Pustinjak stoji sam na vrhu planine držeći fenjer u ruci. Planine su simbol ostvarenih ciljeva. Pustinjak je u duhovnom smislu dostigao vrhunac i spreman je da svoje znanje podeli sa drugima. On nastavlja da ide putem koji je izabrao, posvećen svom cilju – potpunoj duhovnoj spoznaji. Zvezda koju vidimo u fenjeru je šestokraka (Solomonov pečat, simbol mudrosti). Štap koji pustinjak drži je simbol inicijacije, moći i autoriteta. Prestavlja Pustinjakovu sposobnost da koristi samoću i znanje koje ima da dosegne još više nivoe svesti. Štap je u njegovoj levoj ruci, ruci koja se povezuje sa nesvesnim delom naše ličnosti. Sneg pod njegovim nogama predstavlja visine njegovog duhovnog postignuća. Pustinjak nosi sivi ogrtač, koji simboliše nevidljivost. Njegove tajne nisu za svakoga, već samo za one koji ih predano traže i koji su spremni da se uspu na tu istu liticu. Astrološka poveznica je znak Device, a broj 9, koji je simbol postignuća, mudrosti, dostizanja ciljeva i potrage za istinom.

 Uspravno: Duhovna potraga, introspekcija, samoća, povlačenje u sebe

 Karta Pustinjak ukazuje na to da ste u fazi introspekcije i da ste svu svoju pažnju usmerili na traženje odgovora u sebi samom. Imate jaku potrebu da razumete stvari, i to ne površno, nego da potpuno spoznate život i njegovu suštinu. Pustinjak govori o tome da ste pogledali duboko u sebe i sada shvatate da je istina koju tražite u vama, a ne „negde tamo“. Ovo je savršen momenat da ostavite svakodnevnu rutinu po strani i dobro analizirate svoje motive, lične principe i vrednosti.

Pustinjak govori o duhovnoj potrazi. Želite istinu po svaku cenu. Želite da usmerite svoj život u drugom pravcu i zato ste počeli da se preispitujete i razmišljate o sebi. Svako kad-tad u životu počne da se preispituje, znajući da njegov život ima dublju svrhu, i želi da je pronađe. Ta potraga obično zahteva neku vrstu samoće, jer odgovori ne leže u svetu oko nas, već u nama samima. Zato karta Pustinjak predstavlja i period kada se osamljujete i sklanjate od drugih. Potrebno vam je da budete sami i želite da se potpuno povučete iz „spoljnog“ sveta. Jedino tako možete da zaronite dublje u svoju podsvest i nađete odgovore.

Kroz meditaciju i razmišljanje ćete uspeti da ponovo razmotrite svoje lične ciljeve i da ih eventuralno korigujete. Razmišljate o svom životu kroz duhovnu prizmu i verovatno ćete na kraju izmeniti svoju listu životnih prioriteta. Sa ovom kartom je povezan jedan viši nivo duhovnosti i njena pojava u otvaranju sugeriše da je potrebno da se razvijete do tog nivoa, a to ćete postići samo dubokom introspekcijom. Zato je najbolje da se potpuno osamite; eventualno vam mogu pomoći oni koji su taj nivo već dostigli. Nemojte trošiti vreme i energiju na one koji vam ne mogu biti od koristi.

Pustinjak predstavlja i želju da se potpuno odvojimo od materijalnog i potrošačkog društva i posvetimo samo svom unutrašnjem svetu. Jeste li gledali film ili pročitali knjigu „Into the Wild“? Nakon završetka fakulteta, sjajan student i sportista Kristofer MekKendls napušta sve što ima, daje celu svoju ušteđevinu u dobrotvorne svrhe i odlazi na Aljasku da živi u divljini sam sa sobom. Iako ova priča ima jako tužan kraj, njegovo putovanje u divljinu me asocira na kartu Pustinjak, koji traži odgovore u sebi i zna da će ih naći jedino kroz tišinu i samoću.

Pustinjak je naučio da pomaže drugima kroz ljubav i saosećajnost. Ova karta govori da ste naučili da prevaziđete svoju kritičnost i da sada razumete i poštujete različite životne puteve koje su drugi ljudi izabrali, sve dok svaki od njih vodi ka istoj višoj svrsi. Sada ste dosegli nivo duhovnog razvoja na kom više nemate potrebu da druge ubeđujete šta je ispravno, a šta ne i da im govorite šta bi trebali da rade.

Meditacija na ovu kartu vas uči da cenite mudrost koju imate u sebi. Morate naći svoje sopstveno svetlo koje se već nalazi u vašoj duši i da krenete svojim duhovnim putem. Kroz meditaciju i vizualizaciju Pustinjak će vam pomoći da doprete do tog svetla.

 Obrnuto: Izolacija, usamljenost, povlačenje

 Obrnut Pustinjak može otići u dva ekstrema. Ili ne odvajate dovoljno vremena za preispitivanje samog sebe, ili pak odvajate previše vremena za takve stvari. Ako pokušavate da se bolje povežete sa svojom duhovnom stranom, obrnuti Pustinjak vas ohrabruje da odvojite više vremena i prostora za meditaciju i razmišljanje. Vreme je da zaronite dublje u svoje unutrašnje biće i (ponovo) otkrijete svoju pravu svrhu postojanja na zemlji. Možda ste previše zauzeti svakodnevnim problemima i zaboriavili ste da posvetite sebi malo više vremena i poslušate svoj unutrašnji glas. Pustiknjak traži od vas da zagrebete ispod površine. pronađete svoj put i dozvolite svom duhovnom biću da dođe do izrađaja.

Ako već provodite mnogo vremena razmišljajući o takvim stvarima, onda pojava obrnutog Pustinjaka može značiti da previše vremena provodite sami i da ste se previše izolovali od drugih. Postali ste pustinjak u bukvalnom smislu tako što ste se „odsekli“ od drugih. Iako vam samoća može pomoći u duhovnoj spoznaji, možda se i sami osećate prilično usamljeno. Nemojte potcenjivati vrednost ličnih veza sa drugima, bez obzira na spiritualno putovanje na kom se nalazite. Ne zanemarujte ni potrebe drugih ljudi. Ne želite da se potpuno utopite u svoje lične dileme i potpuno odbacite svoju porodicu i prijatelje.

U ljubavnim otvaranjima obrnut Pustinjak označava neki vid prisiline usamljenosti. Na primer, jedna strana želi da bude sama ili se polako povlači iz tog odnosa, dok druga želi da ga produbi. Morate poštovati zahteve druge strane ukoliko traži prostora, ali i biti tu kada vam zatraži podršku. Ideja da ostanete sami je za vas potpuno zastrašujuća i verovatno biste trenutno učinili sve samo da do toga ne dođe. Ako prepoznajete navedene stvari u svojoj vezi, verovatno nijedno od vas ne želi definitivan prekid, jer će radzvajanje doneti samo još veći osećaj praznine. Međutim, do toga će verovatno doći ako ne prevaziđete probleme zajedničkim snagama. Ako ste već prošli kroz raskid, onda obrnut Pustinjak može označavati da ste otvoreni za pomirenje jer ste shvatili da ste dovoljno dugo bili razdvojeni.

Ako trenutno niste u vezi, postaje vam muka od samoće i imate jaku želju za vezom i bliskošću.

Originalan tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/hermit/

Prevod: Medeja