Kočija je povezana sa znakom Raka. Čovek sedi ispred baldahina na kom su naslikane šestokrake zvezde, što predstavlja nebeske uticaje. Simboli na njegovoj tunici su alhemijski simboli i predstavljaju duhovnu transformaciju čoveka. Kvadrat simbolizuje zemlju i znagu volje. Lovorov venac i zvezda na kruni označavaju krajnji domet čoveka u duhovnom smislu.

Krila na kočiji predstavljaju inspiraciju i u hinduističkoj tradiciji su znak unije između pozitivnog i negativnog. Crna i bela sfinga imaju isto značenje. Čovek ne drži uzde, ima samo štap (isti koji drži Mag). Grad iza njega je simbol okretanja leđa civilizaciji i materijalnom u cilju pronalaženja duhovne istine.

 Uspravno: Kontrola, snaga volje, pobeda, čvrstina, usmerenost na cilj

 Kočija predstavlja osvajanje, pobedu i prevazilaženje prepreka samopouzdanjem i samokontrolom. Svaki uspeh je rezultat navedenih stvari. Potrebno je da koristite snagu svoje volje kako biste pobedili izazove i prepreke koji su pred vama. Spajanjem suprotnosti koje vas okružuju takođe možete postići svoj cilj. Morate biti odlučni, samodisciplinovani i morate uložiti dosta napora; ako to uradite, sigurno ćete savladati sve poteškoće kao i ljude koji vas ograničavaju na neki način. Takva borba će vas svakako učiniti jačim.

Uspešno ćete ostvariti svoje ciljeve samo ako dovoljno dugo zadržite fokus, odlučnost i verujete u svoje sposobnosti. Morate se potpuno koncentrisati na rešavanje trenutnih problema; da biste pobedili morate učestvovati. Morate dati sve od sebe kako biste pobedili konkurenciju. Ponekad je put do cilja zanimljiviji nego sam cilj. Sad je momenat da pokažete snagu i samokontrolu. Oslonite se na snagu svoje volje i samodisciplinu.

Možda ste u dilemi da li da nastavite sa nekim planom ili projektom; ako je to slučaj verovatno će se situacija sama razrešiti.

Kočija zahteva od vas da budete hrabri. Verujte u sebe i jasno definišite svoje potrebe i želje, inače nećete uspeti u onome što želite. Potrebno je da budete sigurni u sebe, ono što jeste i u stavove koje zastupate (što podrazumeva još jače učvršćivanje ličnog sistema vrednosti koji je sagrađen kod karte Ljubavnici).

Ponekad ova karta zahteva od vas da obuzdate svoje agresivne impluse. Agresivnost je deo ljudske prirode i bitan deo našeg nagona za preživljavanjem. Ona ne može biti potisnuta tek tako; prosto potiskivanje će tu agresiju ostaviti u vama i ona će se manifestovati na ovaj ili onaj način, možda čak i u formi fizičke bolesti. Agresija može biti veoma destruktivna, ali tu moćnu energiju možete kanalisati veoma kreativno. Sada je momenat da ovladate svojim emocijama i oslobodite se besa i ljutnje. Potrebno je da pokažete „ko je gazda“ i da uspostavite kontrolu nad situacijom, što po automatizmu zahteva da uspostavite kontrolu nad samim sobom.

Kočija može prestavljati mnogo vožnje (u bukvalnom smislu) ili putovanje.

 Obrnuto: Nedostatak kontrole i pravca, agresija

 Obrnuta Kočija sugeriše da se osećate kao da imate jako malo kontrole nad svojim životom. „Popustili ste uzde“ kojima ste držali situaciju pod kontrolom i sada situacija kontroliše vas. Osećate se kao da vas sudbina baca gde joj se hoće. Ako ste osoba koja voli da ima kontrolu nad svojim životom i da zna kuda ide, sada je momenat da te uzde ponovo zategnete, postanete disciplinovaniji i da se skoncentrišete na ono što radite. Iako je osećaj gubitka kontrole veoma demorališuć, za početak razmotrite šta možete, a šta ne možete da kontrolišete. Nemojte trošiti energiju na stvari koje su potpuno van vaše moći i koje ne možete da promenite. Umesto toga, iskoristite tu energiju na stvari koje možete da kontrolišete. Razmislite šta možete da uradite kako biste popravili situaciju. U ovoj fazi potrebno je da uhvatite nekakav pravac, jer se verovatno osećate kao brodolomnik u buri.

Obrnuta Kočija može govoriti o tome da se osećate kao da ste pod prevelikim pritiskom i gubite kontrolu nad sobom. Agresiju usmeravate u pogrešnom pravcu, verovatno na druge ljude, sudbinu ili spoljašnje okolnosti. To je čisto traćenje energije. Pokušajte da tu agresiju sublimišete kroz odlučnost i prestanite da je samo praznite kroz bes na druge ljude i stvari.

Možda se osećate da ste uvek do sada bili u pozadini, služili samo drugima i rešavali tuđe probleme. Osećate se kao da nemate kontrolu nad svojim životom i da vam se stvari jednostavno same dešavaju. Zato ste počeli da sumnjate  sebe i svoju ličnu moć i osećate se kao da nemate određen pravac u životu. Želite veću kontrolu nad svojim životom i rešeni ste da ne dozvolite drugima da utiču na vaš život kao što su nekada. Želite da sami usmeravate svoj životu u pravcu koji ste vi odredili, bez da vam se drugi mešaju u posao.

Obrnuta Kočija ponekad ukazuje na to da više volite da nemate kontrolu nad stvarima baš uvek. Ponekad vam je lakše da verujete da nije sve u vašim rukama. Budite spontani i otvoreni za nova iskustva, čak i kada deluju kao da nisu u skladu sa vašim planovima. Dozvolite ponekad i drugima da određuju šta ćete raditi i prepustite se novim avanturama.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/chariot/

Prevod: Medeja