Točak sreće je izuzetno simbolična karta. Anđeo u gornjem levom uglu predstavlja Vodoliju, orao predstavlja Škorpiona, lav Lava i bik Bika. To su četiri fiksna znaka zodijaka, ali svi imaju krila što označava stabilnost uprkos velikim promenama. Knjiga koju svako od njih drži je Tora i predstavlja mudrost. Na samom točku su hebrejska slova IHVH (Yod Heh Vau Heh) – neizgovorljivo ime Boga. U zavisnosti od toga u kom pravcu čitate, na točku piše TORA ili TARO, što takođe može označavati i Tarot. Zmija na desnoj strani koja pada je egipatski bog Tifon, bog zla. Zmija takođe predstavlja životnu snagu koja pada u materijalni svet. Šakal koji se uzdiže na desnoj strani Točka je simbol inteligencije, rastuće mudrosti i naše tamne strane. Sfinga na vrhu točka predstavlja zagonetke života. U sredini točka nalaze se alhemijski simboli za živu, sumpor, vodu i so – gradivne materije života i četiri elementa – i predstavljaju moć. Spoljni krug predstavlja materijalni svet. Osam krakova u točku predstavlja radijalnu energiju Univerzuma, kao i osam Sabata u godini. Plava pozadina predstavlja mudrost.

Za ovu kartu vezuje se planeta Juptier, planeta mogućnosti, rasta, uspeha i ekspanzije. Broj 10 je viša oktava broja 1, što znači da je to nadogradnja svih kvaliteta Jedinice.

Uspravno: Dobra sreća, karma, životni ciklusi, sudbina, tačka preokreta

Točak sreće se odnosi na činjenicu da stvari imaju tendenciju da se odvijaju u ciklusima. Postoje dobri i postoje loši periodi. Čak i ako ste trenutno u lošoj situaciji, uskoro dolazi vreme olakšanja i moćićete da se opustite. Lekcija Točka sreće je da morate prihvatiti da se ceo život sastoji od uspona i padova. Ako ste konstantno zadovoljni, manje ćete ceniti ono što imate. Loša vremena daju kontrast celoj slici i obezbeđuju perspektivu koja vam je potrebna da bolje sagledate stvari i prepoznate blagoslov kada dođe. Zato, kada vam je dobro, uživajte u tome, ali se nemojte previše opuštati jer stvari mogu da se promene. Ako je situacija loša, nemojte se obeshrabriti, jer kada dođe do najgoreg stvari mogu postati samo bolje.

Točak sreće sugeriše da ne bi trebalo da samo stojite i prihvatate ono što vam život nameće. Možete preuzeti aktivnu ulogu i pokušati da ostanete na vrhu točka. Kada stvari krenu nizbrdo, umesto da čekate i nadate se da će se stvari same popraviti, možete i sami nešto uraditi kako biste poboljšali situaciju i ubrzali proces oporavka. Na kraju, Točak sreće od vas traži da ne odustanete pred prvom preprekom. Nevolje su sastavni deo života i s vremena na vreme se morate suočiti sa njima. Činjenica da se nedaće dešavaju ne treba da vas zabrinjava. Prihvatite ih kao nešto prirodno, a ne kao nešto što vam uništava život. Umesto toga, potražite način da se sa njima izborite. Ako ne možete potpuno da ih rešite momentalno, biće vam dobro iskustvo za kasnije.

Točak sreće ukazuje na to da na vašu trenutnu situaciju utiču neki spoljni faktori koje ni ne prepoznajete kao takve, ili su van vaše kontrole. Univerzum vam je u ovom momentu poslao upravo ono što vam je potrebno, iako vas to sigurno nervira jer nemate kontrolu nad situacijom i ne znate šta je sledeće. Ovo je jedan od najizazovnijih aspekata Točka sreće, jer bez obzira na to u kom se pravcu on okreće, nemoguće je zaustaviti ga. Zato možete pokušati da prihvatite ono što se dešava i prilagotite se tome. Ako vam kriza izgleda nerešiva, podsetite sebe da svaka kriza sa sobom nosi novu priliku. Kad god vas život baci na nepoznat put, znajte da svaki put negde vodi, iako vam je možda sada nepoznato gde se završava vaš put. Takvi događaji su prosto van vaše kontrole i ako to prihvatite biće vam mnogo lakše. Opiranje promenama će vas samo slomiti, zato plivajte tamo gde vas struja nosi.

Ova karta vam poručuje da ostanete optimistični i imate vere da će se Univerzum pobrinuti da sve ispadne upravo onako kako treba. Na vama je samo da ostanete optimistični i pozitivni koliko god je to moguće. Kroz meditaciju i vizualizaciju, Točak sreće vam može pomoći da u svoj život privučete sreću i prosperitet. Ovaj arhetip dozvoljava vašem životu da krene u pozitivnom pravcu ako ste voljni da rastete i razvijate se. Ovo je takođe “srećan” period u vašem životu kada osećate pozitivan upliv sudbine. Moguće je da ćete videti nešto što ćete smatrati pravim čudom, ili će vam se desiti niz neverovatno srećnih događaja.

Točak sreće predstavlja karmu i podeća vas da “ono što ste posejali, to ćete i požnjeti”. U uspravnom položaju, verovatno vas očekuje pozitivan ishod, ali nemojte se opustiti. Još uvek morate da delujete na način koji je u osnovi dobar kako biste osigurali da sreća ostane na vašoj strani.

Točak sreće nagoveštava ključnu prekretnicu u vašem životu i donosi vam nove mogućnosti. Pojava Točka sreće u otvaranju ukazuje na to da ne samo da je moguće da se promena desi, već da će se sigurno desiti i to vrlo brzo. Generalno ova karta predstavlja drastične promene u ustaljenom poretku. Ove promene su strogo lične i mogu zahtevati od vas da krenete u nešto sasvim nepoznato. Možda ćete morati da promenite trenutni pravac kojim se krećete, počnete da razmišljate na nov način ili da okrenete svoj život za 180 stepeni kako biste osigurali ishod koji vam je potreban.

Izreka koja bi se mogla odnositi na ovu kartu jeste “I pored svih promena koje Univerzum donosi, osećam da postoji jedan centar stabilnosti. On je u meni”.

Obrnuto: Loša sreća, loše okolnosti, gubitak kontrole

Kad se Točak sreće pojavi u obrnutom položaju, sreća nije na vašoj strani. Nastao je sled događaja koji vam nisu išli u prilog, nego su vas, baš naprotiv, “uvukli u mašinu” i izvrnuli vam čitav svet naopačke (naravno, na gore). Često obrnut Točak sreće znači da su u igri negativne sile koje su van vaše kontrole i ostavljaju vas sa osećajem bespomoćnosti. Međutim, te nesretne okolnosti koje su van vaše kontrole i neočekivan loš preokret su možda ipak rezultat nekih loših odluka koje ste sami napravili. Razmislite o tome šta ste uradili neposredno pre nego što je sve počelo i kako ste sami doprineli takvom stanju. Šta možete da uradite kako biste makar nešto poboljšali i povratili kontrolu nad svojim životom? Uprkos neuspesima, pokušajte da naučite nešto iz trenutne situacije i pripremite se za slične preokrete u budućnosti. Prihvatite odgovornost za svoju sadašnjost i budućnost i pronađite način da popravite ono što se može popraviti.

Obrnut Točak sreće takođe označava otpor promenama, naročito ako na promenu ne možete da utičete. Pojava ova karte označava da vam ta promena stvara velik stres i da, svesno ili nesvesno, uzalud pokušavate da sprečite da događaji idu svojim tokom.

Ovo nije momenat da preuzimate bilo kakve rizike, jer iz takvog poduhvata nećete izaći kao pobednik. Možda je potrebno da budete oprezniji nego inače, da posvetite više vremena razmatranju svih opcija i da tek na kraju izaberete najsigurniju.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/wheel-of-fortune/

Prevod: Medeja