Na ovoj slici vidimo đavola, stvorenje koje je pola čovek pola jarac, kako se pomera u ritmu zvukova koje proizvode lanci koje drži u svojoj levoj ruci. U mnogim mitovima jarac je smatran nečistom i požudnom životinjom. Ali postoji i žrtveni jarac, osoba ili stvar na koju drugi ljudi projektuju svoju inferiornu stranu kako bi se sami bolje osećali. Zato je Đavo žrtveni jarac koga krivimo za sve svoje životne nedaće. Mračna pećina bez vrata implicira da Đavo boravi u najnedostupnijim predelima naše podsvesti i te zidove može probiti samo velika kriza.

Đavo u ruci drži dva lanca, a na svakom se nalazi obnažena ljudska figura. Čovek i žena imaju male rogove, kao i sam Đavo. Lanci oko njihovih vratova su labavi, a ruke im nisu vezane. Lako mogu da se oslobode, ali ipak to ne rade. Ovo nam govori da je veza sa Đavolom u krajnjoj liniji pitanje naše volje i svesno je se možemo osloboditi kad god poželimo.

Broj 15 se svodi na broj 6, broj karte Ljubavnici, i ovde ih vidimo okovane i vezane za materijalnu, senzualnu stranu njihove prirode. Ovom kartom upravlja znak Jarca.

 Uspravno: Vezanost, zavisnost, seksualnost, materijalizam

 Karta Đavo predstavlja skrivene negativne sile koje vas obmanjuju i navode da mislite kako ste zarobljeni u situaciji kojom vladaju isključivo stvari koje su van vaše kontrole. Đavo je unutrašnja snaga koju svako poseduje. On predstavlja naše strahove, poroke i ostale autodestruktivne stvari. On je majstor obmane i stvara iluziju da smo vezani za njega mimo naše volje. Međutim, figure na karti mogu bez problema da skinu lance kojima su okovane, što znači da su sami dozvolili Đavolu da ih pokori.

Kada u otvaranju vidite ovu kartu, zapitajte se u kom domenu se osećate zarobljeno i sputano. Moguće je da (pogrešno) verujete da ste prepušteni sudbini na koju nemate nikakav uticaj, a zapravo ste sami sebi stavili lance i okove. Osećaj bespomoćnosti je jedno od značenja ove karte. Očajni ste i imate potpuno pesimističan pogled na život jer se osećate kao da nemate nikakvu kontrolu nad njim. Plašite se najgoreg, što znači da su vas strahovi zarobili i sprečavaju vas da vodite mnogo lepši i optimističniji život. Kakve vezanosti i navike vas sprečavaju da se osećate slobodnim kao Luda? Da li ste se prepustili iluziji bespomoćnosti i očaja? Znajte da imate moć da se oslobodite stega koje vam je Đavo nametnuo.

Đavo takođe predstavlja i sve vrste zavisnosti u vašem životu, kao što su recimo alkoholizam, narkomanija, nezdravi odnosi, prekomerno trošenje novca i tako dalje. Mislite da vam je nešto potrebno i učinićete sve kako biste došli do toga. Morate se osloboditi ovih negativnih modela ponašanja tako što ćete priznati sebi da imaju kontrolu nad vama i negativan uticaj na vaš život. To umeju biti i određeni modeli koje smatramo dobrim, ali koji nam dugoročno nanose veliku štetu.

Na opštijem nivou Đavo ukazuje na to da ste postali opsednuti nekom idejom ili situacijom. Previše trošite sebe na jednom području i tako zanemarujete ostala. Đavo najčešte predstavlja preveliku vezanost za materijalne stvari. Možda ste toliko opsednuti idejom da se obogatite ili kupite neka skupa kola da ste potpuno zaboravili na važnost investiranja u ljubavnu vezu ili u krajnjoj liniji u samog sebe. Duboko ste uvereni da ste vredni onoliko koliko zarađujete ili posedujete. Patološki ste vezani za materijalno i sada vas ta vezanost potpuno kontroliše.

 Obrnuto: Oslobađanje, „odvezivanje“, povratak kontrole

 Đavo se pojavljuje u otvaranju kada se osećate kao da su vas nezdravi odnosi, dugovi, loš posao, nezdrav način života, zavisnost ili materijalno uopšte potpuno zarobili. Kada se pojavi u obrnutom položaju, sugeriše da ste postali svesni takvog stanja i da želite da se oslobodite takvih stvari. Imate volju i mogućnost da prihvatite promene u svom životu i sada ste otvoreniji da zauzmete drugačiji stav. U svakom slučaju, to neće biti lako. Morate se boriti sa svojim strahovima da se oslobodite navika koje vas vezuju za takve loše navike. Morate preuzeti kontrolu nad svojim životom i eliminisati sve stvari za koje znate da vam štete kako u fizičkom, tako i u duhovnom smislu. To se može odnositi na započinjanje dijete, provođenje manje vremena pred televizijom, ostavljanje pušenja, provođenje više vremena sa voljenim osobama ili posvećivanje više pažnje ciljevima koje ste postavili. Iskoristite šansu da u svoj život unesete pozitivne promene. Morate ostati posvećeni svojim ciljevima i slobodi.

Ako nemate takvih loših navika, budite oprezni jer je moguće da vas uskoro čeka takvo iskušenje. Pazite na sve što vas može na bilo koji način staviti pod kontrolu neke osobe koja možda nema najbolje namere. Izbegavajte sve što vam u fizičkom smislu može naškoditi kao što su alkohol, droga i tome slično, jer ćete se kasnije jako teško osloboditi zavisnosti. Vi možda mislite da je to samo privremeno i bezopasan način da na kratko pobegnete od tekućih problema, ali se može pretvoriti u velik problem koji će vam dugoročno zadati mnogo nevolja.

Obrnut Đavo se takođe može odnositi na budistički princip oslobađanja. Oslobađanje, ili nevezivanje, je stanje u kom prevazilazite svoju vezanost da želite stvari, ljude i bilo šta svetovno i vezivanje za uzvišenu perspektivu. Oslobođena osoba je srećnija, jer oni koji nisu vezani nizašta su zapravo potpuno slobodni. Važno je zapamtiti da ovaj princip ne znači da potpuno odbacite stvari i ljude, nego da svoje postojanje odvojite od njih na takav način koji će podrazumevati da ste za njih još uvek vezani, ali da oni ne diktiraju niti definišu vaše postojanje i život.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/devil/

Prevod: Medeja