Glavna figura na ovoj karti je anđeo sa krilima. Anđeo je zapravo hermafrodit (dete Hermesa i Afrodite), koji ukazuje na balans između dva suprotna pola. Jedno stopalo mu je na zemlji, koja predstavlja materijalni svet, a drugo u vodi, koja predstavlja nesvesno. U tom smislu, ova slika predstavlja i potrebu da „probamo vodu“ pre nego što na glavu skočimo u nepoznato. Ovde anđeo usporava Ludu koja srlja kao muva bez glave. Trougao u kvadratu na odori predstavlja ženstvenost koju štiti priroda. U rukama drži dva pehara koja koristi kako bi pomešao vodu. Pehari predstavljaju podsvesno i nadsvesno. Tu situaciju možemo prikazati i kao da se u jednom peharu nalazi vruća, a u drugom hladna voda. Voda koja teče iz jednog pehara u drugi zapravo teče iz nižeg ka višem, što označava prelazak sa nižeg na viši nivo. Predstavlja naše lične „mikseve“, spajanje suprotnosti i nalaženje ravnoteže u životu izbegavanjem ekstrema. Astrološki se povezuje sa znakom Strelca, učiteljem istine, entuzijazma, tolerancije i lepote.

 Uspravno: Balans, umerenost, strpljenje, svrha, značenje

 Umerenost indicira da učite kako da u svoj život unesete harmoniju i strpljenje. Sposobni ste da nađete zlatnu sredinu, izbegavate ekstreme i budete i spokojni. Naučili ste da ostanete smireni u veoma stresnim situacijama i odajete utisak labuda, koji ispod površine mlatara nogama, ali na površini izgleda savršeno smiren i graciozan. Ne dozvoljavate da vas bilo šta izbaci iz ravnoteže i imate svoje mirno mesto gde se možete povući i razmisliti kada stvari krenu naopako. Ravnoteža i smirenost će vam pomoći da dobijete ono što želite. Reakcije su vam dobre i dobro upravljate sitaucijama u kojima se nalazite.

Karta Umerenost govori o tome da imate jasnu, dugoročnu viziju onoga što želite da postignete. Ne požurujete stvari, već polako radite na tome da obezbedite najbolji ishod. Ova karta takođe označava i učenje na iskustvima i ukazuje na to da ste prešli velik deo svog puta. Smireni ste jer sve dolazi na svoje mesto. Vaš unutrašnji glas vas tiho vodi do pravog ishoda, a vi ga pažljivo slušate i sledite. Imate dobru viziju trenutne situacije i u poziciji ste da napravite prave izbore.

U odnosu na druge, Umerenost predstavlja prilagođavanje, koordinaciju i usklađivanje sa spoljnim uticajima. Možete dobro sarađivati sa drugima i stanje u zajednici ne može biti bolje. Prisutna je sjajna sinergija talenata, iskustava, mogućnosti i veštine.

Karta Umerenost zahteva od vas da budete strpljivi, da radite onda kad je vreme za to. Strpljenje i umerenost će doneti dobar ishod. Nemojte požurivati ništa, sačekajte da stvari same dođu na svoje mesto.

Umerenost označava i period samoprocene u cilju preispitivanja životnih prioriteta. Sada tražite mnogo veću raznotežu između svog unutrašnjeg bića i svesnog dela svoje ličnosti, kao i značenje i svrhu vašeg života. Kroz ovakvo putovanje verovatno će se desiti sukob između vašeg „starog ja“ i „novog ja“ i ponekad ćete biti zbunjeni u kom pravcu biste trebali da krenete i šta vam je zaista važno. Osama, izolacija i povlačenje su trenutno nabolja rešenja za smanjivanje stresa i anksioznosti. Meditacija će vam puno pomoći. Nemate čega da se plašite, sve što se dešava je deo našeg životnog puta i bez tih prepreka nikad ne bismo stigli do cilja.

 Obrnuto: Dispalans, ekscesi, nemanje šire slike i vizije

 Obrnuta Umerenost označava vreme kada je nešto u disbalansu, sukobu, nešto je preterano i zato uzrokuje stres i tenziju u vašem životu. Pogledajte ostale karte u otvaranju kakvo biste videli šta je to van ravnoteže i podržava ovu kartu. Obrnuta Umerenost takođe može biti indikator da ako insistirate na određenoj stvari možete uzrokovati disbalans. Možda ste previše nestrpljivi ili odbijate da zauzmete umeren, sporiji pristup. Pazite da ne preduzmete neku previše grubu akciju, jer će ona dovesti samo do još većeg disbalansa.

Ova karta može ukazivati na to da nemate dugoročnu viziju i svrhu i da se zato osećate kao da ste izbačeni sa koloseka. Sada je dobar momenat da razmislite kakve promene su vam potrebne kako biste postigli stabilno i dugoročno ispunjenje. Vratite se na energiju smrti kako biste razumeli šta morate ostaviti iza sebe i kakve promene su vam potrebne za bolju budućnost.

Ljudi sa kojima često komunicirate su zatvoreni, ili se možda osećate kao da ste sa njima u nekom sukobu, ili da se takmičite sa njima. Nemoguće vam je da pronađete zajednički jezik. I vi i oni se borite da izrazite svoju individualnost na različite načine. Prisutna je velika energija, ali je niko ne koristi pozitivno. Nerešeni konflikti će uskoro izbiti na videlo, iako ih vi možda niste ni svesni, ali ste svesni toga da nešto jednostavno nije u redu. Ovi konflikti se mogu bukvalno odvijati od kraja ka početku. Na početku je neko bio dominantan, sada svi traže rešenje. Najbolji način je da se sve iznese na čistac i krene ispočetka.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/temperance/

Prevod: Medeja