Svaka karta u tarot špilu ima svoju numerološku poveznicu. Karte su raspoređene po numerološkim principima i predstavljaju materijalni i duhovni proces evolucije koji počinje brojem 1 i završava se brojem 9.

Na „brojčanim“ kartama, odnosno onima od Asa do Desetke lako je uočiti tu poveznicu (odnosno As je povezan sa jedinicom itd.). Desetke možete posmatrati kao broj 10 ili kao broj 1 (1+0=1). Dvorske karte nemaju standardne numerološke poveznice.

Karte Velike Arkane morate brojčano svoditi na jednu cifru kako biste videli sa kojim je brojem karta povezana. Na primer, Točak sreće je karta broj 10. Sabiranjem cifara 1+0 dolazimo do zaključka da je ova karta povezana sa brojem 1.

Korišćenje numerologije u tarotu – numerologiju možemo koristiti kako bismo izvukli dodatna značenja iz jedne karte, ali to možemo primeniti i na kompletno tumačenje. Tradicionalne tarot interpretacije u sebi već sadrže numerološke poveznice. Na primer, As štapova će se odnositi na nove početke i odlučnost, dok će Desetka mačeva govoriti o kraju. Numerologija se lepo može iskoristiti kako bi se lakše identifikovale određene stvari, pogotovo ako se u otvaranju pojavi više karata sa istim brojem. Recimo, ako u otvaranju izađu tri Četvorke, to govori o sazrevanju ili manifestaciji neke ideje koja sada ima veoma čvrste temelje i može da se krene u njenu realizaciju.

Značenje brojeva u tarotu

 Jedinica – novi počeci, šanse, potencijal, nagon, ideje, inspiracija, ambicije. Odnosi se na sve ono što tek treba da poprimi formu. Mnogo jedinica u otvaranju govori o tome da je situacija „u povoju“ ili je tek počela da se razvija.

Dvojka – ravnoteža, dualnost, raskršće ili izbor, partnerstvo, prilagođavanje, deljenje, receptivnost, diplomatija, kompromis, zbližavanje, slaganje, uvid. Mnogo dvojki u otvaranju odnose se na period čekanja kada postižemo delimičan uspeh, ali nam ostaje još mnogo toga što treba da završimo. Takođe označava i pomirenje i zbližavanje.

Trojka – prvi vidljiviji uspesi, napredak, kreativnost, obilje, izražavanje, komunikacija i prijateljstvo. Broj tri je zbir jedinice i dvojke i ide ka četvorci kako bi postigao ono što je želeo i zamišljao. Mnogo trojki u otvaranju označavaju grupne aktivnosti ili situacije u koje je uključeno mnogo ljudi. Ponekad mogu označavati i odlaganje, ali sa garancijom da uspeh kasnije neće izostati.

Četvorka – struktura, stabilnost, zastoj, manifestacija, praktičnost, forma, koncentracija, organizacija, planiranje. Predstavlja rezultantu čvrstih temelja i kvalitetne nadogradnje. Označava sve ono što dolazi kao posledica želja i maštanja (odnosno energije jedinice, dvojke i trojke). Mnogo četvorki u otvaranju označavaju sazrevanje i realizovanje ideje koja sada ima solidnu podlogu da se pretvori u nešto konkretno.

Petica – nestabilnost, konflikt, gubitak, prilika za promenu, nov ciklus, promena, ekspanzija. Kada u otvaranju izađe mnogo petica, to označava promenljivost, izazove i nestabilnost. Petice predstavljaju i materijalni prosperitet, ali on lako može uzrokovati disbalans na duhovnom planu.

Šestica – komunikacija, rešavanje problema, saradnja, ravnoteža, odmor, prilagođavanje, harmoinja, saosećanja, društvenost, okrenutost porodici, ljubav, briga, udobnost. Mnogo šestica u otvaranju označavaju „korekcije“ u mišljenju, stavovima ili spoljnim okolnostima. Pored toga, predstavljaju i mogućnost da se poteškoće prevaziđu.

Sedmica – Razmišljanje, procene, motivisanost, duhovnost, mudrost, savršen red, posmatranje, istraživanje, meditacija, otkrića, znanje. Sedmica predstavlja veru – veru u stvari koje se ne mogu videti golim okom, ali ipak postoje. Odnosi se na spoznavanje potpune istine i kroz takvo iskustvo se razvija i vera u to da „nepoznato“ ne znači nužno i „nepostojeće“. Mnogo sedmica u otvaranju ukazuju na period introspekcije ili samoće.

Osmica – pokret, akcija, promena, preporod, regeneracija, ponovne procene, moć, duhovna snaga, uspeh, priznanja i postignuća. Osmica predstavlja snagu koja dolazi niotkuda i pomaže osobi da postigne ono što je naumila. Mnogo osmica u otvaranju označavaju promenu (na bolje) stava, mišljenja ili okolnosti.

Devetka – sazrevanje, postignuće, zaključak, završeci, ispunjenje, nesebičnost, magnetizam, idealizam, mudrost i inspiracija. Mnogo devetki u otvaranju predstavljaju situacije i događaje kojima se bliži kraj, ili one koje su upravo završene i kretanje u nešto novo.

Desetka – završetak, kraj ciklusa i obnavljanje. Desetka se svodi na jedinicu i zato desetke predstavljaju iste stvari kao i Asovi, samo na mnogo višem nivou. Mnogo desetki u otvaranju simbolišu kraj nečega što će se ubrzo pretvoriti u nov početak.

Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-and-numerology/

Prevod: Medeja