Na ovoj karti vidimo nagu ženu kako kleči na obali malog jezerceta. Drži dva vrča sa vodom. Iz njih sipa vodu kako bi nahranila zemlju i nastavila ciklus prodnosti, koji je predstavljen bujnom vegetacijom oko nje. Iz drugog vrča sipa vodu na suvu zemlju koja se račva u pet pravaca, što predstavlja pet ljudskih čula. Jedno stopalo joj je na zemlji, što simboliše njenu praktičnost i zdrav razum, a drugo u vodi, i predstavlja njenu intuiciju, unutrašnje bogatstvo i duhovnost. Iza nje se vidi jedna velika i sedam manjih zvezda, što predstavlja ljudske čakre. Ovo je povezano sa potrebom da se čakre otvore i aura pročisti. Sve zvezde imaju po osam krakova. Zvezda je povezana sa brojem 17 koji se svodi na 8 (1+7=8). Osma karta Velike arkane je Snaga, osobina koja nam je potrebna da prihvatimo svoje greške i volimo sebe uprkos tim greškama. Ptica na drvetu u pozadini je ibis, sveta egipatska ptica. Astrološki znak povezan sa ovom kartom je znak Vodolije.

 Uspravno: Nada, duhovnost, obnova, inspiracija, spokoj

 Karta Zvezda donosi obnovljenu nadu i veru, kao i osećaj da ste ovoga puta zaista dobili blagoslov Univerzuma. Ohrabrenje, ispunjenje i inspiracija se vraćaju u vaš život. Na pragu ste divnog perioda svog života, ispunjenog smirenošću, mentalnom stabilnošću i dubljim razumevanjem kako sebe tako i onih oko vas. Ova karta vam poručuje da ipak treba da imate vere i poverenja u Univerzum. Bolja budućnost vas čeka negde, ali da biste je dostigli, morate verovati da ona zaista postoji.

Pošto dolazi nakon Kule, Zvezda vam sugeriše da ste izdržali sve poteškoće koje je život stavio pred vas i da ste prošli kroz težak period, ali da ste sada spremni za izlečenje i transformaciju. Vaša sposobnost da zaboravite negativne stvari je ojačana kontaktom sa vašim pravim, unutrašnjim bićem dok ste prolazili kroz taj težak period.  Mržnja, ljubomora, gorčina i želja za osvetom su nestale i više ne utiču na vaš život niti na vašu buduću sreću. Sada ste spremni da zaboravite i oprostite, tako da vam nove mogućnosti idu u susret.

Prema tome, karta Zvezda je veoma bitna karta za ličnu transformaciju. Kada se Zvezda pojavi u otvaranju, budite otvoreni za nove ideje i lični razvoj. Slušajte svoj mali, unutrašnji glas. Imate jaku želju da (ponovo) pronađete osećaj značenja, inspiraciju i svrhu vašeg života. Pravite neke značajne promene u svom životu, od starog „ja“ postajete novi „ja“ i time što radite zapravo posmatrate svoj život kroz potpuno drugačiju prizmu. Moguće je da ste napokon prihvatili i zavoleli pravog sebe ili ono što biste želeli da budete, umesto da prosto sledite rutine koje su vam zapravo bile beskorisne. Ovde je reč o dubljem duhovnom putovanju na kom se nalazite i koje se odnosi na otkrivanje većeg značenja i svrhe u vašem životu i revitalizuje vašu unutrašnju energiju. Nadate se da će budućnost biti bolja nego prošlost. Ova karta je zov sudbine koja vas motiviše ili tera da idete dalje. Nije reč samo o pustim željama, jer ćete na kraju naći ono što tražite.

U tarot otvaranju Zvezda donosi obnovljeno samopouzdanje i povratak vere u sebe. Postaćete svesni koliko ste zapravo cenjeni i uspešni. Možda ćete postići nešto što će vas učiniti veoma srećnim ili se pozitivno odraziti na vašu reputaciju. Ova karta je veoma ohrabrujuća ako upravo prolazite kroz period svađa, napetosti ili neuspeha koji su vam dosta poljuljali samopouzdanje. Zvezda vas ohrabruje da verujete u sebe.

Karta Zvezda takođe označava velikodušnost. Želite da dajete i delite svoje bogatstvo sa drugima kako biste im pomogli da promene svoje živote. Otvorenog ste srca i želite da podelite blagoslove koje ste i sami dobili, kako bi i drugi mogli da uživaju u njima.

Obrnuto: Nedostatak vere, očaj, obeshrabrenje

 Kada se zvezda pojavi u obrnutom položaju, sugeriše da ste skrenuli na stramputicu sa svog duhovnog puta. Umesto nade osećate očaj i obeshrabrenje; umesto da budete ispunjeni pozitivni emocijama, razmišljete samo o negativnostima. Takve loše misli mogu vas navesti da odustanete od pokušaja da kontrolišete situaciju i priznate poraz. Obrnuta Zvezda vam savetuje da pronađete uzrok takvog obeshrabrenja i poradite na tome da to ostavite iza sebe. Takvim stvarima možda pridajete više značaja nego što zaslužuju i bespotrebno trošite energiju na njih.

Obrnuta Zvezda takođe može ukazivati na to da se osećate izolovano i neinspirisano izvesnim poljima svog života (poslom, hobijima, vezama…). Možda ste počeli nešto sa velikom vizijom i entuzijazmom, ali ste uskoro postali preplavljeni dnevnom rutinom koja je dosadna i turobna. Život vam je zamarajuć, a nekada je bio tako zanimljiv. Ova karta je posebno bitna ako izađe u otvaranju vezanom za posao, kada osetite da ste prezasićeno i da vam je potrebna neka značajnija promena po tom pitanju.

Obrnuta Zvezda označava i to da ste izgubili veru povodom konkretnog pitanja, i čekate nekakav znak kako biste krenuli dalje. Potrebno je nešto da vas uveri da ste na pravom putu, pogotovo ako ste se nedavno suočili sa više prepreka i neuspeha. Setite se saveta Kule, koji nam kaže da su neuspesi prilike za promenu i razvoj. Znajte da čak i onda kada ste nesigurni u sebe i kada mislite da nikad nećete postići cilj, ovo je samo momentalan zastoj i uskoro ćete videti da je to zapravo bio velik korak napred. Često obrnuta Zvezda ukazuje i na to da vam je vera na testu, a ne na neki konkretan neuspeh. Ponekad je potrebno da nešto pokušate više puta kako biste postigli ličnu trasformaciju i sagledavanje šire slike. Morate nastaviti da verujete u kosmički poredak i stalno imati na umu da je ono što se dešava najbolje za sve. Ovo je test vaše vere i svakako ćete iz trenutne situacije izaći kao jača osoba.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/star/

Prevod: Medeja