Znak povezan sa ovom kartom je znak Blizanaca. Dve figure na ovoj karti je blagoslovio i štiti ih anđeo koji se nalazi iznad oblaka. Anđeli, uopšteno, predstavljaju zemaljske želje u njihovom prefinjenijem obliku. Jedna od stvari vezanih za vazdušni element jeste komunikacija, koja je neophodna za zdravu vezu. Purpurni ogrtač koji anđeo nosi predstavlja sve kraljevsko i govori nam koliko je komunikacije važna. Iznad anđela sija sunce, donoseći toplinu i sigurnost. Zemlja pod stopalima dve figure na karti je zelena i plodna i predstavlja život i sreću. Pet jabuka na drvetu iza žene predstvaljaju pet čula, indicirajući koliko je za ženu bitna senzualnost. Zmija obmotana oko drveta je asocijacija na priču o Adamu i Evi, pad iz raja i iskušenja materijalnog sveta. Zmija je takođe simbol čula. Plamičci iza muškarca predstavljaju strast i govore nam šta je muškarcima primarno. Na slici vidimo dvanaest takvih plamenova, koji predstavljaju dvanaest zodijačkih znakova, simbol vremena i večnosti. Muškarac gleda u ženu, a žena u anđela, što predstavlja put od svesnog preko nesvesnog do nadsvesnog, ili od fizičke želje preko emotivnih potreba do duhovnosti. Planina je falusni simbol, dok je voda simbol ženstvenosti, i zajedno predstavljaju ravnotežu.

Uspravno: Ljubav, zajedništvo, veze, ispravne vrednosti, izbori

 Ljubavnici predstavljaju savršenstvo, harmoniju i uzajamnu privlačnost. Njihovo međusobno poverenje im daje snagu da prevaziđu sve prepreke u životu. Veza koju su stvorili je neverovatno jaka i ova karta često označava brak, novu ljubav ili veoma intimnu i jaku vezu.

Ljubavnici takođe mogu da označavaju veoma jaku seksualnu povezanost koja je nešto više od obične želje i požude; ova karta označava veoma jaku želju i strast koja postoji između dvoje ljudi. Fizička privlačnost je jaka, kao želja za intimnošću.

Na ličnijem nivou, ova karta predstavlja uspostavljanje ličnog sistema vrednosti i razjašnjavanje onoga šta zaista želite. Sada je momenat da razmislite o svojim stavovima i svojoj životnoj filozofiji. Pošto ste prošli kroz lekciju Prvosveštenika, sada je vreme da se odvojite od grupe i da stvorite svoj lični sistem vrednosti, da odlučite šta vam je bitno, a šta nebitno u životu. Ovo je takođe momenat kada trebate da ostanete verni sami sebi i svojim stavovima.

Ljubavnici mogu predstavljati i životne izbore. Moguće je da ćete se suočiti sa dilemom koja zahteva neku akciju ili odluku i biće vam potrebno vreme da razmislite koji je najbolji način da postupite ili koja solucija je bolja. Nešto će vam promeniti planove i zacrtani put, nešto što na prvi pogled može izgledati negativno, ali ćete uskoro shvatiti da je takva situacija zapravo dar od boga.

Kada se u otvaranju pojave Ljubavnici, važno je da razmislite o odlukama i izborima sa kojima se suočavate. Činjenica da su Ljubavnici karta Velike Arkane ukazuje na to da su te odluke ili izbori neverovatno značajni i da je sada najvažnije da izaberete pravi put. Možda se neka opcija nameće kao najlakša, ali se ipak zapitajte šta je dugoročno najbolje za vas. Obično će to biti put koji je naizgled teži, ali vam dugoročno donosi mnogo bolje rezultate.

Ako se nađete pred odlukom koja se odnosi na to da li ćete postupiti na moralan ili nemoralan način, morate razmotriti apsolutno sve posledice pre nego što uradite bilo šta. Ova karta ponekad označava situacije u kojima je vaš sistem vrednosti stavljen na probu i morate doneti odluku koja se bazira na tom sistemu. Takvi izbori skoro nikada nisu laki niti očigledni. Za razliku od izbora koji su postavljeni pred Ludu i gde praktično nema pogrešnog izbora, izbor koji postavlja karta Ljubavnici se uvek odnosi na donošenje ispravne ili pogrešne odluke jer vas jedna od ponuđene dve opcije svakako vodi u lošem pravcu. Zato nije loše potražiti savet pre nego što napravite konačnu odluku. Morate biti potpuno iskreni prema sebi u konkretnoj situaciji. Nemojte ni stvari prosuđivati površno, nego potpuno ispitajte svoje motive, osećanja, dostupne opcije i svoja moralna načela.

 Obrnuto: Disharmonija, nedostatak ravnoteže, pogrešne vrednosti

 Obrnuti Ljubavnici ukazuju na to da izbegavate odgovornost za posledice svojih dela. Napravili ste neku odluku na prečac vođeni željom za instant uspehom i sada pokušavate da svu krivicu svalite na druge ili na sudbinu. Uradite ono što možete kako biste popravili stvari, a ako to nije moguće, pustite da sve prođe i naučite iz iskustva kako biste ubuduće pravili bolje izbore.

Obrnuti Ljubavnici takođe mogu označiti unutrašnji konflikt i „rat“ sa samim sobom. Ova karta predstavlja unutrašnju disharmoniju i poteškoće u nalaženju balansa. Možda sami sebe kažnjavate zbog nečega što ste uradili i zbog čega se osećate odgovornim. Kako biste prevazišli ovu situaciju morate se fokusirati na to da jasno odredite svoja lična verovanja i vrednosti. To će vam pomoći da sledeći put napravite bolju odluku. U vezi sa tim, možda biste trebali da se vratite na lekciju Prvosveštenika i potražite savet od nekog stručnog lica ili osobe koju smatrate produhovljenom.

U ljubavnom otvaranju ova karta ukazuje na disbalans. Možda se osećate da je vaša veza, koja je nekad bila čvrsta, počela da se raspada. Niste međusobno usklađeni i osećate se kao da sve odlazi u propast. Iako je vaša veza nekada bila čvrsta, više to nije. Počinjete da shvatate da se vaše vrednosti i vizije budućnosti veoma razlikuju od partnerovih. Takve razlike mogu biti nepremostive i ako ne možete da ih pomirite, mogu biti znak da je vašoj vezi došao kraj.

Obrnuti Ljubavnici takođe mogu govoriti o tome da osećanja u vezi nisu uzajamna. Jedan partner ima jaka osećanja za drugog, dok drugome nije previše stalo. Ovo može voditi ka razočarenju i doneti osećaj nestabilnosti i nesigurnosti u vezi. Nije isključeno ni da vi ne dozvoljavate sebi da se potpuno otvorite zbog straha da biste mogli biti povređeni.

Možda ste već i svesni da u vašoj vezi nešto ne valja. Ako je to slučaj, onda možete preduzeti nešto kako biste se prilagodili svom partneru (ili nekom drugom ko vam je bitan u životu). Potrudite se da stvari dovedete u normalu i ne dozvolite im da se otmu kontroli. Iako stvari trenutno nisu sjajne, to nikako ne znači da je sve gotovo. Samo pokušajte da povratite stvari u ravnotežu i sve će biti u redu.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/lovers/

Prevod: Medeja