Prvosveštenica je takođe poznata i kao Persefona, Izida i Artemida. Ona sedi ispred kapije Velike Misterije, koju predstavlja i Drvo života u pozadini. Sedi između svetlosti i tame, koje predstavljaju stubovi Solomonovog hrama, što nam dalje govori da je ona „provodnik“ ka dubinama realnosti. Tapiserija koja visi između stubova drži podalje radoznalce i dozvoljava ulaz samo iniciranima. Narovi na tapiseriji su Persefonin znak. Oni su simbol dužnosti (jer je Persefona jela nar u podzemnom svetu u koji je svake godine morala da se vraća). Plava odora Prvosveštenice je simbol znanja. Nosi Izidinu krunu koja simboliše trostruku boginju. Krst na njenim grudima je simbol balansa između muškog i ženskog principa.

U krilu drži delimično pokrivenu Toru, koja predstavlja ezoterna učenja i više znanje. Mesec pod njenim levim stopalom predstavlja njenu dominaciju nad čistom intuicijom. Kocka na kojoj sedi predstavlja materijalno. Planeta koja se vezuje za ovu kartu je Mesec.

 Uspravno: Intuicija, „viša“ znanja, misterija, nesvesno

 Prvosveštenica predstavlja mudrost, spokoj, znanje i razumevanje. Obično je opisuju kao čuvara nesvesnog. Sedi ispred tankog vela svesti, koji je sve što nas deli od našeg unutrašnjeg bića. Prvosveštenica zna tajnu kako da pristupi tom biću. Ona predstavlja duhovno prosvetljenje i inspiraciju, božansko znanje i mudrost. Ona potpuno razume principe Univerzuma i koristi to znanje da druge podučava, ali ne i da ih kontroliše. Obično se pojavljuje u otvaranju kada je potrebno da poslušate i verujete svom unutrašnjem glasu.

Ova karta predstavlja poveznicu sa vašom posvešću, sa kojom teško možete stupiti u kontakt tek tako; to možete izvesti samo putem snova i simbola. Kada se ova karta pojavi u otvaranju, obratite pažnju na svoje snove i intuiciju. Razmislite koja područja vašeg života nisu dobro izbalansirana i gde vam je potreban dublji uvid i mudrost. Rešenje problema vam neće doneti racionalizacija i logika, već intuicija, zato odvojte malo vremena za meditaciju i poslušajte šta vam govori vaš unutrašnji glas. Intuicija vam sada daje najkorisnije informacije i pomaže da pristupite svojoj podsvesti.

Pogotovo za muškarca, ova karta označava da je potrebno da spozna svoju „animu“ ili ženski deo bića, inače ne može da dalje napreduje. Za ženu Prvosveštenica označava da mora da nauči da veruje sebe i da bude potpuno ženstvena, umesto da podlegne pritisku da izražava samo muški deo svoje ličnosti.

Prvosveštenica u otvaranju takođe ukazuje na nepoznato i može označavati da se vaš život menja. Ono što je nekad izgledalo sigurno, više nije toliko sigurno. Neke misterije izlaze na svetlost dana, ali još uvek nije vreme da se potpuno raščiste. Pozitivna strana je da ćete spoznati svoje intuitivne moći i da ste trenutno veoma kreativni i inspirisani. Zato je Prvosveštenica dobra karta za pisce i pesnike.

 Obrnuto: Skriveni ciljevi, potreba da se posluša unutrašnji glas

Obrnuta Prvosveštenica može značiti da ne slušate svoju intuiciju i da vam je definitivno potrebno vreme za razmišljanje i meditaciju. Vaša intuicija pokušava da vam kaže nešto, ali iz nekog razloga vi ne želite da je saslušate. Posmatrajte Prvosveštenicu kao deo vas do kod spoljni svet nije uspeo da dopre i znajte da će ona uvek biti tu kada vam je potrebna. Ona je deo vas sa kojim se retko povezujete, ali je ipak veoma važan deo vas. Kad god osećate da su stvari postale veoma čudne i kada ste suočeni sa neobičnim izborima, sedite na neko tiho mesto i slušajte svoj unutrašnji glas. Ako prestanete da razmišljate o svakodnevnim problemima i date sebi prostora i vremena za „prazninu“, odgovor će doći onda kad ga najmanje očekujete. Zato pokušajte da slušate tu „prazninu“ i videćete rezultat. Veoma važni odgovori kriju se tamo gde ne možete direktno da ih vidite.

Obrnuta Prvosveštenica u otvaranju takođe sugeriše da ste intuitivna osoba koja obično može lako da se poveže sa svojom intuicijom ali ste tu vezu trenutno izgubili. Možda se previše trošite i brinete o nevažnim stvarima ili tuđim problemima da ste sebe potpuno zapostavili. Ne slušate svog unutrašnjeg vodiča i to vas dalje vodi na pogrešan put. Poruka ove karte je da vam je potrebno vreme za vaše i samo vaše potrebe i da morate da oslušnete svoj unutrašnji glas i ponovo se povežete sa podsvesnim delom svog uma. Meditacija bi vam mogla pomoći u tome.

Ova karta označava i potisnuta osećanja i to da obraćate previše pažnje na ono što vam drugi govore i da za svoje postupke tražite prvenstveno odobrenje o drugih. Potrebno vam je više poverenja u sebe i spoznaja da već imate odgovore u sebi, tako da vam tuđe odobravanje uopšte nije potrebno.

Kada se u otvaranju pojavi obrnuta Prvosveštenica, to može značiti i da „gomilate“ okultna znanja isključivo na svesnom nivou, bez dubljeg razumenja njihovog stvarnog značenja, a verovatno i sa ciljem da impresionirate druge. To takođe može značiti da ne slušate svoju intuiciju ili pokušavate da ignorišete nešto za šta duboko u sebi znate da je istina. U svakom slučaju, time sebi pravite problem. Na dubljem nivou obrnuta Prvosvetšenica može značiti da ste negde omanuli kao žena. Ako ste muškarac, označava da sebi pravite veliku štetu time što odbijate da prihvatite svoju žensku, emotivnu i inutitivnu stranu ličnosti.

I na kraju, tajanstvena priroda Prvosveštenice može se ispoljiti na negativan način kada je ova karta obrnuta, i predstavljati ogovaranje, skrivene ciljeve i stvari koje se dešavaju „ispod žita“. Pokušajte da razlučite šta je istina a šta ne, i ne dozvolite drugima da vam rade iza leđa i kriju stvari od vas.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/high-priestess/

Prevod: Medeja