Sa ovom kartom povezani su znak Vage i broj 11. Figura na slici sedi na stolici, obučena u crvenu odoru; u desnoj fuci drži mač, a u levoj vagu. Nosi krunu na kojoj se nalazi kvadrat, što predstavlja nepristrasno razmišljanje. Pogledajte kopču na njenom ogrtaču. Kvadrat predstavlja zakon koji štiti krug, odnosno večno jedinstvo u svima nama. Mač ima dve oštrice, što predstavlja nepristrasnost. Uperen je ka nebu, što predstavlja pobedu. Mač u desnoj ruci odražava logičko, nepristrasno razmišljanje koje je neophodno da se donese ispravan sud. Vaga u njenoj levoj, intuitivnoj ruci, ukazuje na to da logika mora biti u harmoniji sa intuicijom. Bela cipela koju vidimo ispod ogrtača nas podseća na duhovne posledice naših akcija. Ljubičasti zastor iza ove figure predstavlja saosećajnost, dok sivi stubovi predstavljaju ograničenja materijalnog sveta.

 Uspravno: Pravda, poštenje, istina, pravo, zakon uzroka i posledice

 Karta Pravda, kao što joj ime kaže, predstavlja pravdu, poštenje, istinu i zakone. Kao ishod, ova karta govori da ćete doneti najispravniju moguću odluku. Pozvani ste na odgovornost za svoje postupke i biće vam pravedno suđeno. Primetićete da su tasovi na vagi u ravnoteži, što znači da je sve što se desilo trebalo da se desi i da je ono što vam se trenutno dešava logična posledica vaših prethodnih odluka i postupaka. Dobili ste upravo ono što ste zaslužili.

Pravda predstavlja svest i odgovornost za odluke i postupke koji će imati dugoročne posledice i govori o tome da su trenutne i buduće okolnosti u kojima se nalazite verovatno rezultat vaših odluka. Istovremeno Pravda ukazuje na to da ćete ubuduće verovatno biti vođeni onim što ste naučili iz sadašnje situacije. Morate biti potpuno iskreni prema sebi i drugima.

Pravda predstavlja i potregu za istinom. Morate spoznati šta je istina u rečima i postupcima drugih. Budite pošteni i pravedni i uskoro ćete veoma lako prepoznati laž i neiskrenost kako u drugima, tako i u sebi. Postupajte po pravilima koja imate pred sobom. Sada morate biti objektivni i prosuđivati na osnovu opipljivih činjenica.

Kada se ova karta pojavi u otvaranju, to je znak da morate biti potpuno pravedni. Kada svako postupa ispravno i po pravilima, uspeh je zagarantovan. Zato razmislite da li zaista svi koji su uključeni u datu situaciju postupaju onako kako treba, moguće je da neko namerno sabotira pozitivan ishod.

Ova karta predstavlja i period kada morate doneti neku bitnu odluku. Nešto u vašem životu zahteva posebnu pažnju, postoji problem koji se mora odmah rešiti. Pogledajte ostale karte u otvaranju kako biste videli o čemu se tačno radi. Da li je na vama da donesete tu odluku, ili pak vama treba da se sudi i da li morate da prihvatite neku odluku koja je već doneta? Možete li da ostanete potpuno objektivni u analizi tog problema? Veoma je važno da tu odluku donesete potpuno racionalno.

Pravda se često odnosi na sve vrste pravnih pitanja. Sudovi su mesta gde se donose presude i odluke. Pravni sistem je zvanično mesto gde se primenjuju principi Pravde (poštenje, nepristrasnost, objektivna istina). Ako se ova karta pojavi u pitanju vezanom za neki pravni spor, očekujte pravednu presudu. Ako vi zahtevate pravdu, znajte da ćete je i dobiti i pozitivan ishod pitanja je izvestan. Međutim, ako ste se vi služili nečasnim sredstvima, ako ste prekršili zakon ili lagali, znajte da će pravda ipak pobediti i da ćete morati da odgovarate za svoje postupke.

 Obrnuto: Nepoštenje, neodgovornost, neiskrenost

 Obrnuta Pravda govori o neiskrenosti prema sebi i drugima. Ukazuje na to da trenutno niste raspoloženi da ramišljate o pravom značenju onoga što se dešava ili da ste propustili šansu za dublje razumevanje smisla svog života. Izbegavate odgovornost za svoje postupke i možda pokušavate da svu krivicu za svoje greške svalite na druge. Rešenje je u preuzimanju odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazite i shvatanju da je ono što vam se dešava rezultat vaših izbora, odnosno da je situacija u kojoj ste potpuno u skladu sa univerzalnim principima pravde i karme.

Ako i nakon (nevoljnog) razmatranja svojih postupaka mislite da ste ipak postupali najbolje što ste mogli, znajte da je ono što se dešava na neki način u skladu sa kosmičkim poretkom i da Univerzum ima svoj plan. Premda vam je situacija trenutno teška i nerazumljiva, zbog nečega to tako treba da bude.

S obzirom na to da se karta Pravda odnosi na strog pogled na svet i posmatranje stvari samo kao crne ili bele, možda vam je potrebno da prestanete da mozgate o tome šta je ispravno, a šta nije i da prihvatite situaciju takvu kakva jeste. Prestanite da se preistpitujete da li postupate ispravno. Tu ste gde ste i morate prihvatiti trenutnu situaciju.  Obrnuta Pravda takođe može sugerisati da biste možda trebali da izokrenete pravila u svoju korist i budete malo fleksibilniji. To naravno ne znači da ne treba da postupate pošteno i ispravno, jer će vam se u svakom slučaju sve vratiti.

Ako ste u sred nekog sudskog procesa verovatno se brinete da ishod neće biti pravedan. Ne brinete se samo za ishod, već za ceo postupak. Verovatno će doći do nekih komplikacija i postupak se može odužiti.

Moguće je i da naprečac sudite drugima, a ne sagledavate celu situaciju sa svih strana. Pristrasni ste i drugi previše utiču na vaše mišljenje. Razmislite o tome da li možda previše kritikujete druge i dvaput se zapitajte da li ste sagledali situaciju iz svakog ugla pre nego što podignete mač pravde.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/justice/

Prevod: Medeja