Luda je označena nulom, brojem neograničenog potencijala i zapravo nema određeno mesto u poretku Tarot karata. Luda se može naći i na početku i na kraju Velike arkane. Velika arkana se često posmatra kao Ludino putovanje kroz život; Luda je uvek i svuda prisutna i zbog toga joj nije ni potreban broj.

Luda je prikazana na početku svog putovanja sa neograničenim potencijalom. Sunce se rađa iza njegovih leđa predstavljajući početak njegovog putovanja. Luda ide u pravcu severozapada, koji se smatra pravcem nepoznatog. Gleda gore, ka nebu, ili ka Duhu. Na ivici je da zakorači sa litice u materijalni svet, ali da li je pripremljen na to? Ima sve što mu je potrebno u zavežljaju koji nosi, ali ga još uvek nije otvorio. Bela ruža u njegovoj levoj ruci predstavlja čistoću i nevinost. Ima čuvara u vidu malog, belog psa koji će ga štititi tokom celog putovanja, ali koji će ga takođe terati da nauči lekcije sa kojima će se susretati. Planine iza Lude predstavljaju carstvo Duha koje je Luda upravo napustila i provešće život pokušavajući da se vrati tamo.

Uspravno: Počeci, nevinost, spontanost, slobodan duh

 Ovo je karta potencijala, novih početaka i nevinosti. Ova karta predstavlja najveći potencijal vašeg života, dolazak u stanje obnove i novog početka, gde je svaki dan avantura i svaki momenat se živi punim kapacitetom. Karta Luda predstavlja početak sve kreativnosti i želje da se ostvare novi ciljevi (ili makar da se počne proces ostvarenja tih ciljeva). Luda ukazuje da se sve može desiti i da su prilike tu i samo čekaju da budu iskorišćene.

U otvaranju Luda predstavlja potrebu da se krene novim putem, potpuno nepoznatim, koji će vas odvesti u neistražene predele. Luda se odnosi i na nova iskustva, lični rast, razvoj i avanture. Ova karta traži od vas da verujete i imate poverenja u Univerzum da će vam, ako počnete novo putovanje, pomoći da uspete. Luda živi bezbrižnim životom, bez ikakvih briga i strahova. Ne izgleda kao da zna šta ga sve čeka.

Ova karta može predstavljati i izbor od vitalnog značaja koji se mora napraviti. Međutim, uvek postoji mnogo različitih opcija i o tom izboru se mora dobro promisliti. Ako se suočavate sa odlukom, ili sumnjate u nešto, Luda vam poručuje da verujete sebi i sledite svoje srce, bez obzira na to koliko blesave stvari vam intuicija govori. Ovo je momenat kad morate iskreno verovati da će vas Univerzum odvesti tačno tamo gde treba.

Luda je odlična karta za meditaciju ako se trenutno suočavate sa nekim strahom. Luda podstiče hrabrost, preuzimanje rizika i kreativno izražavanje koje je potrebno kako biste iskoristili nove mogućnosti u svom životu.

Luda je celovita, zdrava i neustrašiva. Ona predstavlja duh svih nas, duh koji izražavamo i doživljavamo kao čudo, strahopoštovanje, razdoznalost i išćekivanje. Nikad ne znamo šta nam nosi budućnost, ali poput Lude, naslepo idemo napred. Morate verovati u to da ste duša u ljudskom telu i da vam je zadatak da uživate u životu i napredujete u iskustvo. Iskoristite šansu i gledajte šta će se desiti.

Obrnuto: Naivnost, glupost, bezobzirnost, rizik

Obrnuta Luda sugeriše da radite nešto totalno zanemarujući moguće posledice svojih dela i ponašate se doslovno kao da ste ludi. Pokušavate da živite u trenutku, umesto da planirate unapred. Ponašate se bezobzirno, pokušavate da se oslobodite uobičajene rutine u cilju “pronalaženja sebe”, ali radite to na način koji ugrožava druge.

Obrnuta Luda vas upozorava da ćete uskoro preuzeti odgovornost ili ući u neki posao gde nećete potpuno sagledati posledice svojih odluka. Ako ste dobili neku ponudu koja izgleda previše dobro da bi bila istinita, onda je verovatno lažna. Jako je važno da tu mogućnost detaljno preispitate kako biste bili sigurni da pravite dobar izbor, a ne da se lako povodite. Budite spremni na izazove koji vas čekaju iza ćoška i nemojte da vas iznenade. Ispitajte sve i uverite se da ste dobro pripremljeni za kritične događaje, kao što su npr. intervjui za posao, prijave, prezentacije, skupovi…

U pitanjima poslovne prirode obrnuta Luda sugeriše da ne želite da radite posao koji zapravo ni ne znate da radite. Želite posao za koji ste stručni, gde ćete znati šta da radite, i naravno da ne želite da izgledate kao “luda” ili početnik. Čak i ako neko vreme niste ništa radili, želite da ljudi poštuju vaše znanje i iskustvo, a ne da počinjete sve ponovo ispočetka.

U ljubavnim pitanjima, obrnuta Luda ukazuje na to da je priroda odnosa veoma promenljiva i neizvesna, što reči “spontanost” daje sasvim drugačije značenje. Moguće je da ste nesigurni kuda vaša veza zapravo ide i da li je vaš partner zaista pouzdan. Verovatno oboje preuzimate rizične akcije bez razmišljanja o dugoročnim posledicama. To ponekad može biti uzbudljivo, ali ipak sa sobom nosi i osećaj neizvesnosti i nesigurnosti.

Originalni tekst: http://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/fool/

Prevod: Medeja