Mesec je karta inuticije, snova i nesvesnog. Mesec nam daje svetlost, ali pošto je on samo reflektuje, ta svetlost je mutna, nejasna i jedva nam osvetljava put dok se krećemo kroz višu svesnost. Jezerce na karti predstavlja našu podsvest i rak koji izlazi iz jezera predstavlja pročetak osvešćivanja podsvesnog. To stvorenje predstavlja i uznemirujuće slike koje često „iskaču“ iz naše podsvesti; pas i vuk su simbol kroćenja animalnih aspekata naše ličnosti. Put se nastavlja između dve kule i završava negde daleko u planinama; to je simbol puta u podsvest. Astrološka poveznica je znak Riba – znak svega nesvesnog, receptivnog i misterioznog.

Uspravno: Iluzije, strah, anksioznost, nesigurnost, nesvesno

 Mesec obično predstavlja našu „senku“. „Senka“ je psihološki termin koji je uveo švajcarski psiholog Karl Gustav Jung i odnosi se na deo našeg nesvesnog uma koji se sastoji od potisnutih emocija, slabosti i instikata. „Svako od nas ima svoju senku“, pisao je Jung, „i što je manje svesno izražavamo, to je crnja i gušća“. Prema Jungu, senka, pošto je vezana za instinktivno i iracionalno, sklona je projekciji tako što sopstvene mane opaža kroz mane nekog drugog. Zato vas Mesec poziva da obratite pažnju na svoju senku i postanete svesni svojih tendencija da projektujete strah i anksioznost na svoju okolinu i da ih kanališete pozitivnije i konstruktivnije.

Mesec je psihološka karta i odnosi se na projektivanje straha na sadašnjost i budućnost, što je uzrokovano nekim prošlim iskustvima. Slike, misli i osećanja koje ste dugo potiskivali sada su „proključali“ i uzrokuju veliku uznemirenost. Rezultat toga je da sada osećate veliku negativnost, strah i anksioznost. Potrebno vam je pročišćenje kako biste oslobodili ta duboko potisnuta sećanja i emocije. Sada je vreme da pogledate duboko u sebe i suočite se sa svim svojim strahovima i blokadama. Na površinu izlaze do sada nevidljive stvari, što uključuje vaše skrivene motive i tajne. Sve što upravo otkrivate može biti vrlo zbunjujuće, ali jednom kada osvestite te stvari više vas neće progoniti.

Mesec je karta iluzije i obmane i zato često predstavlja situacije u kojima nešto nije kako treba. Potrebno je da budete oprezniji nego obično i jasna percepcija situacije kako biste otkrili šta ne valja pre nego što bude prekasno. Ako su ostale karte u otvaranju pozitivne, Mesec ukazuje na to da nije sve divno kako vam se čini i da su u igri i neke skrivene stvari koje mogu podrivati vaš uspeh. Moguće je da idealizujete situaciju i ignorišete činjenicu da biste ipak mogli omanuti. Ako su ostale karte u otvaranju pretežno negativne, onda Mesec govori o tome da ste previše pustili svojoj mašti na volju i da stvari nisu ni blizu toliko loše kako vam se čine. U svakom slučaju treba da se spustite na zemlju i razmotrite šta se zapravo dešavate. Odbacite sve iluzije koje imate jer bi one lako mogle zamagliti vaše pravilno prosuđivanje.

Mesec se često pojavljuje u otvaranju kada niste sigurni kuda ste tačno krenuli, ali uprkos tome nastavljate. Možda ste izgubili pravac i sada „pipate po mraku“ vođeni samo svojom inuicijom. Potrebno je da sednete i raščistite gde se tačno nalazite, kuda idete i odakle ste pošli. Ovo je karta intuicije i psihičkih sila, zato ostavite po strani ono što vam govori razum i dozvolite intuiciji da vas vodi. Snovi, intuicija i vaš „unutrašnji glas“ će vas voditi do cilja ako ga pažljivo slušate i koristite razum samo kako biste pravilno interpretirali simbolične poruke svoje podsvesti. Ne samo da će vam put uskoro postati daleko vidljiviji, već ćete i naučiti dosta toga o sebi što će vam u budućnosti biti od velike koristi.

Obrnuto: Oslobađanje od straha, nezadovoljstvo, konfuzija

Obrnut Mesec govori o tome da ste nedavno prošli kroz iskustvo samoobmane, iluzije, strahova i anksioznosti, ali to iskustvo polako prolazi. Moguće je i da ste imali emotivnih problema koje ste pokušavali da potisnete. Iako je izlaženje na kraj sa duboko potisnutim emocijama bilo verovatno neprijatno iskustvo, problemi sada polako prolaze i strah i anksioznost nestaju. Naučili ste da se nosite sa svojim najdubljim strahovima i da razumete njihov uticaj na vaš život, tako da sada možete sasvim da ih se oslobodite. To će svakako biti divno transformišuće iskustvo.

Obrnut Mesec može govoriti o tome da ste veoma nezadovoljni trenutnom situacijom, kao i o tome da sta sasvim zbunjeni opcijama koje imate, ne znate šta biste trebali da radite, čak ni šta zapravo želite. Moguće je da verujete da su vaši životni ciljevi nepraktični i nerealni, ili na osnovu prethodnih iskustava zaključujete da morate da nastavite sa onim što imate jer je prekasno za promenu. Ovakvo razmišljanje vas blokira u daljem napretku. Da biste ga prevazišli, od suštinske je važnosti da se suočite sa svojim strahovima i sumnjama kako biste povratili samopouzdanje. Morate verovati u sebe i imati na umu da je itekako moguće usmeriti život u pravcu u kom želite. Verovatno trenutno imate jako interesantne snove koji vam govore kako biste trebali da postupate. Obratite pažnju na njih i njihove suptilne poruke.

Obrnut Mesec može govoriti o tome da ste intuitivniji nego obično, ali da zanemarujete ili pogrešno tumačite poruke svoje intuicije. Može se desiti da recimo otvarate tarot sebi, dobijete izvesnu poruku, a kada ga otvorite ponovo dobijete potpuno drugačiju priču. U svakom slučaju, nemojte ignorisati poruke koje dobijate. Zapišite ih i kasnije ih proanalizirajte hladne glave, jer možete dobiti veoma jasne poruke o trenutnoj situaciji.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/moon/

Prevod: Medeja