Na ovoj karti vidimo čoveka kako visi naglavačke sa Drveta života, čiji je koren u podzemnom svetu, a vrh visoko na nebesima. Izraz lica ovog čoveka je potpuno spokojan, što nas navodi na pomisao da on dobrovoljno visi na tom drvetu. Desno stopalo mu je vezano za granu, ali leva noga mu je slobodna i prekrštena je iza desnog kolena. Ruke su mu savijene iza leđa i formiraju trougao. Čovek nosi crvene palntalone, što predstavlja ljudsku strast i fizičko telo, plavu tuniku koja predstavlja znanje, i žutu obuću koja predstavlja njegove visoke ideale. Oko glave Obešenog je svetložuti oreol koji je simbol duhovnosti, dok siva pozadina predstavlja nevidljivost (podsetnik da se tom duhovnošću ne treba hvaliti okolo). Ovo je karta potpune predaje, mučeništva i žrtvovanja za više ciljeve. Ovaj arhetip treba ispitivati kada želite da promenite ustaljene obrasce ponašanja i loše navike koje vas sputavaju.

Broj povezan sa ovom kartom je 12 – viša oktava broja 3, koji predstavlja pažljivo planiranje i put koji na ovaj ili onaj način vodi ka spiritualnom razvoju. Planeta koja vlada ovom kartom je Neptun, planeta samožrtvovanja i idealizma.

 Uspravno: Zastoj, ograničenja, pasivnost, žrtvovanje

 Obešeni predstavlja potrebu da se neke akcije odlože i period neodlučnosti. Sve što ste planirali biće odloženo, iako vam deluje da odmah morate nešto učiniti. Sada nikako ne biste trebali da donosite bitne odluke ili da radite bitne stvari; umesto toga ipak sedite i još jednom razmislite o celoj situaciji. Ako možete, ne radite ništa još neko vreme; to će vas verovatno dovesti do mnogo boljeg ishoda. Ova karta je generalno vezana za odlaganje i čekanje, i govori da vam je upravo to potrebno kako bi vam se ukazale nove mogućnosti i šanse. Ponekad pasivnost pomaže da dobijemo bolji uvid u neke opcije koje su nam na raspolaganju, a koje zbog nečega nismo ranije razmatrali ili ih uopšte nismo ni primetili.

Obešeni ponekad oslikava situacije kada se osećate zarobljenim u svom životu. Potrebno vam je da dobro razmislite zašto se ovako osećate i poradite na tome da se oslobodite tih ograničenja. U tom smislu, Obešeni govori o tome da biste trebali da pustite prošlost da jednostavno ode. Potrebno vam je emotivno oslobađanje od svega što vas trenutno ograničava. Prihvatite i prepustite se trenutnim okolnostima. Iako ćete možda postati ranjiviji i podložniji raznim iskustvima, ovo će vam sigurno pomoći da okončate tu borbu i oslobodite se potrebe da kontrolišete apsolutno sve. Tek tada će zaista i nestati sve brige koje imate.

To što je ovaj čovek naslikan u obrnutom položaju simboliše da je potrebno da pogledate u sebe iz sasvim drugačije perspektive, dok to što je obešen označava da vaš život mora da stagnira neko vreme kako biste prepoznali stvari koje morate promeniti kod sebe. Na drvetu vidimo dosta lišća i plodova, što nam govori o tome da situacija u kojoj ste itekako može biti plodonosna. Obešeni predstavlja „obrtanje“ vašeg uobičajenog načina života i sagledavanje sveta iz sasvim drugog ugla. Pokušajte da zamislite kako izgledaju stvari iz perspektive ovog obešenog čoveka. Sve je potpuno drugačije, zar ne? Njegova perspektiva je potpuno promenjena, iako je fizičko okruženje ostalo isto kao i kad bi ga gledao iz uspravnog položaja. Zato Obešeni od vas zahteva da svoj svet okrenete naglavačke i da sagledate stvari iz drugog ugla. Kada tako postupite, pronaćićete nešto što će vam doneti satisfakciju na mnogo dubljem nivou. Možda ćete morati da odbacite svoja dosadašnja verovanja i vrednosti, ili čak kompletan način života, ali je sada svakako momenat za promenu i kada ona nastupi vaš život će krenuti dalje.

Obešeni je dobrovoljna žrtva, odnosno neko ko je izabrao da do višeg cilja dođe putem žrtvovanja. Obešeni predstavlja volju da se prevaziđu sva iskušenja i da se odbace svi uspesi do kojih lako dolazimo u cilju postizanja nečeg mnogo vrednijeg; svojim dobrovoljnim žrtvovanjem on postiže više ciljeve. On je slika mučenika i sveca, koji svoje potrebe i lične interese ostavlja po strani zbog višeg dobra. Razmislite na kojim područjima svog života biste trebali da budete manje sebični, bilo zbog dobrobiti drugih, bilo zbog ispunjenja svojih dubljih potreba. Sa druge strane, možda vam je potrebno da u nekom domenu preuzmete više kontrole, jer su ga drugi potpuno „okupirali“ što ide na štetu vašem mentalnom i duhovnom stanju. Uloga klasičnog mučenika ponekad nije poželjna.

Obešeni vam poručuje te biste trebali da načinite neki ustupak i prihvatite manji gubitak kako biste postigli neki viši cilj. Taj cilj može biti i duhovni i strogo lični. Možda je potrebno potrošiti dosta vremena, energije i/ili novca kako biste taj cilj dostigli. Posvećeni ste tom cilju i spremni da uradite sve kako biste dostigli taj cilj, ali prvo morate provesti izvesno vreme razmatrajući sam cilj i puteve kojima možete stići do njega.

 Obrnuto: Mučeništvo, neodlučnost, odlaganja

 Obrnut Obešeni predstavlja period kada se osećate kao da se mnogo žrtvujete, a za uzvrat ne dobijate ništa. Mislite da stvari stoje u mestu i da rešenja nema na vidiku. Kao da ste zarobljeni u vremenu i ne možete da se mrdnete ni napred ni nazad. Planovi za ostvarenje vaših ciljeva i snova su trenutno „na čekanju“ bilo zbog eksternih okolnosti, bilo zbog neke unutrašnje blokade. Međutim, ovakva situacija polako prolazi i uskoro možete očekivati značajan pomak. Period stagnacije je bio zapravo katalizator nadolazećih promena.

Moguće je da odlažete donošenje neke odluke ili rešavanje problema jer mislite da će se problem sam rešiti. Međutim, to je prazno maštanje; to što radite je odlaganje neizbežnog i jednom ćete morati da donesete konačnu odluku ili se suočite sa problemom. Ako se pitanje odnosi na ljubavnu vezu koja je „na ledu“, obrnuti Obešeni govori o tome da vam zapravo odgovara period čekanja. Shvatate da je ta veza veoma kompleksna i da ne možete tek tako „raspetljati“ ono što se mora; međutim, sigurno ne želite ni da budete „na čekanju“ zauvek i zato ćete uskoro morati da donesete neku konačnu odluku o daljoj sudbini te veze.

Obešeni takođe sugeriše i gubitak vere u svoje sposobnosti da se prevaziđu životne prepreke. Odbijate da trenutne okolnosti posmatrate kao značajno iskustvo i radije sebe gledate kao mučenika. Sada je veoma važno da kroz meditaciju i odmor povratite veru u sebe i svoju sposobnost da se izborite sa životnim izazovima. Ova karta u obrnutom položaju znači da se poteškoćama nazire kraj i zato smireno prihvatite situaciju takvom kakva je.

Alternativno značenje obrnutog Obešenog je da ste previše zaokupljeni sobom i da odbijate da nešto žrtvujete ili napravite kompromis za dobrobit svih. Previše ste sebični ili čak i arogantni, što može dovesti do pogoršanja odnosa sa onima koji pokušavaju da sarađuju sa vama.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/hanged-man/

Prevod: Medeja