Jedan od najmoćnijih i najlepših simbola prikazanih na tarot kartama jeste zvezda. Vekovima je simbol zvezde korišćen kao simbol božanstva, intuicije, ženstvenosti, nade i spiritualnog vođstva. U tarot otvaranjima, simbol zvezde ukazuje na potrebu da osoba veruje kako bi dobila inspiraciju i podmladila se. Zvezde poseduju jedinstvenu sposobnost da nas vode kroz noć. One takođe predstavljaju ljudsku potrebu da otkrije svoju unutrašnju svetlost. Zvezde postoje iznad nas, kao i u nama. One nas ohrabruju da prevaziđemo svoj ego i poverujemo da postoji nešto mnogo veće od nas.

Jedna od prvih asocijacija na Zvezdu jeste povezanost sa našim težnjama, snovima i nadama. One predstavljaju naše ambicije i želje. Jedna od njihovih simboličkih funkcija jeste da nas podseti da, iako stvari mogu izgledati drugačije sa naše tačke gledišta, ipak kroz veru i upornost možemo prevazići svoje granice. U otvaranjima, zvezde obično obećavaju prosperitet.

Druga značajna karakteristika Zvezde jeste njeno predstavljanje kroz pentagram. U otvaranjima, pentagrami imaju zapravo svoju sopstvenu boju – boju Dinara (pentakla, diskova). U tom smislu, dinari predstavljaju element zemlje. Oni simbolišu sve što se dešava na čisto fizičkom planu: finansije, bogatstvo, imovinu, zdravlje. Takođe predstavljaju realizaciju i plodove nečijih ideja ili namera.

Na kraju, simbol zvezde direktno je povezan sa Velikom Arkanom, odnosno kartom Zvezda. U otvaranjima, Zvezda se povezuje sa ponovnim rođenjem i nadom. U tom kontekstu, karta Zvezda podeća vas da kroz povezivanjem sa Božanskim možete pronaći harmoniju, balans i mir. Ova karta uvek predstavlja poziv da uskladite svoj ego sa svojom unutrašnjom istinom i mudrošću. Ona je takođe simbol božanske volje. Kroz ovu povezanost, osoba će obnoviti svoju veru i nadu.

Originalan tekst: http://tarotreadingpsychic.com/tarot-symbolism-the-star/

Prevod: Medeja

Prvi put objavljeno 18. jula 2011. na http://astroriznica.com