Carica je arhetip Majke Zemlje, Anime, Ženskog principa, Demetre, Freje i Boginje plodnosti. Njome vlada Venera, planeta ljubavi, kreativnosti, plodnosti, umetnosti, harmonije, luksuza, lepote i gracioznosti.

Glavna pojava na ovoj karti je sama Carica, punija žena plave kose i sa umirujućom autom oko sebe. Na glavi nosi krunu sa zvezdama, što ukazuje na njenu vezu sa mističnim carstvom anđela i vila. Obučena je u haljinu sa dezenom šipaka, simbolom plodnosti i sedi na luksuznom baršunastom jastuku ispod kog se nalazi simbol planete Venere.

Carica je okružena lepom, gustom šumom sa potokom koji ističe iz nje, što pokazuje Caričinu duboku vezu sa Majkom zemljom i žiovtom. Ona dobija svoj mir od drveća i vode i energija prirode je podmlađuje. U prvom planu je i zlatna pšenica, što je simbol obilja i žetve.

Uspravno: Plodnost, ženstvenost, lepota, priroda, obilje

Carica ukazuje na duboku povezanost sa ženskim arhetipom. Ženstvenost se izražava na mnogo načina – lepota, senzualnost, plodnost, kreativno izražavanje, nega – i neophodna je za balans između muškarca i žene. Stvorite lepotu u svom životu. Probudite svoju senzualnost i čula. Pokušajte da iskusite potpuno zadovoljstvo svim čulima. Provedite dan u kozmetičkom salonu, idite na masažu ili na finu večeru ili provedite više vremena sa svojim partnerom. Otkrijte nove načine da se kreativno izrazite, bilo to kroz slikanje, muziku, pisanje ili neku drugu vrstu umetnosti. Ovo je savršeno vreme da se posvetite novom hobiju koji će vam omogućiti da razvijete novooktriveni talenat.

Carica takođe može označavati trudnoću ili rođenje. Pogledajte druge karte u otvaranju da vidite da li još neka od njih potvrđuje istu stvar (na primer, As ili Paž pehara ili Četvorka štapova) ili je to samo metaforično (recimo, As štapova). U metaforičkom smislu, Carica može predstavljati rođenje nove ideje, pravljenje nečeg novog ili nov stil življenja. Nove ideje i projekti će dati rezultate i bićete uspešni na svim poljima. Izrazite sve ideje koje rastu i razvijaju se u vama.

Carica ukazuje na to da biste trebali da provodite više vremena u prirodi. Nemojte provoditi odmor u nekom skupom hotelu, već idite i istražujte prirodu, postavite šator u šumi ili se šetajte po planini. Dajte sebi vremena i prostora da svoj um dovedete u takvo stanje da se zaista povežete sa Majkom zemljom i primite je u svoju dušu i um. Idite u svoje omiljeno prirodno okruženje, bilo da je to šuma, plaža, planina ili jezero i prosto sedite nekoliko minuta, sati ili čak dana i upijajte energiju koja vas okružuje i divite se lepoti zemlje. Carica stavlja naglasak na materijalni plan (stabilizujuć uticaj), ali kroz vezu sa prirodom možete doživeti viši nivo svesti. Imate potencijal da se istovremeno povežete i sa Zemljom i sa Univerzumom.

Carica je karta iskrene brige i nege. Ako imate decu, možda sada svoju ulogu majke dublje proživljavate i iskreno cenite dar majčinstva koji vam je dat. Blagosloveni ste materinskim, zaštitničkim snagama i uticajima. Ako ste muškarac i imate decu, Carica vas ohrabruje da se posvetite svojoj deci i produbite komunikaciju sa njima. Podstičite razvoj vaše dece u svakom pogledu i pružite im podršku kada ima je potrebna.

U širem smislu, Carica vas ohrabruje da se povežete sa drugima tako što ćete brinuti o njima, negovati i podržavati ih. Nađite načina da sa njima otvoreno komunicirate i otvoreno izrazite svoja osećanja.

Kada dozvolimo sebi da se zaista povežemo sa Majkom zemljom, našom ženskom stranom i ljudima oko nas, zapravo stvaramo bogatstvo. Odvojite vreme da razmislite o ljubavi koja vas okružuje i iskoristite tu energiju da u svoj život privučete još više ljubavi. Znajte da je ljubav bezgranična. Krilatica povezana sa Caricom je “Stvaram sa uživanjem i svoje kreacije volim i negujem”.

Slično tome, Carica ukazuje da takva vrsta energije ulazi u vaš život. To može biti samo nekakav uvid, ali i nešto više. Možda već znate ko ili šta donosi u vaš život sreću, ali briga i pažnja koju ćete dobiti imala je neki uzrok. Ono što vam zapravo deluje slučajno zapravo može biti dobar rezultat niza dobrih izbora koje ste napravili u prošlosti. Sada je momenat da stvari rade u vašu korist i da uberete plodove svog rada. Znajte da zaslužujete ljubav koju dobijate.

Obrnuto: Kreativna blokada, zavisnost od drugih

Obrnuta Carica ukazuje na gubitak lične moći jer ćete naglasak staviti na tuđe umesto na svoje potrebe. Obrnuta pozicija ove karte vezana je za neodlučnost u vezi sa drugima i nemanje jasne slike o tome u kom pravcu se razvija vaša veza. Moguće je i da vam je teško da sarađujete sa nekim. Razlog ovog dispalansa je verovatno u vama i potrebno da je se preiospitate.

Ako se radi o ljubavnom pitanju, obrnuta carica ukazuje na to da ste pred izazovom, jer ne vidite način da izrazite svoje prave misli i osećanja, a osećate se kao da ste preplavljeni njima. Imate li nekog bliskog prijatelja kome možete da se poverite? Potrebno je da podelite svoja osećanja sa nekim ko može da ih razume i da dođete u dodir sa samim sobom. Ova karta ukazuje i na zavisnost od osećanja drugih ljudi, što posredno znači da možda igrate igru mačke i miša kako biste testirali reakcije svog partnera. Najbolje je da ovo ne činite, već da umesto toga delate u skladu sa sopstvenim emocijama, nezavisno od svog partnera.

Ako ste nezavodoljni vezom, prvi korak koji treba da napravite je da date sebi vremena da povratite energiju i veru u sebe. Nažalost, vaše prethodne veze su dosta uticale na vašu trenutnu sliku o sebi i vašu sposobnost da zaista volite i verujete drugoj osobi. Kao rezultat toga, verovatno sumnjate u svoju unutrašnju lepotu i nemate snage da razvijete zdrav ljubavni odnos.

Možda ste previše zaštitnički nastrojeni prema partneru, što ga guši i naravno loše utiče na vezu. Zapamtite da vašem partneru nije potrebna dominantna, zahtevna majka. Da li se tako ponašate prema svom partneru, ili možda prijateljima ili nekom članu porodice? Pazite da ne preterate sa pozitivnim osobinama Carice. Bilo bi dobro da sledite primer Prvosveštenice koja sluša svoj unutrašnji glas kako bi dobila odgovore.

U širem smislu, obrnuta Carica označava nezadovoljstvo jer osećate da nešto u vašem životu nedostaje ili zato što želite da nešto promenite, a ne znate šta. Ova karta označava i kreativnu blokadu. Verovatno ste depresivni i pesimistični. Posao vam je dosadan i težak.  Ovo nije vreme za razmišljanje, već za rad. Pošto ste već preopterećeni, dodatno mozganje će samo učiniti stvari gorim. Pokušaj da logikom nađete rešenje može vas samo iznervirati i/ili odvesti pogrešnim putem.

Obrnuta Carica se odnosi i na pitanja trudnoće, na neplodnost ili na neželjenu trudnoću.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/empress/

Prevod: Medeja