1. Ne znam da li će vam moje tumačenje biti od koristi ili ne.   Ja se svakako nadam da hoće, ali čak i kad je pitanje potpuno jasno i kada su mi karte potpuno razumljive, one same po sebi ne moraju biti od naročite koristi. Možda će vam reći ono što već znate i tada otvaranje može delovati kao gubljenje vremena.

2. Ne dobijam uvek informacije intuitivnim putem.  Tarot tumači nisu uvek vidoviti kao što ni svi vidovnjaci nisu odlično upućeni  u tarot. Ponekad ću neočekivano dobiti izvesne informacije natprirodnim putem, kao što su vreme, datum, ili neki drugi specifičan detalj koji inače ne bih mogla da saznam prirodnim putem, ali se generalno na to ne oslanjam jer se to dešava tek povremeno.

3. Ne čitam misli.  Ne mogu da čitam vaše misli, pa ako vas zanima šta karte kažu o određenoj situaciji, morate da mi kažete nešto o tome. Ako zadržavate za sebe ključne informacije da biste testirali moje sposobnosti, možda nećete dobiti važne informacije koje su vam potrebne. To se dešava zato što značenja karata filtriram svojim razumom, tako da ako ne znam ništa o tome, ja to neću adekvatno povezati.

4. Poželjno je da postavljate pitanja u vezi sa tumačenjem.  Više mi se dopada kada klijenti aktivno učestvuju u tumačenju. Znam da ono ponekad izgleda kao jednostavna razmena prilikom koje vi plaćate tarot tumačenje a ja vam ga dostavljam, ali tumačenje nije nalik kupovini kolača u poslastičarnici, ono se tiče vas i vašeg života. Srodnije je naručivanju kvalitetnog odela koje odgovara lično vama i skrojeno je za vas. Ja želim vaš doprinos tokom celog tog procesa. Volim povratne informacije, i pozitivne i negativne.

5. Vi ne možete ono što ja mogu.  Tarot tumači ulažu ogromne količine vremena, novca i energije u proučavanje karata i usavršavanje svoje veštine tumačenja i svojih tehnika. Ne recitujem vam tumačenje sa spiska značenja karata iz udžbenika. To sasvim sigurno može svako. Ja takođe imam ‘žicu’ za ovo i koristim svoj talenat i nadarenost da bih vam protumačila karte. Svako može da peva, ali to ne znači da svi treba da učestvuju u „Idolu“. Postoji razlog zašto sam plaćena za to što radim. Čak i ako sami vešto tumačite tarot karte, ja vam pružam objektivnost kao i moj jedinstveni intuitivni uvid u tumačenju koji vi ne možete pružiti sebi.

6. Mrzim kada mi ljudi traže da im protumačim nešto za džabe.   Ja sam profesionalac i nisam uvek „na dugme“. Pogledajte i pravilo #5. Zaslužujem poštovanje kao i svaki drugi profesionalac. Ako imate prijatelje koji se bave raznim drugim stvarima možete ih slobodno pitati za njihovo stručno mišljenje vezano za njihovu struku, meni to ni najmanje ne smeta, ali ako od svog prijatelja lekara tražite da vas leči besplatno, mene nemojte pitati da vam odradim tumačenje za džabe. Ako to sama ponudim, to je druga stvar, ali moje usluge obično nisu besplatne.

7. Ne pružam druge usluge ako to izričito ne naglasim.   Neki tarot tumači se takođe razumeju u druge divinacijske veštine, ali ipak nismo svi takvi. Neki pored tarota praktikuju astrologiju, numerologiju, reiki itd., ali to ne znači da svaki tarot tumač poseduje znanje iz još neke divinacijske oblasti. Zato vam se može desiti da date tarot tumaču svoje podatke koji bi koristili astrologu ili numerologu, ali da on nema pojma šta bi trebalo da radi sa tim.

8. Ponekad mi stvari promaknu.  Karte pričaju izvesnu priču i ja ću naravno dati sve od sebe da ih ispravno protumačim i izvučem iz njih sve što mogu, ali sam ipak ljudsko biće koje može da pogreši. Kada mi se nešto takvo dogodi i kada mi nešto bitno promakne, osećam se veoma loše. Međutim, ponekad karte ne pokažu neki događaj koji se desi. To već nije moja krivica. Tarot je daleko od savršene alatke za divinaciju. To vam je kao vremenska prognoza. Ponekad se oluja samo stvori niotkuda. Nisam savršena. Stvari mi promaknu. Ponekad pogrešim.

9. Neću da špijuniram vaše prijatelje.   Nemojte mi tražiti da otvaram karte za vaše komšije, rođake ili nekog trećeg. Nije da ne mogu da dobijem uvid u njihovu situaciju, mogu. Ali kakve koristi vi imate od toga? Kako ćete uopšte znati da sam ispravno protumačila? I kako će vam te informacije pomoći da odlučite šta vi da radite u svojoj situaciji? Kada vam neko otvara karte, to otvaranje treba da bude vezano primarno za vas i da vam pomogne da uspostavite kontrolu nad svojim životom tako što će vam pružiti bolji uvid, savete i pozitivne sugestije.

10. Ne oslanjaj se na mene, nisam ti ja štaka.  Ako počnete da me zasipate pitanjima za sve što vam padne na pamet, verovatno ću početi da odbijam da vam tumačim. Svrha tarota je da vas ohrabri da se vodite intuicijom, da vam ukaže na ispravan put i pomogne da napravite prave izbore. Tarot je moćna stvar koja pomaže da sredite misli i emocije, i njegova svrha je da na neki način razbistri tu konfuziju. Ali tarot ne pravi odluke umesto vas. Zato, ako mislite da vam je „neophodno“ otvaranje za svaku moguću stvar, to već nije zdravo i ja ću odbiti da vam gledam u karte dok ne prođe određen vremenski period.

Originalni tekst: http://78notes.blogspot.com/2011/03/ten-things-your-tarot-reader-wont-tell.html

Prevod: Medeja i Elle