Ako ste imali jasnu predstavu o konkrenom problemu, ona je sada nestala i sve se pretvorilo u veliku zbrku.

Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/minor-arcana/suit-of-swords/ace-of-swords/

Prevod: Medeja