Pod nebom zlatne boje, žena nežno drži lava za čelo i donju viicu. Gleda ga sa spokojnim osmehom na licu i izgleda kao da je uspešno ukrotila zver. Činjenica da se na ovoj karti nalazi ženska figura navodi nas na pomisao da se značenje ne odnosi na čistu fizičku snagu. Nad glavom žene vidimo simbol beskonačnosti, isti simbol koji smo videli na karti Mag. Bela haljina (slična Ludinoj) označava čistotu duha. Plava planina u pozadini je falusni simbol kakav smo videli na karti Ljubavnici. Lav je simbol naših animalnih instikata i želja. Lav je isplazio jezik; životinje koje se spremaju da ujedu ne izbacuju jezik napolje. Lav je srećan što se pokorava ženi. Žena savladava lava suptilnom snagom koja može dolaziti samo iznutra. Njena leva ruka predstavlja mentalno, dok njena desna ruka predstavlja fizičko. Desnom rukom ga samo pridržava, dok ga levom pritiska. Nosi pojas i krunu od cveća i stoji potpuno sama na velikoj zelenoj poljani. Kruna na njenoj glavi predstavlja čistoću prirode i prolaznost života. Znak povezan sa ovom kartom je znak Lava.

 Uspravno: Snaga, hrabrost, strpljenje, kontrola, saosećajnost

 Ova karta predstavlja snagu, odlučnost i moć sličnu onoj predstavljenoj kartom Kočija. Međutim, očigledne su razlike između ove dve karte. Dok Kočija predstavlja našu konkretnu snagu i volju, Snaga predstvlja onu suptilniju snagu i moć ljudskog duha da prevaziđe svaku prepreku. Ova karta nam govori da znamo da možemo da prevaziđemo sve prepreke koje život stavlja pred nas svojom unutrašnjom snagom i samopouzdanjem. Imate jaku volju i istrajnost koje su podržane smirenošću i strpljenjem. Koncentrisani ste na ono što morate da uradite i svoje ciljeve postižete dobrim planiranjem i zrelošću.

Karta Snaga takođe predstavlja i saosećajnost. Ponašate se kao ova žena na karti koja kroti divlju zver ljubavlju i stpljenjem. Dajete drugima dovoljno prostora i imate razumevanja za njihove potrebe. Prihvatate i opraštate sve tuđe mane i nesavršenosti. Ovo je odraz vaše moći i kontrole kojom na suptilan način pridobijate druge.

Imate sve kvalitete predstavljene ovom kartom, koji čekaju da dođu do izražaja onda kada potpuno obuzdate svoje sirove emocije i kada rešite da krenete ka višim, duhovnim ciljevima. Glavna lekcija ove karte je da se emocije moraju savladati duhovnošću, mudrošću i intuicijom. Vaš unutrašnji glas često pokušava da vam nešto kaže, ali emocije i strah prave preveliku buku da biste ga čuli. Jednom kada savladate te emocije i strahove, stvorićete tišinu koja vam je potrebna. Zato pobedite svoje strahove, kontrolišite svoje impulse i nikako ne gubite strpljenje. Arhetip ove karte vas uči da imate snagu da ukrotite zver u sebi. Meditacija na ovu kartu vam može pomoći u izvlačenju te snage na površinu.

Karta Snaga predstavlja i balans vaših ljudskih, animalnih i božanskih aspekata. To vam možda deluje čudno, ali ljubav, ljubaznost i hrabrost te aspekte mogu dovesti u savršenu harmoniju. Kada vam u otvaranju izađe ova karta, znači da treba da osvestite svoje instinktivne potrebe i reakcije i dovedete ih u ravnotežu sa svojim duhovnim bićem. Sada ne biste trebali da budete „usijane glave“, već da situaciju posmatrate kroz prizmu ljubavi i empatije.

Ova karta predstavlja viši nivo svesnosti koji vam dozvoljava da preuzmete odgovornost za sebe i svoje postupke, i da možete potpuno preuzeti kontrolu nad sobom. Snaga vas podseća da svako ima svoju strastvenu i instinktivnu stranu koja, u zavisnosti od ostalih stvari, često ili retko izlazi na površinu. Ako ste od onih ljudi koji često reaguju impulsivno ili iracionalno, kojima je jezik brži od pameti i često dozvoljavaju besu da govori umesto njih, ova karta je poziv da pokušate da takve svoje reakcije stavite pod kontrolu. Žena na ovoj karti smireno prilazi lavu nudeći mu mir, ljubav i toplinu. Vi biste trebali da učinite istu stvar kako biste sprečili svađe i mogućnost da kažete ili uradite nešto zbog čega biste se kasnije kajali.

U otvaranju Snaga vam nudi mogućnost da se povežete i sa svojom unutrašnjom i sa onom „spoljašnjom“ snagom. Ova karta traži od vas da verujete u sebe i da se predstavite svetu kao jaki, samouvereni i uporni. Ako sumnjate u sebe, Snaga vam poručuje da to definitivno ne biste trebali da radite. Ako ste pod stresom, Snaga vam govori „Stvari idu na bolje! Pronaćićeš snage da izdržiš i podržiš druge“. Kada se ova karta pojavi u otvaranju budite sigurni da ste dovoljno čvrsti da izgurate stvar do kraja. Ako radite sve što možete i preterujete u tome, poruka ove karte je da biste trebali da napravite malu pauzu i budete strpljivi. Rešenje će se pojaviti onda kada bude vreme za to i vi nikako ne možete da ubrzate stvari.

Sa ovom kartom je jasno da će vam se hrabrost isplatiti. Možda ćete morati da sačekate da vidite konkretan rezultat, ali ako ste čvrsto rešeni, svakako ćete ga dočekati. Na ovaj ili onaj način, vaš trud će biti nagrađen.

 Obrnuto: Slabost, sumnja u sebe, nedisciplinovanost

 Obrnuta Snaga označava slabost. Možda ste se nedavno suočili sa nekom preprekom, ili se preispitujete da li ste na pravom putu. Trenutno  vam nedostaju unutrašnja snaga i hrabrost i zbog toga se osećate ranjivim. Iako su vas trenutno ovakva osećanja potpuno preplavila, uskoro ćete shvatiti da su ona tu samo da vas podsete da ste izgubili dodir sa svojom unutrašnjom snagom. Imajte na umu da će vaša prava snaga biti uvek uz vas i da je sada dobar momenat da je ponovo pronađete u sebi. Sagledajte pozitivne aspekte svog života kako biste povratili samopouzdanje i veru u sebe. Vratite se na lekciju Kočije, gde ste morali da se oslonite na moć svoj volje, koncentraciju i odlučnost u cilju prevazilaženja prepreka i postizanja pobede.

Obrnuta Snaga sugeriše da ste možda počeli da sumnjate u sebe i izgubili samopouzdanje. Umesto da odlučno idete ka svom cilju, zastali ste jer niste dovoljno sigurni u sebe, postali ste zavisni od toga šta drugi misle o vama i njihovo mišljenje diktira vaše postupke.

U otvaranju obrnuta Snaga je takođe povezana sa samokontrolom i sugeriše da ste previše popustili pred svojim instinktivnim reakcijama i da vam je potrebno više smaodiscipline. Moguće je da imate problema sa agresijom, pa bi vam mali kurs kontrole besa mogao biti koristan. Potrebno vam je da uspostavite kontrolu nad svojim primarnim emocijama i zauzdate ih, jer biste mogli reći i učiniti stvari zbog kojih biste se kasnije kajali.

U ljubavnom otvaranju obrnuta Snaga može ukazivati na to da sumnjate u sebe i osećate se kao da niste „dovoljno dobri“ za svog partnera. Niste potpuno sigurni u snagu svoju veze i često se pitate šta vaš partner zaista oseća prema vama. Ovo vas može navesti da se ponašate onako kako inače ne biste, da budete previše zabrinuti, anksiozni ili čak i posesivni.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/strength/

Prevod: Medeja