Na ovoj karti vidimo Smrt kako jaše na belom konju, držeći crno-belu zastavu. Smrt se obično predstavlja kao kostur, jer i kada telo istrune kosti ostaju i figurativno „preživljavaju smrt“. Oklop koji Smrt nosi znači da je nepobediva. Niko nije uspeo da pobedi smrt. Konj kojeg Smrt jaše je beo, a bela je boja čistote. Zato je Smrt metafora za potpuno pročišćenje. Sve što počinje iznova je sveže, novo i sasvim čisto. Na karti vidimo i sveštenika kako se moli; na slici su i žena, dete i muškarac, što govori o tome da smrt ne pravi nikakvu razliku kada treba nekoga da „pokosi“.

Zastava koju smrt nosi ima crnu pozadinu, kako bi svetlost bila još izražajnija. Bela ruža na njoj predstavlja lepotu, čistotu i besmrtnost. U pozadini (na karti) vidimo izlazeće sunce, znak besmrtnosti. Čamac predstavlja čamac iz mita koji prevozi duše umrlih preko reke Stiks. Pozadina je neutralne sive boje, koja je još jedan simbol nepristrasnosti.

Ovom kartom vlada znak Škopriona (znak „seksa, smrti i poreza“); broj vezan za ovu kartu je broj 13, povezan sa ženskim božanstvima jer u godini postoji 13 lunarnih meseci.

Uspravno: Završeci, počeci, promene, transformacija, tranzicija

 Smrt je karta koje se ljudi generalno najviše plaše i najmanje je razumeju od svih tarot karata. Sam pomen ove karte navodi ljude da odmah pomisle na najgore. Oni obično kartu shvataju sasvim doslovno i pomisle kako će oni sami ili neko njima blizak uskoro umreti. Opustite se, karta Smrt jako retko znači bukvalno nečiju smrt, a sa druge strane može biti jedna od najpozitivnijih karata u celom špilu.

Smrt predstavlja simboličan kraj neke značajne faze u vašem životu, što za posledicu ima nov, mnogo bolji i početak. Morate zatvoriti jedna vrata kako biste otvorili druga. Morate ostaviti prošlost za sobom kako biste se otvorili za nove šanse i mogućnosti. Često nam je teško da tek tako pustimo prošlost, ali uskoro ćete videti koliko je to bitno za početak nečeg novog i promenu na bolje. Ako se opirete ovim neminovnim promenama iskustvo će biti još bolnije, ali pokušajte da iskoristite svoju maštu i zamislite nove mogućnosti koje će se pojaviti u vašem životu kada jednom napravite mesta za njih.

Smrt predstavlja vreme značajnih promena. Potrebno je da se istinski promenite i odbacite sve staro kako bi nešto novo nastalo. Svaka promena koja vam se trenutno dešava je pozitivna, pročišćavajuća i vodi ka nečemu mnogo pozitivnijem od onoga što sada imate. „Smrt“ svih ograničavajućih faktora koji trenutno postoje otvoriće vrata lepšim životnim iskustvima.

Ova karta ima elemente iznanadnih i neočekivanih promena. Osećate se kao da ste uhvaćeni u mašinu i da ne možete ništa da učinite povodom trenutne situacije. Iako vam sada sve deluje negativno, na kraju ćete shvatiti zašto je to bilo dobro. Jedan gubitak može biti inicijalna kapisla za niz neočekivanih iznenađenja koji će na kraju prekinuti period pun problema. Možda čak i osećate da vam trenutni status quo više ne koristi i želite neku radikalnu promenu. Ona će se uskoro svakako desiti i napraviti mesta da krenete potpuno drugačijim putem.

Na kraju, Smrt je znak da biste trebali da naučite kako da se sami oslobodite loših i štetnih stvari u svom životu kako biste vodili bolji i ispunjeniji život. Smrt vas uči da „bacite iznošene stvari“ i krenete dalje. Ova karta savršeno oslikava oslobađanje loših navika ili modela ponašanja. Sada je vreme da eliminišete sve što vam u životu nije neophodno, makar to bile i samo stare stvari koje čuvate jer vam je žao da ih bacite.

Obrnuto: Opiranje promeni, nemogućnost da se krene dalje

Smrt je karta transformacije i novog života i uvek ukazuje na potrebu da se počne ispočetka i prošlost potpuno ostavi za sobom. Obrnuta karta znači da ste veoma blizu takve promene, ali da joj se iz nekog razloga opirete. Možda se čvrsto držite prošlosti jer se plašite nečeg novog, ili možda samo ne znate kako da napravite tu promenu. Još uvek se držite starih, štetnih obrazaca ponašanja što može dovesti do toga da propuštate šansu za nešto novo i bolje. Odbijate da prihvatite promenu i opirete se svim promenama koje bi mogle nastupiti u vašem životu. Rezultat toga je samo dalja stagnacija i osećaj zarobljenosti u dosadašnjim okolnostima.

Dobro razmislite o tome kako pristupate promenama. Možda podsvesno zbog nečega izbegavate svaku promenu koja bi vam išla u korist. Možda se plašite svega novog, ali imajte na umu da je sada pravo vreme da prihvatite ono što vam se nudi. Sada je najvažnije da dođete do uzroka takvog svog ponašanja i otklonite sve što vas sprečava da prihvatite neminovne promene; ako tako postupite, uskoro ćete se naći na početku sasvim novog putovanja. Ako pokušate da krenete na takav put noseći nepotreban teret prošlosti, možete stići do neželjenih ishoda, i zato je bolje u startu odbaciti sve što vam može ići na štetu.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/death/

Prevod: Medeja