Sunce je slika optimizma i ispunjenja, zore koja dolazi nakon najcrnje noći. Kao izvor sveg života na zemlji, Sunce samo po sebi predstavlja izvor života. Nasmejano dete u prvom planu ove slike predstavlja našu sreću kada osećamo da živimo u skladu sa svojim unutrašnjim bićem. Dete je obnaženo, nema šta da krije. Poseduje potpunu nevinost i čistotu detinjstva. Beli konj koga dete jaše predstavlja snagu i čistotu duha. Na konju nema sedla i niko ga ne kontroliši. To je simbol savršene uzajamne kontrole svesnog i nesvesnog. Dete drži narandžastu zastavu u levoj ruci, što znači da je kontrola sa svesnog prešla u nesvesno. Narandžasta zastava predstavlja akciju i vibraciju; sunčevi zraci predstavljaju isto to. Pravi zraci su akcija, dok su talasasti vibracija. Suncokreti u pozadini predstavljaju život i plodnost duha koju mu daruje Sunce. Na slici vidimo četiri cveta koji predstavljaju četiri boje Male Arkane, kao i četiri elementa. Astrološka poveznica je, naravno, Sunce.

 Uspravno: Zabava, toplina, uspeh, pozitivnost, vitalnost

Sunce predstavlja uspeh, sjaj i obilje. Sunce vam daje snagu i poručuje da gde god da ste se zaputili i šta god da radite, vaša pozitivna energija će vas dovesti do sreće i zadovoljstva. Privlačite ljude jer uvek možete da vidite svetliju stranu i unosite toplinu u živote drugih ljudi. Ova divna energija će vas voditi kroz teška vremena i pomoći da uspete. Sada ste u poziciji da možete da delite svoje najbolje kvalitete i dostignuća sa drugima. Budite to što jeste i ono što zastupate. Pružajte ljubav onima koje volite.

Trenutno imate mnogo samopouzdanja. Život je lep, sunce sija, a vi ste na putu da ostvarite svoje ciljeve. Sunce predstavlja onaj osećaj kada ustajete u subotu ujutru, sa celim vikendom pred sobom, razgrćete zavese i sunce vas potpuno obasja.

Pošto ste se izborili sa svojom tamnom stranom, dobro poznajete sebe, znate gde ste trenutno i kuda idete i sunce će vam sigurno obajsati put.

Sunce je apsolutno „da“ u životu. Sa sobom donosi sreću, postojanost, pozitivnost, svest, entuzijazam, postignuća i uspeh. Ova karta se odnosi na prihvatanje svoje sudbine i svega što ona nosi. Ako ste prošli kroz težak period, Sunce označava da dolazi ono što ste čekali – stvari postaju mnogo bolje. Tmurni, kišni oblaci nestaju, zraci sunca se pomaljaju i vi se ponovo osećate ogrejanim. Sunce nosi veoma jaku energiju. Označava vreme kada možete očekivati povećavanje fizičke energije, vitalnosti i zdravlja. Pucate od entuzijazma, osećate se stameno i uživate u svom sjajnom zdravlju.

Karta Sunce jednostavnost podiže na nivo vrednosti. Sa ovom kartom ne očekujte komplikovanost – jednostavnost je sada najbolja opcija. Iskusite tu jednostavnost i slobodu tako što ćete raditi stvari u kojima najviše uživate. Vratite se prostim zadovoljstvima u životu – provođenju vremena sa voljenim osobama, šetnjom u prirodi, čitanju u bašti… Okolnosti će vas usmeriti tačno tamo gde treba. Samo verujte u sebe i sve će samo doći na svoje mesto.

Ovo je momenat kada vam na neki način stiže prosvetljenje. Konačno jasno vidite put pred sobom; poteškoće kroz koje ste do sada prošli su vam pomogle da steknete bolji uvid i razumevanje trenutne situacije. Nije isključeno da vam se već „upalila lampica“ i da ste konačno spoznali svoju svrhu.

Na prizemnijem nivou, karta Sunce može označavati putovanje u neki topliji predeo gde se konačno možete odmoriti pod toplim sunčevim zracima.

Obrnuto: Privremena depresija, neuspeh

 Obrnuto Sunce govori o tome da vam je teško da sagledate pozitivne aspekte situacije u kojoj se nalazite. Oblaci su (privremeno) prekrili Sunce i navode vas na pomisao da nije sve kako treba. Možda ste se suočili sa neuspehom koji vam je uništio entuzijazam i optimizam i sada se pitate možete li da postignete ono što ste zacrtali. Osećate se tužno, depresivno i odbačeno. Čak i ako nastavite da radite to što ste započeli, više nećete uživati u tome. Put kojim ste išli postaje zamaglen. Ipak Sunce nikako ne može biti negativna karta, tako da je ovakva situacija samo privremena. Prepreke pred kojima se nalazite ćete lako prevazići, samo ako to čvrsto rešite. Samo vam je potrebno malo više napora nego obično.

Sa druge strane, možda ste previše optimistični. Možda je vaša percepcija određene situacije previše pozitivna i nerealna. Precenjujete sebe i svoje sposobnosti. Možda ste postali previše egoistični i ne vidite sebe onakvim kakvi ste. Možda niste potpuno iskreni prema sebi i drugima, već ubeđujete i sebe i njih da možete nešto što zapravo ne možete. Ako se prepoznajete u opisanoj situaciji, pitajte ljude kojima verujete šta misle o tome. Da li vam je glava u oblacima? Da li ste postavili ciljeve koji su nedostižni? Da li ste zaista dobri toliko koliko mislite da jeste?

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/sun/

Prevod: Medeja